Gyermek-gasztroenterológia Kongresszus

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Gyermekgasztroenterológiai Szekciójának Tudományos ülését a Zala megyei Kórház Gyermekosztálya rendezte meg Hévízen. Idén már 28. alkalommal találkoztak a gyermek gasztroenterológusok, háziorvosok és érdeklődők, hogy a meghívott külföldi előadók révén elsőkézből értesüljenek a legújabb tudományos és terápiás eredményekről, valamint hogy tematikus előadások keretében halljanak összefoglaló, esetbemutatásokkal színesített beszámolókat a sokak által érdeklődésre számot tartó kórképekről, kezelési, kivizsgálási elvekről.
Az előadások jelentős része kifejezetten magas színvonalú, külföldi fórumokon is helytálló prezentáció volt.
Külön-külön szekció foglalkozott a vékonybél-elégtelenséggel és kezelésével, a lisztérzékenységgel, gyulladásos bélbetegségekkel. Ezek között az előadások között hangzott el Czelecz Judit doktornő nagyon bátor, kevesek által felvállalt kezelési módszerről szóló beszámolója, mely a Crohn betegség kezelésének nemcsak hazánkban, hanem külföldön is forrongó területe.
A legérdekesebb, és kimagaslóan jó színvonalú része volt a kongresszusnak a poszterszekció, ahol a legfiatalabbak mutathatták meg, hogy a lelkesedés és lendület milyen alapos szakmai ismeretekkel társulhat. Ebben a blokkban hallhattuk Kollár Zita doktornő változatos etiológiájú pancreatitisekről készült összefoglalóját, mely a sokak által a későbbi kórházi munka során is jól használható gyakorlati kérdések kiemelése mellett olyannyira kitűnt alaposságával, és jó előadásával, hogy a 40 év alatti előadóknak alapított Henri Nestlé-díj második helyezettje lett. Ezúton is sok szeretettel gratulálunk!
A patinás, gyönyörű természeti környezetben lezajlott kongresszust rendkívül színes, szép társasági és kulturális programok kísérték: séta és tárlatvezetés a Festetics kastélyban, kamarazenei koncert, az éjszakai, párolgó tó fölé nyúló stégen rendezett királyi vacsora…

Dr. Szigeti Katalin

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support