„Római vakáció” – európai epilepszia sebészeti konferencia

Január végén egy csütörtök este nekiindult a Neurológia osztály négy szakorvosa –Siegler Zsuzsa, Hegyi Márta, Jakus Rita és Fogarasi András- hogy részt vegyen Rómában az európai gyermek epilepszia sebészettel foglalkozó szakemberek esetmegbeszélő találkozóján. És ha már az Örök Város, akkor megtoldottuk a másfélnapos szakmai utat még másfél nap városnézéssel. Kihasználva az olcsó fapados repülési lehetőséget, Jakus doktornő lányát és fiát, Fogarasi doktor pedig egyik lányát is magával vitte a nagy útra.
Mindjárt első este nagyot sétáltunk a gyönyörű belvárosban. Másnap délelőtt egy látogatás a Vatikáni múzeumban, majd déltől szakmai program. Mintegy 25 gyermekneurológus gyűlt össze Európa 15 országából, hogy átbeszélje az elmúlt félév számára legnehezebb esetét. Rendkívül hasznos ez a találkozó, hiszen a két nap alatt több műtendő gyermeket beszélünk meg, mint ahány műtéti eset egész évben előfordul Magyarországon. Mi is elvittük egyik betegünk anyagát és hasznos tanácsokat kaptunk a továbblépéshez. A találkozó olyannyira jól sikerült, hogy elhatározta a csapat: legközelebb nem csak műtéti, hanem „simán” nehéz epileptológiai problémákat is át fogunk beszélni. És lehet, hogy 2015-ben Budapesten találkozik majd a társaság.
Szombat délután és vasárnap ismét a turizmusé volt a főszerep: az antik Róma, Vatikán, Lateráni bazilika, Szent Kelemen bazilika, Pantheon, a gyönyörű terek, a hátborzongató, emberi csontokkal díszített kapucinus templom, hogy csak a legeket említsük. Késő estig jártuk a várost, hiszen repülőnk csak este 10 óra után szállt fel. Hajnalban érkeztünk haza, hogy néhány óra múltán már a reggeli viziten találkozhassunk újra.
Köszönjük mindenki segítségét, aki utunkhoz hozzájárult: a Bethesda Kórház Alapítványnak a szállásdíj kifizetését, Bodó Tímea doktornőnek a neurológia hátteret a kórházban, a Rehabilitációs osztálynak pedig a helyettesítést!
Dr. Fogarasi András

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support