Gyermeksebész konferencia „Bethesdás” szervezésben

A Magyar Gyermeksebész Társaság Tavaszi Tudományos Ülése megszervezésének és lebonyolításának feladatát idén a Bethesda nyerte el. Több hónapos előkészítő munka és a konferencia után, a szervezéssel együtt járó sok izgalom gondját mostanra letéve elmondhatjuk, hogy az április 12-13 között lezajlott tudományos esemény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és szerénytelenség nélkül állíthatjuk emlékezetesre sikerült, amelyben része volt a bethesdás szervezésnek.
A konferencia tudományos programja a Zsinati ülésteremben zajlott, és témájában egyrészt szakdolgozói, másrészt fiatal sebészorvosok fórumának adott helyet. Ünnepélyes megnyitásaként Huszár Pál főgondnok mint házigazda köszöntötte az ülés résztvevőit. Velkey főigazgató úr bevezető gondolatai után pedig részben a politikai, részben a szakmai vezetés részvételével kerekasztal konferencia kezdődött a gyermeksebészet helyzetéről, problémáiról, az új gyermeksebészeti-traumatológiai ügyeleti rend kialakításáról. Igazgatónk, Cserháti Péter államtitkár, Verebély professzor úr tartalmas, további cselekvést igénylő gondolatokat fogalmazott meg szakmánkról, a gyermeksebészet hazai és fővárosi problémáiról. A konferencia résztvevői is fontos kérdéseket fogalmaztak meg a vezetés felé, a kerekasztal tartalmáról a gyermeksebészeti levelekben tervezünk összefoglalót adni.
Az ízletes ebéd elfogyasztása után kezdődött a szakdolgozói fórum, ahol kórházunkból Németh Krisztina és Zsitva Klaudia műtősnőként és Tibay Katalin és Molnár Nikolett nővérként  praktikus gondolatokat tartalmazó előadásokat tartottak. A szakdolgozói fórum nyertese a súlyos, drámai történéseken átesett gyermekekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók pszichés problémáiról, azok előfordulási gyakoriságukról tartott nagyon magas, közlemény szintű előadást. A késő délutáni órákban kezdődött a fiatal orvosok fóruma, a pénteki első szekciót, amelyben hallhattuk Párkányi doktornő előadását is, szombaton két másik ülés követte, ahol Szebeni doktornő és Kováts doktor előadása is elhangzott, a színvonalas előadásokat jó szellemű, építő hozzászólások követték, melyekben a fiatal előadók vitakészségükről adhattak számot. A zsűri ítéletalkotásában a saját munkahányad  és a téma eredetisége volt a legfontosabb tényező. Péntek este kórházunk ebédlőjébe terített díszvacsorára hívtuk a konferencia résztvevőit, melynek bevezetéseként a Weiner-Szász Kamarazenekar tagjaiból alakult vonósnégyes adott igényes koncertet Somogyi Péter koncertmester vezetésével. Sokunk örömére a bécsi klasszikusok és késő romantikus zeneszerzők darabjainak magas szintű előadását hallhattuk. Élelmezésünk dolgozói mindent megtettek, hogy elkényeztessék vendégeinket a feltálalt fogásokkal. Ahogy ez a helyszínen és a későbbi visszhangokból megítélhető, nagy elégedettséggel és örömmel méltányolták Kovács Marcsi és csapatának gasztronómiai törekvéseit. Érdekes viszont, hogy a jó hangulatú asztal melletti beszélgetés, borozás után a fiatalokra gondolva tervezett disco programra már nem volt szükség.
Szombati napon a tudományos program már délutánba hajló befejezése után fiatal orvosok fórumának eredményhirdetése, díjazása következett, majd a Gyermeksebész Társaság négyévenként esedékes tisztségválasztó közgyűlésére és Farkas András elnök úr elnöki tisztségének Sárközi Sándor elnök úr részére történt ünnepélyes átadására került sor. Az ezt követően elfogyasztott ebéddel a konferencia sikeresen zárult.

Köszönetünket fejezzük ki a résztvevőknek, az üléselnököknek, valamint a szervezés és lebonyolítás munkájában jeleskedő munkatársaiknak: Boros Zsuzsának, Rideg Gyulának, Dr. Mikos Borbálának, Anca Istvánnak, valamint a Sebészeti és Élelmezési Osztály munkatársainak.
Dr. Nagy Gyula

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support