Gerincferdülés

A gerincferdülés esetén nagyon fontos a korai felismerés, ezért a veszélyeztetett korosztályú gyerekek rendszeres szűrővizsgálata szükséges. Ismerje meg cikkünkből, mit tehet szülőként!

Intenzív növekedési időszakban fokozottan ügyeljünk a rendszeres ellenőrzésre, mert a romlás ezekben a hónapokban a legfenyegetőbb. A növekedés sokszor a nyári hónapok alatt a legintenzívebb, de az ősztől kezdődő iskolapadban ücsörgés sem sokat segít a dolgon. 

 

Ellenőrző gyakorlatok gerincferdüléshez

Néhány egyszerű dolgot a szülők is megfigyelhetnek otthon. Ezeket havonta érdemes ellenőrizni a gyermekükön. 

1. A gyermek mezítláb, egyenes talajon áll, póló nélkül, háttal a szülőnek, két karja a teste mellett lazán. Ebben a helyzetben megfigyeljük a vállak, a lapockák, a medence, a karok és a test közötti rés és a bordák helyzetét. 

  • Vállak: egy vonalban vannak-e?
  • Lapockák: egy magasságban vannak-e? egyforma távolságban vannak-e a gerinctől?
  • Medence: a medence a vállak alatt helyezkedik-e el vagy valamelyik oldalra elcsúszott? Vízszintesen van-e vagy egyik oldala feljebb helyezkedik el? Látunk-e aszimmetrikus bőrredőt a deréktájékon?
  • Kar és a test közötti rés: szimmetrikus-e a két oldalon?
  • Bordák: szimmetrikusak-e a két oldalon?

2. Ugyanebből a kiinduló helyzetből megkérjük, hogy lassan hajoljon előre. 

Ebben az előre hajlásban a bordák helyzetét és a derekát nézzük. 

  • Látunk-e a két oldal között aszimmetriát? Van-e púp valamelyik oldalon?

 

Sajnos elterjedt az a tévhit, hogy gerincferdülés esetén az úszás is egy kezelési lehetőség. Ez nem így van!!! A ferdült gerincnél az izmok egyensúlya teljesen felborul. A görbülettől függően egyes izomok túlnyúlnak, gyengülnek. Az ellen oldaliak pedig megfeszített munkát végeznek. Kifáradnak, zsugorodnak. A gerinc nem csak oldalra ferdül, a csigolyák is elcsavarodnak. Ha ebben a helyzetben szimmetrikusan erősítünk, akkor pont a meglévő aszimmetrikus helyzetre fogjuk ráerősíteni a gerinc körüli izomzatot. 

Ha a fenti otthoni vizsgálat pontjai közül van olyan, ami laikusként is feltűnik, mindenképpen keressenek fel ortopédiai szakrendelést és lehetőség szerint Schroth módszerrel dolgozó gyógytornászt (kórházunkban is elérhető ilyen szakember)! A korai, megfelelő kezelés kulcsfontosságú a további romlás megállítása érdekében!

 

Ezt a speciális módszert Katharina Schroth dolgozta ki Németországban 100 éve. A paciens a kezelés során korrigált testhelyzeteket tanul meg. A korrekciós légzésnek rendkívül fontos szerepe van a kezelés során. Ezekben a korrigált helyzetekben kell erősíteni az izmokat. Emellett manuális technikákkal is segíti a terapeuta a letapadt, zsugorodott izmok felszabadítását.

Vidovszky Sára, gyógytornász, Bethesda Gyermekkórház

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support