Az altatásról

A műtét előtt tájékozódni szükséges a gyermek kórtörténetéről és egyéb tényezőkről, melyek a műtét során az altatást, vagy a gyermek várható reakcióit befolyásolhatják. A műtéti érzéstelenítés kétféle módon történhet.

Érzéstelenítés típusai

Leggyakrabban altatással (más kifejezéssel általános anesztéziával vagy érzéstelenítéssel) ritkábban úgynevezett helyi, regionális érzéstelenítéssel. Az általános érzéstelenítést gyermek-aneszteziológus orvos és asszisztens végzi. Ők biztosítják azt is, hogy a gyermek a lehető legjobb állapotban kerüljön altatásra, így a műtéti előkészítéskor már találkozni fognak velük. A szükséges adatokat sok intézményben kérdőíves formában foglalják össze, ennek kitöltését kérik a szülőtől, a pontos válaszadás igen fontos. Az orvos szóban feltett kérdéseire is törekedjünk pontosan válaszolni, hiszen az altatás szempontjából sokszor a mellékesnek látszó dolgok is jelentőséggel bírnak.

A műtét előtt

A műtét előtt az altatóorvos megvizsgálja a gyermeket és a sebésszel együtt döntik el a műtét optimális idejét, amely függ a műtét jellegétől, sürgősségétől, a gyermek kórtörténetétől és a gyermekgyógyászati állapotától. Az állapot felméréséhez laboratóriumi és egyéb vizsgálatokra is szükség lehet.

Bizonyos esetekben a gyermek nincsen tervezett műtétre alkalmas állapotban. Ezek közül a legfontosabbak és a leggyakoribbak: heveny lázas megbetegedések és azt követő napok, a fertőző betegségek lappangási ideje, a védőoltások utáni 2-6 hét, a menstruáció időtartama és az azt követő néhány nap. Ezeket gyermekük érdekében feltétlenül jelezzék.

A műtőbe a gyermek a félrenyelés (aspiráció) elkerülése végett éhgyomorral kell, hogy kerüljön. Ez azt jelenti, hogy a műtét előtt hat órával már nem ehet, és nem ihat folyadékot. Három órával a műtét előtt már vizet és vízszerű folyadékot sem kaphat. Csecsemőknek négy órával a műtét előtt még tápszer vagy anyatej adható.

A beavatkozás előtt a beteg gyógyszeres előkészítést kap. Ennek hatására a műtéti feszültség oldódik, legtöbbször nyugodt, sokszor már alvó állapotban kerülnek a műtőbe. Ezt az előkészítést a fájdalom elkerülése érdekében általában orrcsepp, kúp, tabletta vagy egy korty ital formájában kapják (ez a kis mennyiségű folyadék nem jár a félrenyelés veszélyével.)

Műtét alatti időszak

Regionális anesztéziánál a fájdalmat vezető idegek ingerületvezetését kikapcsoljuk ki, közvetlenül a műtéti terület helyén, helyi érzéstelenítő hatást okozó, injekció formájában beadott gyógyszer segítségével . A gyerekeket – bár fájdalmat ilyenkor nem éreznek- ebben az esetben is nyugtatjuk, hogy a műtői tartózkodás okozta stresszt kivédjük.

Altatás alatt a gyerekek életfunkcióit folyamatosan ellenőrizzük, monitorizáljuk. Az altatószereket vénásan, illetve a szája elé helyezett maszkon keresztül gázok, és gőzök formájában adjuk. Az oxigén és az altatógázok- és gőzök bejuttatása történhet a légcsőbe vagy a gége elé helyezett tubuson keresztül is. Hatásukra a gyermek elveszti öntudatát, és érzéketlenné válik a fájdalommal szemben. Így a műtétről emléke nem marad. Szükség esetén az izmok ellazítását eredményező gyógyszereket is adunk a sebész munkájának megkönnyítése érdekében. Minden esetben infúziót kötünk be, hogy lehetőségünk legyen a műtét alatt folyadékpótlásra, és gyógyszerek bejuttatására.

Műtét utáni időszak

A műtőből a gyermek ébredező állapotban érkezik a kórterembe, vagy a szorosabb megfigyelést lehetővé tevő őrző helyiségbe. Ilyenkor még nincs teljesen tudatánál, mozgása bizonytalan, legtöbbször még visszaalszik hosszabb-rövidebb időre. Ilyenkor legjobb, ha nyugalomban hagyjuk, hogy magától ébredjen. Inni csak akkor kaphat, ha már teljesen magához tért, ennek megítélésében a nővér nyújt segítséget.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support