Önkéntesek konferenciáján Berekfürdőn

„Aki másokat felüdít, maga is felüdül”
Önkéntes Beteglátogatók a gyülekezetben és az intézményekben – című pályázat záró konferenciájára kapott meghívást a Bethesda Gyermekkórház, Berekfürdőre, a Református Konferencia Központba, 2013. október 11-12-ére.

A kezdő délelőttöt kaptuk meg arra, hogy bemutassuk intézményünket, az itt folyó gyógyító munkát és önkéntes szolgálatot, „Gyógyítani hivatásként” címmel.

Nagy Margit Ágnes diakonissza testvér a gyenge egészségi állapota miatt nem tudott elutazni, ezért a témát hárman osztottuk fel: Bencze János diakóniai igazgató a kórház történetéről számolt be. Magai Margit katechéta, pedagógus és önkéntes koordinátor, a  felénk irányuló társadalmi elvárásoknak, a családok szükségleteinek megfelelő szolgálatokról szólt, kiemelve az önkéntes munka különböző lehetőségeit és formáit, nehézségeit és örömeit.
A legtöbbet azok nyernek az önkéntes munka során, akik szeretettel, együttérzéssel fordulnak a betegek és családtagjaik felé. Megismerhették a jelenlevők a legidősebb önkéntesünket, Dizseri Ági nénit, aki 20 éve szolgál, és D.Andit, aki alig 18 évesen egyik első diák önkéntesünk volt a nyáron az epilepsziás gyerektáborban, ahol néhány éve még ő is résztvevő volt. Az ÖDE (Önkéntes Diakóniai Év) külföldi fiataljainak szolgálatáról is képet kaphattak a jelen levők.
Dr Szabó Cecília gyermekgyógyász szakorvos keresztyén emberként átélt élményeiből mutatott be „eseteket”: amikor súlyos beteg, néha menthetetlennek gondolt gyermekek Isten kegyelméből meggyógyulhattak, és a gyógyulásban eszközként hálásan tekinthetett vissza az átéltekre, a gyógyító közösséggel megélt összmunkára, imákra.
Végül Bencze János az általa szervezett külföldi csoportok kétkezi munkájáról (festés, felújítás), ill. a vállalati önkéntes csoportokról tartott beszámolót.
Mindhárman vetített képekkel szemléltettük a mondandónkat. A jelenlevő 80-100 ember érdeklődéssel hallgatta, sokan jegyzeteltek.

Örülök, hogy átjött, amit szerettem volna, – mondta az ebédnél beszélgetés közben Gál Judit kórházlelkész, a konferencia szervezője, – hogy az önkéntesség, a betegek közötti munka akkor az igazi, ha megvan mögötte a lelki plusz.

Bp. 2013. október 15.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support