A térdekkel Suttogó

Avagy mi történik egy térdsérült gyermekkel?

Dr. Jórász Zsolt

 


Dr. Jórász Zsolt
gyermeksebész főorvos,
ortopéd-traumatológus szakorvos

Jázmin, aki válogatott párbajtőröző nemrégiben esett át egy artroszkópos térdműtéten a Bethesda Gyermekkórházban. Édesapjával, Sperka Tamással és kezelőorvosával, dr. Jórász Zsolttal beszélgettem arról, mi történik a sérüléstől a gyógyulásig vezető úton.

Akár évi 180-200 térdműtétet is végez a Bethesda Gyermekkórházban dr. Jórász Zsolt, főorvos, gyermeksebész, ortopéd-traumatológus szakorvos, akit sokszor keresnek fel elülső keresztszalag sérüléssel, térdkalács ficammal és meniszkusz sérülésekkel a kis páciensek és szüleik.Térdsérülések szempontjából különösen veszélyeztetettek azok a sportolók, akik
csavaró mozdulatokkal járó tevékenységeket űznek (pl. labdajátékok, síelés) – avatott be Jórász doktor úr, aki rögtön leszögezte, hogy nemcsak sportsérülések, hanem sportártalmak is léteznek.

Sportártalom vagy sportsérülés?
Jázmin története

A lényeges különbség e két fogalom között, hogy míg a sportsérülés minden esetben egy adott eseményhez köthető trauma (pl. egy edzés közben elcsavarodott térd, ami keresztszalag sérüléshez vezet), addig a sportártalom egy fokozatosan kialakuló fájdalmat jelent, ami idővel rosszabbodik, és a szervezet regenerációs mechanizmusai nem tudják rendezni. A sportártalmak hátterében sokféle tényező, így anatómiai, szervi okok is állhatnak. Ez okozott gondot a 15 éves válogatott párbajtőröző, Jázmin esetében is, aki edzés közben – különösen az erősebb kitöréseknél – szúró fájdalmat tapasztalt a térdében, de idővel már az olyan hétköznapi tevékenységek is nehézséget okoztak számára, mint a lépcsőzés vagy a guggolás.

Jelek, amelyekre figyeljünk!

Ha a gyermekünkkel térdsérülés történik, és térdízületi duzzanat jelentkezik, vagy ha a térdét nem tudja terhelni/kinyújtani, esetleg instabilnak érzi, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Amennyiben megmarad egy tartós panasz, szintén érdemes segítséget kérni – figyelmeztet a doktor úr.

Irány a rendelő!

A szakorvos először meghallgatja a panaszokat, felméri a sérülés mechanizmusát; ezt követi a térdízület fizikális vizsgálata, majd a képalkotó diagnosztika. Ez elsőként röntgenvizsgálatot, szükség esetén pedig MR vizsgálatot jelent- tudtam meg dr. Jórász Zsolttól, aki hangsúlyozta, hogy ez a sorrend biztosítja a legjobb diagnózist, hiszen a legmodernebb képalkotó eljárás sem állja meg a helyét fizikális vizsgálat nélkül.

Akkor most műteni kell?

Nem, nem feltétlenül! A szakorvos dönthet úgy is, hogy a betegség konzervatív terápiával jól orvosolható, ami magában foglalja a gyógyszerek alkalmazását, a végtag tehermentesítését, valamint a gyógytornász – fizikoterapeuta vagy akár rehabilitációs edző összehangolt munkáját. Amennyiben azonban a szakorvos úgy látja, hogy konzervatív terápiával nem gyógyítható meg a betegség, akkor műtétre kerül sor. Lehetnek természetesen olyan határesetek is – ahogy Jázminnál is történt –, hogy konzervatív kezelést alkalmaznak, ám ha nem érik el a kívánt eredményt, akkor a műtét a következő lépés.

Mi az az artroszkópos műtét?

TérdműtétAz artroszkópos műtét egy olyan minimális beavatkozással járó modern műtéti eljárás, amelynek során mindössze két kis sebet ejtenek a térdízület két oldalán. Az egyiken egy vékony száloptikás eszközt vezetnek be, ami monitorra közvetíti a képet az orvos számára, a másikon pedig az operáló műszereket. Az artroszkópos  technika előnye, hogy kiváló lehetőséget nyújt a teljes térdízület áttekintésére; a sérülések ellátására, a beteg számára pedig gyorsabb felépülést biztosít, és a műtétet követő fájdalom is kisebb lesz – tudtam meg a doktor úrtól. A műtétet gyerekkorban altatásban, serdülőkorban gerincközeli érzéstelenítésben végzik.

Az artroszkópos torony

Ez az eszköz biztosítja a műtét komplett technikai hátterét és ehhez csatlakoznak azok a speciális műszerek, amelyeket a műtét során az orvosok kézben használnak. A tornyon található a fényforrás, a kamerarendszer és még egy artroszkópos pumpa (ez biztosítja a megfelelő víznyomást a térdízületben) illetve egy forgókéses eszköz (artroszkópos shaver), amivel a leszakadt darabokat, az ízületben feleslegessé vált részeket meg lehet tisztítani.

Nagyon fontos, hogy a tervezhető műtéteket csak azoknál a gyerekeknél szabad elvégezni, akik jó általános állapotban vannak, nincs semmiféle fertőzésük, mert ezek súlyos szövődményekhez vezethetnek a beavatkozás után – hangsúlyozta Jórász doktor úr.

A rehabilitáció

Párbajtőr, térdsérülésA térdsebészeti beavatkozások minden esetben komplex kezelést jelentenek, vagyis a térdsérült gyerekek már a műtétet megelőzően, majd a beavatkozást követően, azonnal rehabilitációs kezelésben részesülnek.
A rehabilitáció fázisai és hossza persze mindig az adott műtét típusától függ, mint ahogy azt is meglévő protokoll mentén döntik el, hogy mikor térhet vissza a sporthoz.
A térdműtéten átesett gyermekeknek a posztoperatív szakban tehermentesítésre illetve az ízület mozgáskorlátozására is szüksége lehet, amire fel kell készíteni őt – tette hozzá dr. Jórász Zsolt.
Jázmin rehabilitációját jelenleg gyógytornász és fizikoterapeuta is segíti, felépülése pedig nagyon jól halad. Édesapja bízik benne, hogyha zöld utat kapnak orvosuktól és gyógytornászuktól, akkor idén részt tud már venni országos bajnokságon is.

Megjelent: Gyógyító Magazin – 2021. Július

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support