Egészséges egészségügyi dolgozók nélkül nincs gyógyítás

Mennyire fontos az egészségügyi dolgozók egészsége? Hogyan érhető el fél év alatt tartós változás az életmódjukban a kórházi megterhelő munka mellett? Testi-lelki egészségfejlesztéshez mit adhat egy intézmény? Erre kereste a választ komplex egészségkihívás programjában a Bethesda Gyermekkórház. A féléves egészségeséletmód-kihívás egy közös sportolással, az eredmények ismertetésével zárult 2022.10.24-én délután a gyermekkórház kertjében.

A Bethesda Gyermekkórház az Egészségügyi Államtitkárság korábbi támogatásával egy új innovatív Egészségfejlesztési Programba kezdett, mely 3 pilléren alapszik, és hosszú távon szeretné megalapozni, hogy a kórház dolgozói az ellátott betegeknek minél több segítséget tudjanak nyújtani a megelőzés és egészségük megőrzése érdekében. Ezzel a kórház elköteleződött a fiatal generáció és rajtuk keresztül családjaik egészségedukációja, egészségértésének fejlesztése érdekében a nemzetközi és hazai standardoknak megfelelően.

A program keretén belül kiemelt cél volt a munkahelyi egészségfejlesztés, hiszen ahhoz, hogy a kórház által ellátott gyermekeket és családtagjaikat kezelhessék, fontos, hogy előbb saját kórházi dolgozóink egészségét is támogatni tudjuk. E célból indult el idén tavasszal az Egészségkihívás program, amely segítséget nyújt munkatársaink részére, hogy minél jobb egészségi állapotot érjenek el és hosszú távon megőrizhessék testi és lelki jóllétüket.

A tervezett 150 helyett 274 kórházi dolgozó – a kórház összes dolgozójának 44%-a – jelentkezett a programba. 2022 márciusában történt az egészségi állapotuk teljes felmérése, komplex szűrése, labor-, EKG- és belgyógyászati vizsgálatokkal, egyéni kockázatelemzéssel (Findrisc, Score), emellett egyénre szabott prevenciós szolgáltatást is igénybe lehetett venni.  A 6 hónapon át tartó programban a résztvevők 5 személyes kihívás közül választhattak, ebből 128-an a táplálkozást, 59-en a mozgást, 52-en a vízfogyasztást, 29-en az alvást és 6-an a dohányzásról történő leszokást választották. 5 fős csapatokban, heti váltásokkal, két területen (mozgás-táplálkozás és környezetvédelem-lelki egészség területén) csapatkihívásokat is teljesítettek.

Személyes visszajelzések

„Fizikális és mentális változás történt bennem. Kialakítottam egy rendszert a más-más mozgásformához, figyelembe véve a munkabeosztást, a szabadidőt és az egyéb körülményeket. Így rendszeressé vált a hat nap mozgás. Ezáltal jobb lett mind a közérzetem, mind az egészségem. Igyekszem rendszert vinni az étkezésbe, ez még folyamatban van. Tudatosan kezdtem élni a mindennapokat, figyelve a környezetemre. Sokkal jobban tudok mások felé nyitni, kevesebbet vagyok depressziós hangulatban.”

„Az életmódváltó program kapcsán kiderült, hogy 2-es típusú cukorbeteg vagyok. Nyilván nem dobott fel a dolog, viszont megváltoztattam az étrendemet (amit amúgy is terveztem), többet is mozgok, így 2 hónap alatt sikerült 5 kg-ot leadnom.”

 „A 6 hónapig tartó program során minden jelentkezőt személyre szabottan motiváltunk az általuk kitűzött célok és heti kihívások elérésében ötletekkel, ösztönzőkkel, jó példákkal, közösségi programokkal, könnyen elkészíthető, egészséges receptötletekkel és ahhoz tartozó bevásárlólistával, napi 15 perces online sportvideókkal, relaxációs és stresszkezelő tréningekkel, egyéni dietetikai és gyógytorna- tanácsadással, szükség esetén belgyógyászati konzultációkkal, valamint tankonyhával. Emellett hetente órarendszerűen voltak elérhetőek relaxációs és légzéskontroll technikai órák, jógaórák, gerinctorna, aerobic edzés, mobilizáló-nyújtó alkalmak, melyek 60%-ban saját dolgozók által szervezett és önkéntes alapon biztosított órák voltak. Külsős oktatóink is karitatív módon látták el feladataikat.” – avat be a részletekbe Dr. Velkey György főigazgató a sportos délutánon.

A program lezárásakor Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár kiemelte, hogy „a kormányzat kiemelt célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, ezért különösen fontosak azok a helyi kezdeményezések, ahol példával járnak elől azok, akik maguk is gyógyítással foglalkoznak. Egy életmódváltás nagyban segíti az egészségben eltöltött életévek számának növelését. Örvendetes lenne, ha a Bethesda programját máshol is átvennék.”

Életmódváltás számokban

A szűrések során zsíranyagcsere-zavart 53 főnél, szénhidrátanyagcsere-zavart vagy cukorbetegséget 30 főnél, magas vérnyomást 34 munkatársnál, mozgásszervi panaszt 12 főnél találtak, elhízást vagy túlsúlyt 44%-ban mértek (ez utóbbi a magyar lakossági felméréshez képest jobb arány, ahol ez az érték 60%).

A programban résztvevők 85%-a nő, 15%-a férfi volt. A programban résztvevők átlagéletkora 39 év volt. Különösen büszkék vagyunk rá, hogy a résztvevők 30 szervezeti egységet képviseltek, tehát a kórház majdnem minden részlegéről volt résztvevő. A résztvevők 51,5 %-a nyilatkozott úgy, hogy van krónikus betegsége, míg az ELEF 2019 alapján a 15 évnél idősebb magyar lakosság 48%-a nyilatkozott így. Ezenfelül az orvosi vizsgálatoknál kiderült zsíranyagcsere- és szénhidrát anyagcsere-zavarok miatt dolgozóinknak csak 19%-a teljesen egészséges, ami alátámasztja, hogy az egészségügyi dolgozók egészségének védelmét kiemelt prioritásként kell kezelni.

A jelenleg is zajló visszamérések során számos nagyszerű egyéni eredményt találtunk, van, aki jelentős testsúlyvesztést ért el, van, akinek visceralis testzsírtartalma 50%-al csökkent, többeknek az életmódváltás és belgyógyászati gondozásba vétel az induló cukorbetegség vagy magas vérnyomás hatékonyabb kezelését eredményezte, van, akinek alvási szokásai javultak jelentősen. A program a munkatársak egészségét hatékonyan tudta támogatni, ennek további bővítését és folyatását tervezi a kórház.

A programhoz belső webfelület fejlesztés is történt, ami a monitorig rendszerhez is hozzájárult, valamint rendszeres edukációs anyagokat, hasznos cikkeket és heti kihívásokat osztott meg, hiszen fő cél a dolgozó egészségtudatos viselkedésének, attitűdjének és életmódváltásának tartós elérése volt.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support