Kongatják a harangot: Űzik már a fársángot!

Régi szép időkben, amikor még a 20 éve bekövetkezett újraindulás hősi korszakának lendülete vitte kis közösségünket, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak, a farsang sem telhetett el közösségi események nélkül a Bethesdában. (Csak a fiatalabbak kedvéért említjük a volt onkológiánk jelmezbálos délutánjait, vagy a Fléger Ildikó és az I. Bel. szervezte emlékezetes farsangi bálokat.)

Gondoltunk tehát egy nagyot, és a jubileumi év eseményei között „farsang farkára” (végére) meghirdettünk egy kis vigasságot, hátha megmozdulnak a hegyek. És lőn: téli hideg ide, fáradtság és gondok-bajok oda, csak összejöttünk vagy negyvenen a Boros Zsuzsa által farsangira igazított ebédlőbe eltáncolni a telet.
A tánchoz a talpalávalót a Görömbő Kompánia fújta (Koroknai Szabolcs duda, Romháti Krisztián tekerő és citera), táncosuk Pekler Kata pedig mókás játékokkal és nem túl nehéz lépésekkel fűszerezetett körtáncot vezényelt nekünk. Az idősebbek jobban, a számos gyerek egyáltalán nem fáradt ki a közel egy órás mozgásban, de azért jól esett mindenkinek megpihenni egy uzsonnaszünet hosszára. A mi drága Piroska nénink miután megfőzte az aznapi ebédet a kórháznak, a szokott pogácsa mellé még kisütött hirtelen vagy 130 fánkot, aminek nagy sikere volt felnöttek és gyerekek közt egyaránt. Utóbbiak  finom baracklekvárból mártogattak hozzá jócskán, míg a felnőttek a jóféle forralt borból kortyolgattak kizárólag a felfrissülés érdekében. (Köszönet érte Kovács Marcsinak és Kiss Aninak.)
A megalapozott jó hangulat tetőfokára akkor hágott, amikor a Neurológia egyesített orvos-nővér hagyományörző csoportja csángó csujjogatókból kötött csokorral, eredeti Galga menti népviseletbe  öltözötten (Miskoff Mihályné Julika nővér érdeme) mutatta be egy lehetséges népi idegosztály vajákolásának jeleneteit. A csujjogató szövegeket Hegyi Márta doktornő írta az alkalomra, és akik elmondták, táncolták: Sósné Gabi, Miskoffné Julika, dr. Siegler Zsuzsa, dr. Jakus Rita, dr. Hegyi Márti, Kuiné Erika, Kissné Rozál és pörge kalapban dr. Fogarasi András.
A siker nem maradt el, a közönség kívánságára meg kellett ismételni az előadást, hogy minden részletet kiélvezhessünk újból.
A következő drámai jelenet Pap Márti és családja leleménye volt: egy Varró Dániel verses mesét vittek színre saját készítésű díszlettel és jelmezekkel. A történetben cicabajszú hercegnő hűtőszekrénye elromlik. Veszélyben a tejes holmi, aggódik a hercegnő, de jön medve vitéz, aki szakszerűen kijavítja a hibát. Ám közben lángra lobban a szerelem, és a segítő medvemancs és szív másképp is elfogadásra talál. Ez az előadás is nagy sikert aratott. Más műsorszám nem lévén már csak a gyerekek fogócskájával és beszélgetéssel múlattuk az időt, amíg ránk nem esteledett. Öröm volt együtt lenni és annak külön is örültünk, hogy a fiatal orvosok közül Hamar Judit annak ellenére eljött, hogy vasárnap kemény ügyelet várt rá.
Köszönet mindenkinek, aki ott volt, és aki a szervezésben segített.
-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support