10 éves a Fájdalomkezelő Ambulancia

KÖZÖSEN A FÁJDALOM KEZELÉSÉBEN

2023.03.02.

 

Fájdalommentes kórház? Létezhet! A Bethesda Gyermekkórházban tegnap ünnepeltük a 10 éve indult Fájdalomkezelő Centrumot. 

Beneda Attila, családügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy „a családtámogatások nem érnek sokat, ha nincs egy támogató háttér, amelyet az orvosok tudnak adni a beteg gyermeknek. Társadalmi jelentősége van annak a különleges bánásmódnak, amellyel itt a Bethesdában találkoznak a gyermekek.Dr. Szabó Miklós egyetemi tanár, a Bethesda Gyermekkórház Felügyelő Bizottságának elnöke így méltatta a központ fontosságát:

 „A Bethesdában a szakemberek felismerik azokat az ellátatlan igényeket, amelyet a megfáradt egészségügy gyakran nem tud ellátni. Ehhez küldetéses emberek kellenek, olyanok, akikben van bátorság. Ennek ünnepe ez a mai nap is.” Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója megerősítette, hogy mindig az ellátatlan gyermek a legfőbb motiváció, így lett egy kis ambulanciából országos jelentőségű fájdalomcentrum.

A Bethesda Gyermekkórház Fájdalomkezelő Centruma 10 éve nyitotta meg kapuit a krónikus fájdalomban szenvedő gyermekek családjai előtt dr. Gyimesi-Szikszai Andrea és Dr. Major János kezdeményezésére. A kezdetben csak pár munkaórában működő Ambulancia az elmúlt évekre Közép-Európa első Fájdalomkezelő Centrumává fejlődött.

Mi az a krónikus fájdalom? 

Gyermekkorban azokat az elhúzódó fájdalmakat tartjuk krónikusnak, amelyek legalább 3 hónapja fennállnak, illetve rendszeresen visszatérnek. A magyar gyermekek mintegy 30%-a érintett krónikus fájdalom tekintetében, és saját 2016-os vizsgálatunk alapján minden 20. gyermek tartós, folyamatos fájdalommal küzd. A Centrumot leggyakrabban fejfájás, hasfájás és ízületi fájdalmak miatt keresik fel a gyermekek és családjaik.

A fájdalom a gyermek (és a család) életminőségét is jelentősen befolyásolja, hosszú távon kezelés nélkül a fájdalom felnőttkorban is fennmaradhat, annak minden egészségügyi és társadalmi költségével. 

Sok betegre jellemző, hogy fájdalmuk nem csupán egy, hanem egyszerre több testtájat is érint. Az ellátott páciensek döntő többségénél úgynevezett elsődleges fájdalom szindrómával találkozunk, ami azt jelenti, hogy a fájdalom elveszítette vészjelző működését és így nem pusztán egy szövetsérülés vagy fertőzéses-gyulladásos betegség jele, hanem maga a fájdalom a betegség. A panaszok jellemzően hónapok vagy akár évek óta állnak fenn számos kezelési kísérlet ellenére. 

VR szemüveggel a fájdalom ellen? 

A Centrum csapata elkötelezett a heveny fájdalom csillapításának ügye mellett is, ezért egyre inkább vezető szerepet vállal a Bethesda Gyermekkórház egyéb járó- és fekvőbeteg részlegein a fájdalomcsillapítás fejlesztésében és támogatásában. Aktuálisan pl. virtuális realitás (VR) szemüveg alkalmazásával is segítik a fájdalmas orvosi tevékenységek elviselhetőbbé tételét. 

A gyógyítóközösség sokféle szakembere közösen segít egy-egy családnak a fájdalommal való megküzdésben. A kezelésbe bevonják a családot, a pedagógusokat, de együttműködnek a Bethesda Gyermekkórház más gyógyító osztályaival és külső szakemberekkel is. 

Jelenleg évente 400 ambuláns és csoportterápiás, valamint 50 nappali osztályos kezelést végeznek. A betegek sokszor az ország távoli részéről érkeznek, gyakran korlátozott terápiás lehetőségekkel. Az ő hatékonyabb ellátásuk, támogatásuk, valamit a krónikus fájdalommal kapcsolatos ismeretek és terápiás lehetőségek minél szélesebb körű terjesztése érdekében önsegítő könyv, honlap és tizenéveseknek szóló ingyenesen elérhető munkafüzet létrehozását is tervezik az idei év folyamán. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support