Gyakori kérdések COVID19

Összegyűjtöttünk néhány kérdést és a hozzá tartozó választ kórházunk munkatársai segítségével, melyek a koronavírus járvány idején gyakran felmerülnek. Célunk, hogy hasznos tanácsokkal szolgálva javítsuk a betegbiztonságot, továbbá csökkentsük azon elkerülhető orvos-beteg találkozások számát, melyek plusz terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre.

 

  • Felmerült bennem, hogy a gyermekem panaszai hátterében koronavírus fertőzés áll. Bemehetünk COVID-19 tesztre az ambulanciára?

Amennyiben a tünetek enyhék és sürgősségi betegellátást a szülő megítélése szerint nem igényel, akkor nem kell behozni a gyermeket a kórházba. Első körben a háziorvost kell értesíteni, és neki beszámolni a panaszokról. Ha a háziorvos szükségesnek tartja, az új-típusú koronavírus tesztet az Önök otthonában fogják levenni az Országos Mentőszolgálat munkatársai. Ismétlő, illetve felszabadító vizsgálati mintákat is az OMSZ segítségével végzik majd el. A kórházi fekvőbeteg ellátást igénylő, igazoltan COVID-19 pozitív gyermek betegek számára kijelölt intézmény a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet.

 

  • Családommal a múlt héten utaztunk haza olyan országból, mely a koronavírus járvány szempontjából különösen érintett. Gyermekem két napja lázas, hurutos és nehézlégzése van. Hova menjünk?

Tekintve, hogy az utazási előzmény és a panaszok alapján erősen felmerül COVID-19 fertőzés lehetősége – mely kórházi felvételt is szükségessé tehet – kivizsgálás céljából a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben jelentkezzenek.

 

  • Gyermekemnek tervezett időszakos szakorvosi kontrollra van időpontja. Lesz vizsgálat, bemenjünk a Bethesdába?

A nem sürgős időszakos szakorvosi kontrollvizsgálatokat lehetőség szerint halasztjuk. A halasztást nem tűrő kontrollvizsgálatokat továbbra is elvégezzük, illetve akut betegség esetén sürgősségi ambulanciánkon 0-24 órában fogadjuk a betegeket.

 

  • Tudok-e már új kontroll időpontot kérni szakambulanciára?

Nem, jelenleg nem adunk új előjegyzéseket. Kérjük, figyeljék honlapunkat, melyről tájékozódhatnak majd, ha az előjegyzések újra indulnak.

 

  • Elfogyott a 6 éves gyermekem által szedett gyógyszer, szükség lenne még egy receptre, beszaladhatunk érte?

Ne tegyék, nincs rá szükség, hogy ezért bejöjjenek a kórházba. Mind a háziorvos (vagy helyettese), mind ambulanciáinkon dolgozó orvosok tudnak e-receptet írni, és a hatályos rendelkezések szerint nem szükséges felírási igazolást magukkal vinni a patikába. Elég, ha a gyermek TAJ számát bediktálják, illetve a kiváltó személy igazolja magát a személyi igazolványával

.

  • Adománnyal szeretnénk támogatni a Bethesda Gyermekkórházat. Hova fordulhatunk?

Kórházunk számára történő felajánlással, adományokkal, különböző támogatásokkal kapcsolatban munkatársaink a Bethesda Kórház Alapítvány elérhetőségein fogadják a megkereséseket.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support