Példátlan aktivitás kísérte az Országos Kórházi Egészségkihívás Programot!

Budapest, 2024. június 28. – 23 millió percnyi mozgás, 3270 résztvevő, 195 ezer megmászott lépcsőfok és 590 ezer liter elfogyasztott víz – csupán néhány adat a Magyar Kórházszövetség által szervezett 100 nap az egészségedért! Országos Kórházi Egészségkihívás Program nemrég zárult eredményéből. 10 csapat 50 kórházi dolgozója vehette át a legjobbaknak járó elismeréseket Semmelweis-napon. A Belügyminisztérium által támogatott kezdeményezés Magyarországon először valósított meg ekkora szintű egészségfejlesztési akcióprogramot! A Bethesda Gyermekkórház 33 csapattal vett részt a kihívásban.

Az Országos Kórházi Egészségkihívás Program során megvalósuló kezdeményezés március 15-én startolt és 100 napon át tartott. Az egyedülálló, egész országra kiterjedő program nem titkolt célja volt, hogy felhívja a kórházi dolgozók egészségének fontosságára a figyelmet, és aktivitásaival ösztönözze őket a kis változásokkal járó egészséges életmódra. A program emellett kiemelt figyelmet fordított a környezettudatosságra, valamint a táplálkozás, fizikai aktivitás, mentális egészség területekre is. 

A kórházi dolgozók 5 fős csapatokban jelentkezhettek a programra, amelyben egyéni és csapat szinten kaptak egy-egy téma mentén felépített, heti rendszerességgel teljesítendő, az egészségüket támogató kihívásokat, feladatokat. Ezenkívül a regisztrációkor 7 témakörben meghirdetett állandó kihívásokban is részt vehettek. A heti feladatok teljesítését a program weboldalán tematikus cikkek, valamint egy, a sikerek, jó gyakorlatok megosztására szolgáló közösségi hírfolyam is segítette. Utóbbi arra is lehetőséget adott, hogy megismerjék egymást a résztvevők és erősítsék a hazai kórházak közötti kapcsolódást. 

„Rengeteg kihívással nézünk szembe nap mint nap a magyar kórházakban, ezek közül kiemelkedik az egészségügyi dolgozók magas mentális és fizikai egészségkockázata. Márpedig egészséges gyógyítók nélkül nem lehetséges a gyógyítás. Ezért is állt élére a Magyar Kórházszövetség az Országos Egészségkihívás szakmai megvalósításának – ennél fontosabb üzenetünk nem is lehetne Semmelweis-napon!” hangsúlyozta Dr. Velkey György János, a Magyar Kórházszövetség elnöke a díjátadót követően. 

A Magyar Kórházszövetség 2023 novemberétől indította el az Országos Kórházi Egészségfejlesztő Programot annak érdekében, hogy a magyarországi kórházakat ösztönözze az egészségfejlesztési tevekénység végzésére, fejlessze és támogassa a

kórházi dolgozók egészségét, a kórházakat egészséget támogató szintérré formálja és elősegítse a lakossági- és betegedukációt. Ennek a programnak az egyik hangsúlyos eleme a most zárult 100 napos Országos Kórházi Egészségkihívás.

„A feladatok összeállításánál fontos szempont volt, hogy jelentős munkaterhek mellett is teljesíthetőek legyenek, illetve a különböző korosztályba tartozó, eltérő kórházi munkát végző dolgozók adottságait/lehetőségeit is figyelembe vegyük. Szemléletformáló, közösségépítő, valamint a dolgozói jóllétet támogató kihívásokat terveztünk” – részletezte a programot Rákosy-Vokó Zsuzsanna, a Bethesda Gyermekkórház prevenciós igazgatója, a program szakmai vezetője. 

A kihívásban 71 intézményből 654 csapat 3270 kórházi dolgozóval vett részt. A regisztrált adatok alapján a kórházi dolgozók összesen 15 486 036 percet töltöttek mérsékelt-közepes intenzitású sporttevékenységgel, és 7 472 278 percnyi magas intenzitású sporttevékenységet végeztek. Egyéni kihívásként 2260 fő választotta a vízivást, 1112 fő a lépcsőzést, 745 fő a kerékpározást és 1987 fő a gyaloglást. 140 fő pedig azt vállalta, leszokik a dohányzásról, közülük 9-en valóban végleg fel is hagytak a káros szokásukkal. 

A győztes csapatok:

  1. Kék madár (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház)
  2. Radium Girls (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház)
  3. Majd holnap! (Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet)
  4. FüredRe-HAB (Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház)
  5. Trombocicák (Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet)
 • Mentavitál (Debreceni Egyetem Klinikai Központ)
  1. VAC tyúkok (Bajai Szent Rókus Kórház)
  2. 60-i krónikuSHOCK (Hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet)
 • Pontgyilkosok (Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet)
 1. Hatvani Csoda Csapat (Hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet)

 

A győztes csapatok díjazását támogatta a PHOENIX Pharma Zrt.

Nagyszerű kezdeményezésnek tartjuk és örömmel támogattuk a Magyar Kórházszövetség Egészségkihívás programját. A PHOENIX Pharma a hazai gyógyszerellátási rendszer meghatározó szereplőjeként felelősséget érez nemcsak a betegellátás fejlesztése, hanem a mentális és fizikai egészség megőrzésének támogatásában is. A program támogatásával szeretnénk elismerésünket és köszönetünket kifejezni a kórházi dolgozók áldozatos munkájáért” – tette hozzá Kaló Tamás, a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatója.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support