A Test-vér Egészségpénztár adománya

Családias hangulatú átadási ünnepség keretében vettük birtokba február 12-én a „TEST-VÉR” Egészségpénztár adományát az új ROTEM – monitorunkat. Ez a 12 MFt értékű gép pillanatok alatt tájékoztatja az orvost a véralvadási értékekről, így célzott beavatkozás révén a vérzéses szövődmények elkerülhetőek.

Az átadási ünnepségen dr. Velkey György főigazgatónk köszöntő szavai után többek közt arról szólt, hogy a Bethesda alapítása óta adományok „köveiből épült” és él ma is. A legjobb szándék mellett sem engedhetjük meg magunknak azokat a fejlesztéseket, amelyek a rohamosan fejlődő orvosdiagnosztikai technológia a lehetőségek szintjén kínál. A mostani adomány ilyen csúcstechnológiához juttatja kórházunk intenzív-, égésintenzív osztályát, ezért az ott gyógyított gyerekek számára, de az egész gyógyító közösségnek is különösen nagy jelentőségű a gesztus, amelyért Isten iránti hálával és az adományázóknak kifejezett tisztelettel mondunk köszönetet.

Dr. Ruttkay M. Géza  az egészségpénztár igazgatótanácsának vezetője röviden bemutatta törekvéseiket a vérmentes, vérzésmentes egészségügyi ellátás megvalósításáért, és külön is kitért arra, hogy a Bethesda, ahová több egészségügyi intézmény közt elsőként telepítik ezt a gépet híre alapján mennyire rászolgált a támogatásra.

Dr. Mikos Borbála intenzív osztályunk vezető főorvosa zárásul a laikusok számára is jól érthető szavakkal magyarázta el a jelenlévőknek, hogyan segít a véralvadás bonyolult rendszerének mérhető adatokkal alátámasztott nyomon követése egy-egy vérzéses állapotban. Emlékeztetett arra, hogy a szakirodalmi adatok szerint a balesetet szenvedők majdnem fele, műtétek közben pedig a betegek tíz százaléka vérzik el azért, mert nem tudják, miért nem alvad megfelelően a vérük. A vérpótlás önmagában nem oldja meg az alvadási problémákat. A súlyos vérzések olyan véralvadási zavart indítanak el, amely végzetessé teheti a vérzékenységet Ez a korszerű diagnosztikai készülék precíz módszerekkel megmutatja, hogy az alvadás milyen stádiumban van, mi a legnagyobb a probléma, mi a hiányzó, vagy nem működő faktor a vérben. Így célzottan cselekedhetünk. Az új eszköz bizonyos esetekben elkerülhetővé teheti a transzfúziót is.

A beszédek után aláírták az adományozásról szóló dokumentumokat, majd csoportképre állt össze a közönség. Köszönjük ezt az újabb adományt a nálunk gyógyított gyermekek és hozzátartozóik nevében is.

– rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support