Hogyan lehet elefántot mosni?

A dolog nagyon egyszerű. Csak el kell jönni a Bethesda tavaszi epi-klubjába, ahol ilyen programon is részt lehet venni, hála a fantáziadús szervezőknek: Magai Margitnak, Kiss Sándorné Rozi főnővérnek és Németh Sándornak. Mindenkit meglepett, hogy milyen sokan jöttek el ezen a ragyogóan napsütéses április 18-i szombat délelőtt a Bethesdába, hogy a régi-új ismerősökkel találkozzanak. A kísérőkkel együtt majdnem százan voltunk. Kezdetnek énekeltünk egy jót gitár kísérettel Margitka énekeslapjairól, aztán ugyancsak ő játszott el a gyerekekkel egy bibliai történetet, amely még a  közeli húsvét ünnepéhez kapcsolódott. A játék össznépi rajzolós, színezős alkotásba torkollott.

Ezután tízórai szünet következett, a szülők megint nagyon kitettek magukért, finom házi és bolti sütik garmadája, gyümölcsök és üdítők sokaságából lehetett válogatni. Az uzsonnaszünetet sokan ki is használták egy kis játszótéri mozgásra, hintázásra, a szülők pedig tereferére.
A délelőtt második részében Petrik Andrea, a Radnóti színház színésze adott műsort, melyhez Moga Piroska, kaposvári végzős színészhallgató hegedűvel és énekkel működött közre. A profin előadott műsor nagy derültséget keltett. Szerepelt benne egy kispárna, amelyik hol szerelmest, hol kiskutyát alakított, és persze a közönség is be volt vonva a játékba, akik nem is tudták türtőztetni magukat, bele-bele szóltak, megjegyzésekkel fűszerezték a játékot.
Aztán következett a finom ebéd, konyhánk ezúttal rántott hússal, csemege uborkával örvendeztetett meg bennünket.
Az ebéd utáni program „megosztotta” a társaságot. A fiatalok, gyerekek és néhány kísérő az Állatkert felé vette az irányt, a szülők pedig dr. Jakus Rita főorvosunk vezetésével vonultak el beszélgetni, aki még egy előadót is meghívott: Oláh Rita klinikai szakpszichológus osztotta meg pozitív pszichológiával nyert tapasztalatait.
Az Állatkertben már előre lekötött program várt ránk, besereglettünk vagy ötvenen az elefántházba, ahol bezárták mögöttünk az ajtót, mert most mi voltunk a „VIP” vendégek. Azután előállították az elefántot, ami nem volt nehéz, mert már igencsak várta a következő eseményeket. Az elefánt lemosásához kell két szakképzett gondozó, egy amúgy az autók lemosásához használatos kompresszorral működő és zuhanyfejű csővel ellátott berendezés, meg egy vödör szépen felvágott, kicsumázott alma és ugyancsak egy vödör répa. Ja, és legalább egy elefánt.

Azután csak folyamatosan kell adagolni a két vödör tartalmát vegyesen az elefántnak, aki cserébe engedelmesen odatartja magát minden oldalról a zuhanynak, sőt jókedvűen mormog hozzá. Azt is megtudtuk, hogy ez az elefánt angolul beszél. Pontosabban hallgat. Neki ez az anyanyelve. Amikor aztán az elefánt patyolat tiszta lett, akkor kimehetett a szabadba játszani, ahol első dolga volt, hogy jó nagy adag port trombitált magára, így lett kész teljesen a toilettje. A látványosság itt még nem ért véget.

Következett a vízilóetetés. Ez is egyszerű. A víziló, szám szerint kettő, ismert gondozója hívására előkocogott a vízből, célirányosan a ketrec széléhez csörtetett és lendületesen feltátotta a száját. Ezután aki akart, kapott a kezébe valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, a tátott szájhoz járult és beledobta, ami nála volt. A bátrabbak meg is simogathatták a tokáját, amit a jószág ugyan jó néven vett, de azért sürgetőleg morgott, jelezve, hogy előbb a táp, aztán a szórakozás.
A különleges program után tettünk még egy kanyart, hogy a koalákat is megtekintsük, és amikor elkezdődött volna a szabadtéri rézfúvós koncert az Állatkertben, cintányér, dob és harsona ütemére kimasíroztunk a kertből. Aztán páran a kísérők közül nagyon gyorsan visszamasíroztunk, mert a trolimegállóban vettük észre, hogy minden gondos számolás ellenére, csak elhagytunk egy gyereket a rohamozós fajtából. Hála Istennek, épp az őt keresőkkel szemben szaladt boldogan, hogy mégsem veszett el. A roham már csak a trolin jött, de azt már tudtuk kezelni, úgyhogy fel se vettük.
Köszönet a gazdag programért a szervezőknek, az Alapítványnak a támogatásért és a konyhának, meg a szülőknek a finomságokért.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support