Hivatásmegújító hétvége egészségügyi dolgozóknak Mátraházán

Hivatásmegújító hétvégét szervezett a Református Misszió Központ Kórházlelkészi szolgálata egészségügyi dolgozóknak november 23-24 között a mátraházi református üdülőben. A kezdeményezés hátterében a megerősödő kórházlelkészi szolgálatoknak az a törekvése állt, melynek célja a betegek és hozzátartozóik lelki támogatása mellett, egyre inkább  szolgálatára lenni az egészségügyben dolgozók népes seregének, segíteni őket hivatásuk gyakorlásának lelki terhei megosztásával.

A konferencia fő szervezője Gál Judit debreceni (Kenézy Kórház) kórházlelkész volt, aki a hétvégére meghívta előadónak dr. Velkey György főigazgatót a Bethesdából. Előadásának címe „Küldetés a mai magyar egészségügyben” sejteti, hogy a szervezők a realitásokból kiinduló, mégis azok közt és azok ellenére is élhető, értelemmel felruházott pályakép felrajzolását várták tőle. Igazgató úr ennek az elvárásnak a tőle megszokott személyes kedvességgel, megbízható adatokkal, az egészségügy állapotának alapos és tárgyszerű leírásával, ugyanakkor személyesen megtapasztalt pozitív példákkal és történetek elbeszélésével tett eleget. Különösen kiemelte a mikrokörnyezet és a személyes kapcsolatok erősségének, a csapatban való gondolkodásnak a jelentőségét és követelményét. Előadása hatását mi sem bizonyítja jobban, mint a számtalan hozzászólás és személyes élményeket sem nélkülöző reakció. A fő előadások sorában dr. Kiss Jenő kolozsvári teológiai tanár következett, akinek feladatul az elhívás – hivatás témakörének megvilágítása jutott. Ő inkább teológiai-etikai síkon építette fel gondolatmenetét, melynek gerincét az isteni elhívás gondolata adta. Harmadik előadóként dr. Varga Gyöngyi evangélikus teológiai tanár következett Budapestről, aki „Áldatlan állapotok között áldásként” címmel, vetített képekkel gazdagon illusztrált előadással hívta fel a hallgatóság figyelmét az áldásmondás jelentőségére az áldás szó nagyon is hétköznapi értelemre lebontott ábrázolásával.

Természetesen az ilyen és más hasonló konferenciák erősségét az előadásokon túl inkább a személyes találkozások, a kiscsoportos beszélgetések adják, melyekben nekünk magunkban is van részünk, amikor a Bethesda csendesnapjaira elvonulunk. Jó volt látni, hogy a Berettyóújfaluról, Kaposvárról,  Debrecenből, Miskolcról, Budapestről érkezők, hogyan találnak egymásra a közös hivatás, közös sors, közös élmények megosztásában. Ugyan egyelőre nem voltak sokan, talán ha negyvenen vettek részt a konferencián, közülük is többségben szakdolgozók, elvétve orvosok, gazdasági igazgató, kórházlelkészek, egyéb egészségügyi dolgozók alkották a csapatot. Mégis jó volt látni ezt a társaságot, akik hivatásuk gyakorlásához ezen a fronton is keresnek erőforrásokat, és jó érzés tudni, hogy mindehhez a Bethesda a maga módján megint hozzájárult.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support