Epi-családi tábor 2022

A hagyományokhoz híven idén is megrendeztük az epilepsziás gyermekeknek és szüleiknek szóló családi táborunkat Berekfürdőn. A közös táborozásról, együtt töltött időről egy édesanya beszámolóját olvashatják:

Első alkalommal vehettünk részt a Bethesda Neurológia Osztálya által rendezett családi táborban. „A nagy első” alkalmak emlékei közé raktározzuk ezt azért is, mert kislányunk két évvel ezelőtti születése óta ez volt az első igazi, többnapos családi kirándulásunk is. Nem kevés félelemmel, de annál nagyobb izgalommal vártuk a tábort. Féltünk, hogy kislányunk hogy viseli majd az utazást, az idegen környezetet, a programokat. De ezt a félelmet az első perctől igyekeztünk elengedni, tudatosan otthon hagyni minden más gondot és csak egymásra koncentrálni. Talán ezért, talán más miatt, de minden félelmünk alaptalannak bizonyult és csodálatos emberek között fantasztikus három napot tölthettünk el.   

A tábor első napja az akklimatizálódásról és a kötetlen ismerkedésről szólt. Sorstárs családok, akikben az egyetlen összekötő kapocs, hogy az egyik, vagy egyetlen gyermekük epilepsziás. De minden gyerek más, más történettel és más úttal maga mögött és előtt. Különbözőek voltunk, mégis, összekötött bennünket valami láthatatlan kötelék. Ha beszélgettünk, nem csak együttérzően bólogattunk, hanem pontosan tudtuk, a zsigereinkben éreztük, hogy miről beszél a másik. 

A második nap délelőttjén meglátogattuk a karcagi Kunlovardát. Ugyan a mi kétevesünk úgy döntött, hogy inkább alszik egy nagyot a jó levegőn, a nagyobb gyerekeknek nagy élmény volt. Lovat és szamarat simogathattak, kisbárányt vehettek az ölükbe és még a néhány hete született kiskutyákat is meggyömöszölhették. Délután Rozál főnővér és Gyopárka vezénylésével és segítségével a gyerekek és az anyukák cserepet festettek és a húsvétra készülődve különböző húsvéti díszeket, dekorációt készítettek. Eközben az apukák Gyula lelkész úrral beszélgettek. Nagyon jó volt, hogy az „apakörben” és az „anyakörben” lehetőség nyílt az apukáknak és az anyukáknak is külön-külön beszélgetni arról, hogy mit éreznek, hogyan élik meg a mindennapjaikat, nehézségeiket egy próbatételes gyermekkel. Ugyanaz az alaphelyzet egészen más a férfi és a nő szemszögéből, az alapproblémán túl más-más dolgok terhelik őket és akár ugyanazt a helyzetet is teljesen máshogy élik meg. Úgy megnyíltunk itt egymásnak, mint talán soha előtte. Azt éreztük, hogy nem vagyunk egyedül. 

A programok előtt/között a szállásunk, a Megbékélés Házának parkja és játszótere volt a privát beszélgetések színtere. Míg a gyerekek játszottak, a szülők között itt folytatódtak általában a közös beszélgetéseken elkezdett beszélgetések. Olykor ugyan könnyes volt a szemünk, de rengeteget nevettünk ebben a három napban. 

A második napon reggeli után a táborozók nagy része a berekfürdői termálfürdő felé vette az irányt. Mi ezt kihagytuk, helyette a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumba mentünk, ami az egész családunk számára hatalmas élmény volt. 

Délután és este folytatódtak a beszélgetések, vacsora után pedig meggyújtottuk a tábortüzet. Szuper lezárása volt ez az este ezeknek a napoknak. 

Köszönjük a Bethesda Neurológiai osztályának a lehetőséget, Rozál főnővérnek, Sárospatakiné Szilágyi Gyopárkának, Bodó Tímea doktornőnek, Németh Sándornak és Rideg Gyula lelkész úrnak a szervezést, a beszélgetéseket, a lelki támogatást, mindent! 

Köszönjük a Bethesda Kórház Alapítványnak és a Megbékélés Házának, hogy lehetővé tették, hogy ez a pár család néhány napra egy kicsit kiszakadjon a hétköznapjaiból. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support