FIGYE -lj csa- K XIII.!

Idén Várgesztes Villaparkban rendezték nem mindennapi környezetben a fiatal gyermekgyógyászok konferenciáját, ahol az ország „színe- java” számolhatott be kutatásuk-, tapasztalatuk vagy esettanulmányaikról. Az alapos felkészülésben érkezett ifjak izgalmát csak részben mérsékelte a festői táj vagy a konferencia szervezők udvariassága, kellemes szállások elfoglalása. Az igazi fellélegzést csak a prezentált tudomány után élhettük meg igazán. Első napon neonatológia, gasztroenterológia és nefrológia, majd intenzív terápia és kardiológia témakörökben hallhattunk előadásokat. Míg belgyógyászok kötelékéből Dr Koncz Levente előadásában az intenzív terápiás ellátást igénylő égéssérült gyermekek cukor anyagcsere állapotáról szerezhettünk tudomást, addig az intenzív osztály delegálásában Dr Hamar Judit keltette fel a hallgatóság érdeklődését az akut légzési elégtelenség differenciál diagnosztikájával. Első napunkat akadályversennyel, illetve gasztronómiai utazással, bor és sajtkóstolóval, majd közös táncos mulatsággal zárhattuk.
Az éjbe borult sejtelmes erdő bár szarvasbőgéssel nem ajándékozott meg bennünket mégis nyugodt álomba ringatott bennünket puha ágyunk. Szombati napunkat korai kezdettel a neurológia szekcióval indítottuk, amit differenciál diagnosztika szekciókkal folytattunk. Dr. Bodó Tímea prezentálta titokzatos esete nem csak a krimirajongókat ejtette rabul, hanem a hallgatóság a szekció legjobbjának díjazta. A folytatásban ritka betegségek és bőrgyógyászat, immunológia szekciókban olthatta tudásvágyát az ifjúság, de aki a gyakorlat mezején szeretett volna bizonyítani vagy épp gyakorlatra szert tenni, azoknak a Szent Márton Gyermekmentő lelkes munkatársai tartottak élethű vizsga szituációban, öt állomáson sürgősségi esetbemutatást. A szombati nap éjszakáját a nyugatra emigrált, de sok tapasztalattal visszatért orvos kollégák pezsdítették fel, akik az egyértelmű hazatérés tükrében biztattak bennünket a külföldi tapasztalat szerző utakra. A pompás vacsora és palackozott szőlőkivonat után bennünket is utolért a szombat esti láz a táncparketten.
Végül a vasárnapi sebészet -, hemato onkológia szekciók előadásasival bocsájtottak bennünket útra, annak reményében, hogy jövőre ismét találkozunk a tudomány, a megkötött barátságok és ismeretségek jegyében.
Ez úton is hálás köszönetünknek adnánk hangot, miszerint támogató családi háttér, türelmes kollégák, de az elmaradhatatlan mecénás nélkül (Bethesda Kórház Alapítvány) nem sikerült volna Várgesztesen így FIGYE -lnün- K egymásra.
Köszönjük.

Dr. Koncz Levente

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support