Gyermekgyógyász Nagygyűlés és Kék Maci Kupa Pécsett

Idén ősszel Pécs városa adott otthont a Magyar Gyermekorvosok Társasága Nagygyűlésének. Négy tanteremben párhuzamosan zajlottak a szekciók, ezért sokszor nehéz volt választani a rendkívül színes előadás kínálatból, amelyek a gyermekgyógyászat valamennyi témakörét felölelték.

Mégis talán az intenzív gyógyászati és a kardiológiai előadások vonzották a legtöbb hallgatót, ezeken tették fel a legtöbb kérdést a hallgatóság soraiból. Például a Bethesdából dr. Velkey György főigazgató összefoglalója a gyermek anesztéziáról mint önálló diszciplínáról, valamint dr. Mikos Borbála főorvos előadása a nehéz légút biztosításról váltottak ki nagy érdeklődést ki. Ugyancsak nagy sikert aratott dr. Gyenes Vilmos főorvos előadása, valamint dr. Lengyel Márta és dr. Szabados Karina érdekes esetbemutatása is.
A tudományos programok mellett idén is megszervezték a Kék Maci Kupát, amely mára már hagyományos gyermekgyógyász kosárlabda bajnoksággá nőtte ki magát, s amelyre a Bethesda is mindig kiállítja csapatát. Az inkább alacsony termetű, kosárlabdában kevésbé jártas, ámde rendkívül lelkes és összetartó csapatunk tagjai voltak: dr. Hercsuth Magdolna, dr. Monek Margit, dr. Lengyel Márta, dr. Szőllősi Anett, dr. Pátz Ferenc főorvos és családja, dr. Koncz Levente, Németh Sándor, dr. Zágoni Kristóf és dr. Bakancsos Edit. A csapat a Városligetben készült fel a megméretésre egy nem hivatásos, de hozzánk képest profi kosárlabda csapat segítségével, köszönet a tőlük ellesett, később hasznosnak bizonyuló trükkökért. A versenyen egyébként négy csapat indult ( Pécs, Zalaegerszeg, I. Gyermekklinika és a Bethesda). Szoros küzdelemben végül hátulról lettünk az elsők, de nem keseredtünk el. (Idén sem!) Sokat nevettünk, szaladtunk, izzadtunk, ujjat törtünk, de egyedül csak a mi csapatunk vett részt akkora létszámmal, hogy csak a cseresor kitett egy komplett szurkoló csapatot. A fáradságos munka után jött a jutalom, finom gulyásleves buktával és gyönyörű kilátással egy kedves étteremből.
Az egész kongresszuson, a szakmai tanulságokon túl, számomra az volt a legnagyobb élmény, hogy egymás után adott elő sokat látott professzor és fiatal kezdő orvos. Így azt érezhettük, hogy részei vagyunk valami nagyobb egységnek, közösségnek, amelyben megosztják egymással a tapasztalatokat, információkat. Ezt az érzést tovább erősítette bennem, hogy az MGYT vezetőségi ülésén kórházunkat mint fiatal orvosok Dr. Monek Margit és én képviselhettük. (Ezúton is köszönjük az Igazgató úrnak a felkérést és a bizalmat.) Arra bíztatok mindenkit, hogy vegyen részt a kórház és a gyermekorvos társaság közösségi programjain. Tartsunk össze, hogy a hétköznapokon is érezzük, ez a kórház bizony jóval több, mint egy munkahely.

Dr. Bakancsos Edit

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support