Megújuló és alternatív energiaforrások használata a Bethesda Kórházban

A projekt „Izland, Liechtenstein és Norvégia által támogatott az EGT Finanszírozási Mechanizmus és Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával valósul meg”.

A projekt az első kiemelt területhez, a környezetvédelemhez, azon belül is a megújuló energiaforrások használatához kapcsolódik. A projektet Bethesda Kórház Alapítványa szervezi és hajtja végre. A cél egy napkollektoros és gázmotoros, hőszivattyús rendszer kiépítése, mely az energiát állítja elő a kórház épületei számára. Az energiát a hűtő-fűtő rendszer működtetésére fordítja, mely biztosítja az épületek fűtését, nyáron hűtését. Emellett a rendszer képes lesz ellátni az épületeket használati melegvízzel is. A rendszer kiépítésével a cél:

  • energiaoptimalizálás:
    • a komfort igényeket kiszolgáló energia minél nagyobb hányadának kiváltása megújuló energiákkal

    

    • a megnövekedő hűtési igények kielégítése természetes energiával

    

    • olcsóbb energia felhasználása

    

    • hosszú távon gazdaságilag is megtérülő megoldások választása

    

   a csúcsigények lecsökkentése energiatárolással

 

  • a kórház komfortjának növelése

 

  • költségcsökkentés

 

Mindezeket kiegészíti az épületek felújításának a befejezése, a még meglévő elöregedett nyílászárók cseréje, jobb, modernebb hőszigetelő nyílászárókra. Összességében elmondható, hogy a rendszer kiépítésével hagyományos energia-megtakarítás, illetve költségcsökkentés várható, ezzel együtt a kórház komfort fokozata növekszik, az itt gyógyulók és dolgozók körülményei is javulnak.

Kapcsolódó linkek:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support