“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Az altatásról | Bethesda Gyermekkórház

Az altatásról

A műtét előtt tájékozódni szükséges a gyermek kórtörténetéről és egyéb tényezőkről, melyek a műtét során az altatást, vagy a gyermek várható reakcióit befolyásolhatják. A műtéti érzéstelenítés kétféle módon történhet.

Érzéstelenítés típusai

Leggyakrabban altatással (más kifejezéssel általános anesztéziával vagy érzéstelenítéssel) ritkábban úgynevezett helyi, regionális érzéstelenítéssel. Az általános érzéstelenítést gyermek-aneszteziológus orvos és asszisztens végzi. Ők biztosítják azt is, hogy a gyermek a lehető legjobb állapotban kerüljön altatásra, így a műtéti előkészítéskor már találkozni fognak velük. A szükséges adatokat sok intézményben kérdőíves formában foglalják össze, ennek kitöltését kérik a szülőtől, a pontos válaszadás igen fontos. Az orvos szóban feltett kérdéseire is törekedjünk pontosan válaszolni, hiszen az altatás szempontjából sokszor a mellékesnek látszó dolgok is jelentőséggel bírnak.

A műtét előtt

A műtét előtt az altatóorvos megvizsgálja a gyermeket és a sebésszel együtt döntik el a műtét optimális idejét, amely függ a műtét jellegétől, sürgősségétől, a gyermek kórtörténetétől és a gyermekgyógyászati állapotától. Az állapot felméréséhez laboratóriumi és egyéb vizsgálatokra is szükség lehet.
Bizonyos esetekben a gyermek nincsen tervezett műtétre alkalmas állapotban. Ezek közül a legfontosabbak és a leggyakoribbak: heveny lázas megbetegedések és azt követő napok, a fertőző betegségek lappangási ideje, a védőoltások utáni 2-6 hét, a menstruáció időtartama és az azt követő néhány nap. Ezeket gyermekük érdekében feltétlenül jelezzék.

A műtőbe a gyermek a félrenyelés (aspiráció) elkerülése végett éhgyomorral kell, hogy kerüljön. Ez azt jelenti, hogy a műtét előtt hat órával már nem ehet, és nem ihat folyadékot. Három órával a műtét előtt már vizet és vízszerű folyadékot sem kaphat. Csecsemőknek négy órával a műtét előtt még tápszer vagy anyatej adható.

A beavatkozás előtt a beteg gyógyszeres előkészítést kap. Ennek hatására a műtéti feszültség oldódik, legtöbbször nyugodt, sokszor már alvó állapotban kerülnek a műtőbe. Ezt az előkészítést a fájdalom elkerülése érdekében általában orrcsepp, kúp, tabletta vagy egy korty ital formájában kapják (ez a kis mennyiségű folyadék nem jár a félrenyelés veszélyével.)

Műtét alatti időszak

Regionális anesztéziánál a fájdalmat vezető idegek ingerületvezetését kikapcsoljuk ki, közvetlenül a műtéti terület helyén, helyi érzéstelenítő hatást okozó, injekció formájában beadott gyógyszer segítségével . A gyerekeket - bár fájdalmat ilyenkor nem éreznek- ebben az esetben is nyugtatjuk, hogy a műtői tartózkodás okozta stresszt kivédjük.

Altatás alatt a gyerekek életfunkcióit folyamatosan ellenőrizzük, monitorizáljuk. Az altatószereket vénásan, illetve a szája elé helyezett maszkon keresztül gázok, és gőzök formájában adjuk. Az oxigén és az altatógázok- és gőzök bejuttatása történhet a légcsőbe vagy a gége elé helyezett tubuson keresztül is. Hatásukra a gyermek elveszti öntudatát, és érzéketlenné válik a fájdalommal szemben. Így a műtétről emléke nem marad. Szükség esetén az izmok ellazítását eredményező gyógyszereket is adunk a sebész munkájának megkönnyítése érdekében. Minden esetben infúziót kötünk be, hogy lehetőségünk legyen a műtét alatt folyadékpótlásra, és gyógyszerek bejuttatására.
 

Műtét utáni időszak

A műtőből a gyermek ébredező állapotban érkezik a kórterembe, vagy a szorosabb megfigyelést lehetővé tevő őrző helyiségbe. Ilyenkor még nincs teljesen tudatánál, mozgása bizonytalan, legtöbbször még visszaalszik hosszabb-rövidebb időre. Ilyenkor legjobb, ha nyugalomban hagyjuk, hogy magától ébredjen. Inni csak akkor kaphat, ha már teljesen magához tért, ennek megítélésében a nővér nyújt segítséget.

 

Szerző:

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph