Főorvosok, főnővérek, vezetők Berekfürdőn

Hagyományaink szerint tavasszal, Berekfürdőre a „Megbékélés háza” Konferenciaközpontba vonulunk el főorvosainkkal, egységvezetőkkel, hogy megbeszéljük közös dolgainkat. Idén csatlakoztak a csapathoz a főnővérek és vezető asszisztensek is, mivel tavaly az átépítéssel és egyéb feladatokkal zsúfolt őszben elmaradt az ő saját össze-jövetelük. Müfaja szerint a vezetői találkozó az értekezlet, konferencia, közösségépítés és kirándulás elemeit ötvözi. A hétköznapi mókuskerék forgása közben épp, hogy van idő egy gyors megbeszélésre, de átfogó rátekintésre, elemzésre, közös gondolkodásra aligha. Muszáj tehát – ha csak egy rövidke másfél napra is – nagy előzetes szervezések, helyettes egyeztetetések árán is kiszakadni a hétköznapokból egy évben legalább egyszer. Április 7-én szálltuk meg a berekfürdői egyházi központot és 8-án kora délután jöttünk el. Velünk párhuzamosan konferenciázott ott a Református Nőszövetség, a közös étkezéseknél integettünk egymásnak.

Programunk gerincét két téma adta. Az első délután sűrű programjában a kitekintés volt a fő irány. Először dr. Bölcskei Gusztáv püspök úr tartott nekünk áhitatot és bevezető gondolatsort a 11. zsoltár egy sorát idézve: „mit tehet az igaz, ha az alapok is megrendülnek?” A kérdésből kiindulva azt a távlatot mutatta meg, amely az oktatástól az egészségügyig, az egyéni élettől a családi életen át a közösségi létig feladatként vár a hívőre.

A kitekintést szűkebb világunk az egészségügy nézőpontjából folytattuk. Főigazgatónk szervezésének hála az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségyügyi Államtitkársága kabinettjének vezetői bokros teendőik elllenére időt szakítottak arra, hogy eljöjjenek Berekfürdőre és előadást tartsanak nekünk saját területük feladatairól, a kormányzat terveiről.

A sort dr. Burány Béla kezdte, a sürgősségi ellátás és a mentés témaköreit érintette. Kápráztatóan felkészült, igényes és szellemes előadást tartott, melyből világosan kitetszett, hogyan kell a jelenleg működő rendszert fejleszteni, átalakítani.

Dr. Mogyoróssi Dorottya mint orvos-jogász a betegjogokért felelős kabinet tagként etikai szemszögből vezette a témát. Dr. Hankó Balázs a gyógyszerügyek felelőse előadásában kitért a gyógyszerészi hivatás aktuális kérdéseire. Hogyan működhet hatékonyan együtt a gyógyszerész mint gyógyító, egészségmegőrző és betegségmegelőző szolgálatot végző szakember és a gyógyszergyártó, gyógyszerforgalmazó mint multinacionális nyereségorientált vállalkozások képviselője. Kitért a járóbeteg ellátást végző gyógyszertárak tulajdonosi és finanszírozási helyzetére és ezek jövőjére. Felvázolta az egészségügyi kabinet gyógyszerkasszával kapcsolatos tervzett intézkedéseit és ennek lehetséges hatásait a fekvő és járóbeteg gyógyszerellátásra, és így a kórházakra és gyógyszertárakra is. Ez az előadás is igencsak megmozgatta a hallgatóságot.

Végül dr. Páva Hanna helyettes államtitkár az egészségügy humánerőforrás helyzetével kapcsolatos terveket ismertette volna, de csak épp hogy belekezdhetett, mert már a rezidenskérdésnél elakadtunk a sok kérdés, közbeszólás és újabb hozzászólásokra ingerlő gondolatok miatt. A kormányzat képviselőit nem szokás dícsérni, mert még megvádolják az embert, hogy érdekből teszi. Annyit azonban talán megjegyezhetünk: jó volt tapasztalni, hogy milyen felkészült, jobbító szándékkal teli, közvetlenül és közérthetően kommunikáló fiatalemberek irányítják a kabinet egyes területeit. Az már persze más kérdés, hogy a kormányzat milyen forrásokat bocsáthat rendelkezésükre terveikhez.

Néhányan közülük estére is velünk maradtak, sőt beszálltak a vacsora utáni közös játékba, melyet Németh Sándor és Rideg Gyula vezényeltek le. Késő este pedig a termálfürdő szabadtéri medencéjében holdvilágnál folytatódott a kellemes beszélgetés.

A másnap a kórház belügyeké volt. A leghosszabban azt a kérdéskört tárgyaltuk több előadó által felvezetve, hogyan neveljük, és tartsuk meg a fiatalorvos nemzedéket. Szó volt a már bevezetett technikai újítások egy éves tapasztalatairól, elhangzott tanulmányútról szóló beszámoló, beszéltünk a minőségbiztosítási átvilágítás tapasztalatairól is. Végül és lezárásul dr. Velkey György főigazgatónk beszélt a közelebbi és távolabbi jövő feladatairól, elképzeléseiről, illetve értékelte az elmúlt évet.

Összességében igen fárasztó, de tartalmas másfél napot töltöttünk együtt, amelyből talán leginkább az egy-egy témát alaposabban körüljáró, ráérős beszélgetés hiányzott csak az utólag megfogalmazott értékelő vélemények szerint.

-rgy és dr. Hantos Mónika-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support