Új lélegeztetőgép adományba

A Humanitás Szociális Alapítvány Kuratóriuma harmadik éve dönt nagy értékű orvostechnikai eszközök adományozásáról egészségügyi intézmények számára. Az elmúlt években több rendkívül korszerű ultrahang berendezést ajándékoztak a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelő intézet részére, az eszközök összértéke meghaladta a 20 millió forintot. Idén a Bethesda Kórház egy közel 4 millió forint értékű, modern lélegeztető gépet kapott az adományozási program keretében. A készüléket már november óta használják is.

November elején helyezték üzembe a Bethesda Kórház Gyermekintenzív Osztályán azt a speciális, 5 kg alatti gyermekek lélegeztetésére alkalmas készüléket (Philips Respironics Trilogy 100), amelynek segítségével a nem ágyhoz kötött gyermekeket akár otthonukban is el lehet látni, így segítve a gyógyulási folyamatot. A készülék különlegessége, hogy a lehető legérzékenyebben követi a beteg légzését és folyamatosan alkalmazkodik az állapotváltozásához.

A Bethesda Gyermekkórházban több mint 3 éve működik a Gyermek Otthonlélegeztetési Program, lélegeztető gépet azonban csak TB támogatás mellett tudnak otthoni használatra kiadni. Megfelelő számú saját gép hiányában a Kórház ezeket a gépeket bérli, a bérleti díjat a TB finanszírozza.

„A gép, amit most nagy örömünkre kórházunk megkapott, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában működő Intenzív Osztály gépparkját bővíti és korszerűsíti”mondta Dr. Velkey György. A kórház igazgatója hozzátette: azokat a gyermekeket, akik tartósan lélegeztető gépre volt szükségük, eddig az intenzív osztályon láttuk el, akár hosszú hónapokon át. Az új eszközzel azonban lehetőség nyílik számukra is, hogy szerető és féltő családi környezetben gyógyulhassanak.”

A készülék az üzembehelyezését követően egy 11 hónapos, súlyos légzési elégtelenség miatt tartósan lélegeztetésre szoruló csecsemőnek már komoly segítséget nyújtott. A gép segítségével nagy eséllyel sikerül elérni a saját légzés hatékonyságának fokozatos javulását, ami várhatóan rövid időn belül a gépi lélegeztetést is szükségtelenné teszi majd.

A Humanitás Szociális Alapítvány egyik fő célja, hogy szociális helyzetük és megromlott egészségi állapotuk okán rászorulók részére támogatást nyújtson gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, egészséget, életminőséget javító eszközök beszerzéséhez, gyógykezelés finanszírozásához. Ennek érdekében az Alapítvány az alapító OTP Bankkal együttműködve rendszeresen pályázatokat tesz közzé honlapján, ezekre magánszemélyek pályázhatnak az alapítványi támogatásra. „Eszközadományozási programunk a korábban indított pályázati rendszerünk továbbfejlesztése. Célunk az, hogy az egészségügyi intézmények bevonásával támogatásaink sokkal szélesebb körben érvényesüljenek, az adott intézmény betegei magasabb szintű ellátásban részesüljenek és így támogassuk gyógyulásukat” – hangsúlyozta Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Humanitás Szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az OTP Bank a fenti programokon felül az elmúlt időszakban, mintegy 34 millió forint értékben adományozott orvostechnikai eszközöket budapesti és vidéki kórházak számára.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support