Istentisztelet és ünnepség a reformáció emléknapjára készülve

A reformáció emléknapja (október 31.) minden évben igazgatói szünet a Bethesdában, amikor ugyan a szokásos ügymenet szerint működik a kórház, de éppen ezért néhány nappal előbb tartjuk istentisztelettel egybekötött ünnepségünket.

Idén október 27-én délután jöttünk össze a kórház munkatársai és néhány szülő az osztályokról, hogy meghallgassuk az evangéliumot. A 3 órára meghirdetett alkalom elején még riasztóan üres széksorok apasztották a szervezők kedélyét, de azután, ahogy lenni szokott néhány perces késéssel mégis megtelt az ebédlő, ünnepségeink helyszíne. Nem csoda, hiszen az október végi hűvösre fordult időben elképesztően megnőtt a betegforgalom, amely nem ismer ünnepet.

Igehirdetőnek ezúttal Szőke János református lelkészt kértük fel, aki a Róna utcai (Zugló) református gyülekezet lelkipásztora. Igehirdetésének alapigéje a Római levél ismert részlete volt: „Az igaz ember hitből él” (Róma 1,17). Nagyon izgalmasan vont történelmi párhozamot a reformáció kori emberek és a mostani európai polgárok alapélménye között: „válságot élünk át”. Nyilván a mi válságunk más, főképp gazdasági természetű. Ugyanakkor a „hitből élés”: a hitből megigazított ember életmódja, bűnbánata és kegyelemre hagyatkozása ma sem kevésbé nehéz feladat, mint a reformáció kori ember számára volt. Ünnepségünkhöz külön is lelkesítő élményt adott a Lónyay utcai Református Gimnázium kórusa: 30 lány és fiú, akik Pongor Gábor tanár úr zongora kíséretével és vezetésével énekeltek Istent dicsérő modernebb hangzású dalokat, az ünnepség végén pedig széki népdalcsokrot.

A reformáció emléknapi alkalmaink azért is kiemelkedőek ünnepeink sorából, mert ilyenkor köszöntjük jubiláló munkatársainkat, és azokat a meghívott vendégeket, akik a háttérből, a Bethesda tágabb családjához tartozva segítették munkánkat. Köszönetünk tárgyi bizonyítéka egy kis kitűző, amely a Bethesda szimbólumát ábrázolja, hogy az önzetlen, másokért tett szolgálatra emlékeztesse viselőjét.

Ilyen kitűzőt adtunk át most: dr. Cserháti Péter államtitkár úrnak, Cseri Kálmán református lelkésznek. dr. Illényi Péter igazgatónak, Antalóczy Béla gazdasági igazgatónak az Új Ember szerkesztőségéből, Madas Pál tanár úrnak a Városmajori Gimnáziumból, Dr. Tivadar Jánosnénak a Lions Klubtól, Németh Éva tanárnőnek egy újpesti iskolából, Nagy István mérnök úrnak a HLC-től, Sillye Jenő zeneszerzőnek és Fodor Katalinnak a Dymol Kft-től. Dr. Velkey György igazgatónk köszöntő szavaiban valamennyiük egyéni érdemeire kitért, melyeknek azonban kapcsolópontot és így közösséget a Bethesdáért tett fáradozások adnak. Ezután jubiláló munkatársaink köszöntése következett: Farkas József gyermekápoló, Ványai Gáborné asszisztens, Viszt Ildikó asszisztens, Móricz Katalin intenzív gyermekápoló, Zöldyné Laszlovszky Anna gyógytornász, Balogh Éva adminisztrátor, Kóti György Sándorné és Leleszi Ferencné takarítók valamint Pusoma Béla vehették át kitűzőjüket.

Mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, egy kis sütemény és üdítő melletti jóízű beszélgetés zárta az összejövetelt.

-rgy-
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support