Fiatal orvosaink tudományos fóruma a Bethesdában

Utoljára 2015-ben szerveztünk a Bethesdában fiatal orvosainknak tudományos fórumot. Ideje volt tehát, hogy az eltelt időben jócskán megszaporodott új kollégáink lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra. Vannak közöttük egészen pályakezdő fiatalok, és vannak már nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosjelöltek is.

Miért szervezzük meg rendre ezeket a házi tudományokat? A célunk világos. Az előadásra felkészülés ösztönzőleg hat és rendszerezést kíván, egyúttal ki-ki lemérheti hol tart, mi motiválja a szakmában. A fórum házias, családias hangulata pedig támogató közeget nyújt a még nem rutinos előadóknak a gyakorlatszerzéshez.

Közel hetvenen jöttel el, köztük főorvosok, szakorvosok, sőt felbukkant néhány ápoló is, és a társszakmák képviselői közül is néhányan.

Remek zsűrit kaptunk az alkalomra: Dr. Gárdos László (MGYT főtitkár) Zalaegerszegről utazott hajnalban a mi kedvünkért, aztán Dr. Nádor Csaba (MH EK PIC vezető), Dr. Fogarasi András (tudományos igazgató Bethesda), Dr. Pászthy Beáta (SE I. Gyermekklinika) és Dr. Szabó Ildikó (orvosigazgató, Bethesda)

21 előadás hangzott el két ülésben, majd az ebédszünet alatt a zsűri visszavonult, aztán következett az eredményhirdetés. Néhány kiemelés az általuk megfogalmazottakból.

Szabó Ildikó: Köszöni és gratulál minden előadónak. Szép munka volt, ugyan látszott, hogy még nem minden elemében önálló a munka, de autonóm személyiségek szakmai közösségbe bekapcsolódó szándékát és kivitelezését láthattuk. Az irodalmi jártasság példás, és a kérdésekre adott válaszok minősége meggyőző.

Pászthy Bea: Nagyon jól érezte magát, rengeteget tanult. Számára a Bethesda mint közösség is fontos volt, és az a kérdés, kiket hagyunk magunk után? Szerinte a Bethesda „nagysága” abban áll, hogy olyan fiatalokat vonz és ragaszt meg az orvosi pályán, akik a jövő letéteményesei lehetnek.Boldog az a szakmai közösség, ahol ilyen fiatalok veszik át a stafétabotot.

Nádor Csaba: Az általános elismerés és jó érzés mellett szerény kritikaként megfogalmazta, hogy keveseknek sikerült az időkeret tartása, de ez nem baj, mert ebben fejlődni lehet. Mindez sokkal nagyobn összeszedettséget és hozzáértést kíván még a legfelkészültebb előadótól is.

Gárdos László: Egyedüli vidékiként, ahogy ő fogalmazta, csak irígykedni tud, hogy a Bethesdában ilyen remek fiatal gárda érlelődik. Egyenletesnek látta a színvonalat, szerinte minden előadás megállta volna a helyét országos konferencián. Ugyanakkor kis kritikaként jelezte, hogy olykor túlzsúfoltak az ábrák. Ma az a világtrend, hogy 4-5 gondolatban kell összefoglalni a lényeget és a diák is gyakran csak egy-egy szót tartalmaznak. Szerinte, Pászthy Bea megjegyzésére utalva, a Bethesda nemcsak a fiatalokra visel gondot, hanem a nyugdíjasokra is, és ebben is áll a „nagysága”.

Fogarasi András: Már az absztraktok elolvasásánál sejtette, hogy jó lesz ez a fórum, ezért már nem is méltat senkit, csak jelzi, hogy azon van, az elhangzottakból minél több publikáció szülessen, és minél több kerülhessen be közülük országos konferenciákra poszter, vagy élő előadás formájában.

És akkor a díjazottak:

Szakmai I. díj: Dr. Kovács Dávid

Szakmai II. díj és a Közönség díja: Dr. Erdélyi Fruzsina

Szakmai III. díj: Dr. Szénási Fanni

A legszebben dokumentált előadás díja: Dr. Schlick-Szabó Anna

A legnagyobb gyakorlati hasznú előadás díja: dr. Husvéti Péter

A Bethesda szellemiségét leginkább tükröző előadás díja: Dr. Orosz Miklós

Főigazgatói díj: Dr. Szabó Magdolna

A zsűri különdíja: Dr.Huang Weining (MoMo)

Zárszavában főigazgató úr megköszönte a szervezők munkáját: Bese Nóra, Majoross Nóra és Konyha, Sztraka Horváth Adrienn, Rideg Gyula és Németh Sándor

Valamint köszönetét fejezte ki a támogatóknak, akik a díjazást és a jóltartást lehetővé tették. (Listájuk az utolsó képen látható.)

Mindent egybevetve tanulságos, jó hangulatú és emberileg igen érdekes fórumon vagyunk túl, de ez már a szubjektív feldolgozás témája, nem tartozik a nagyközönségre sem. Várjuk a folytatást, amit majd a praktikum mutat meg a hétköznapok: az elköteleződések és vállalások világában.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support