Rendhagyó meseösvényt és integrált élménykertet adtak át a Bethesda Gyermekkórházban

Mostantól Kő Boldizsár játszótere segíti a gyógyulásban a hónapokig bent fekvők gyerekeket a Bethesdában.

Hónapokig fekszenek bent a rehabilitáción lévő, neurológiai és/vagy pszihoszomatikus betegséggel küzdő gyermekek a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai részlegében.  A kórház vezetői és alapítványa nekik álmodta meg Kő Boldizsár mesejátszótér tervezővel együtt azt a csodálatos meseösvényt, ahol kerekesszékesek együtt tudnak játszani a társaikkal, a kórházi környezetből kiszakadni és ingergazdag környezetben együtt lenni. 

Minden érzékszervre ható meseösvény, kerekesszékkel is használható hinta, terápiás foglalkozásra kialakított rügykunyhók, magaságyás a gyerekek által gondozott növényekkel, minden érzékre ható fűszerkert és mezítlábas egérösvény – csupa olyan innovatív elem, ami egy kórház kertjét különlegessé és gyógyítóvá teszik. Mindezt az ország más játszótereiről jól ismert, színes, fából készült egyedi „Meseterek” stílusban…

Kislány játszik a játszótéren

Mert a mesevilágra, az ingerekre, a varázslatra azoknak van a legnagyobb szükségükakik sok időt töltenek bent a kórházban. A fából faragott játszóteret Kő Boldizsár művész és csapata egyedileg tervezte, és alakította ki a gyermekgyógyász szakemberek igényeire megoldást találva. A mesék a gyógyító erőt sugallják, miközben a meseösvény kerekesszékből is elérhető útvonala számos más elfoglaltságot is ígér a gyógyuló kis kezeknek. 

A játszóparkban két szigetelt, munkaállomásként felszerelt „rügykunyhó” is felépült, ahol a szakemberek természetes környezetben tudnak dolgozni, családokkal foglalkozni, terápiát tartani. A csoportos terápiák számára fedett zenélő pagodát alakítottak ki szélfútta hangszerekkel.

Játszótér

„Családbarát szemléletünkből fakad, hogy minden részletnek óriási jelentősége van, amivel a családok életét segítjük. Szeretnénk a gyógyító munka mellett otthont teremteni azoknak, akiknek eleve nehezített az élete, hiszen vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek, vagy hosszú hónapokig gyógyulnak nálunk. Nem volt könnyű dolga a szakembereknek, hogy összehozzák a sokféle igényt és egyszerre nyújtsanak fejlesztési lehetőséget a kerekesszékes rehabilitált gyermeknek, a figyelemzavarral, vagy épp evési zavarral küzdő kis betegnek és ingert nyújtson annak is, akinek hónapokig otthona a kórház.” – fogalmaz Dr. Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. 

A játszótér megvalósulása az igazi összefogás jele is. A közel 80 millió forintba kerülő építés felét a Kormányzat támogatásával pályázati pénzből tudták megvalósítani, de ahhoz, hogy minden elem megvalósuljon társadalmi gyűjtést is indítottak, és közel 20 millió forintot kaptak támogatóktól, adományozóktól, amit a Bethesda Kórház Alapítvány további 20 millió forinttal egészített ki a tavalyi felajánlott adó 1%-ból. Mindezen túlmenően rengeteg önkéntes magánszemély munkája, felajánlása tette lehetővé, hogy a park végül felépülhessen.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support