Az ekcéma

Az ekcéma pontos okát nem ismerjük, de azt már tudjuk, hogy az ekcémás fellángolásokat különböző irritáló tényezők (pl. mosószer, sprődebb ruhanemű, túl hideg, vagy túl meleg, pártartalom megváltozása, bizonyos élelmiszerek, betegségek, a stressz is kiválthatják.

Ekcéma jelei

Az ekcémás bőr abban tér el az egészséges bőrtől, hogy a bőr felső rétege nem képes ugyanannyi nedvességet tárolni. Ez okozza a bőr berepedéseit, ami lehetővé teszi, hogy az ekcémát kiváltó faktorok a bőr mélyebb rétegeibe hatoljanak. Az ekcémának számos jele van: viszkető piros kiütés, amely időről, időre visszatér, száraz, foltos duzzadt, hámló bőrterületek. Gyakran szerepel szénanátha, asztma, és, vagy ekcéma a családi kórtörténetben.

A fellángolás kezdetének első jelei egyénenként változnak. A legtöbb gyermeknél a bőr kiszárad, és viszketni kezd. A fellángolás gyakori kezdeti jelei a következők, viszketés, enyhe bőrduzzanat, viszkető, bizsergő érzés, száraz bőr, piros folt. Ezeket a figyelmeztető jeleket figyelni kell, és a kezelést már az első tünetek megjelenésekor el kell kezdeni, mert a panaszok gyorsan fokozódhatnak. Piros, duzzadt vagy szárazabb bőrfelületek alakulhatnak ki. Előfordulhat, hogy ezek a berepedhetnek, pörkösödhetnek, és hámlani kezdenek a vakarózás miatt. Az idő múlásával a fellángolás súlyosbodhat, az érintett bőrfelület komolyan begyulladhat, sebek is kialakulhatnak, amelyeken keresztül baktériumok hatolhatnak be, és a bőr felülfertőződését okozhatják. Kisgyermekek esetén az ekcéma általában az arcon, könyökön, vagy a térden, térdhajlatban és esetleg más testfelületeken is jelentkezhetnek.

Az ekcéma krónikus, visszatérő betegség, amely nem fertőző. A fellángoláskor az ekcéma általában ugyanazokat a test felületeket érinti.

Mely tényezők provokálhatják, válthatják ki az ekcéma fellángolását?

  • Hőmérséklet/páratartalom – Az extrém hőmérséklet és páratartalom is kiválthatja, vagy súlyosbíthatja az ekcéma fellángolást, mivel ez a két tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy a bőr túlzottan szárazzá, illetve túlzottan nedvessé váljon. Sokat segíthet, ha a lakásban mérsékelt és állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosítunk. Egész évben használjunk hidratáló krémet, ezzel biztosítva a bőr megfelelő nedvességtartalmát.
  • Ruházat – Olyan egyszerű dolog, mint a ruhanemű is nagy hatással lehet az ekcémás állapot kézbentartásában. Ajánlatos, hogy az ekcémás betegek puha pamut anyagból készült ruházatot viseljenek A ruhák ne legyenek szorosak, inkább egy számmal legyenek nagyobbak. Használat előtt minden új ruhát, ágyneműt, törölközőt mossunk át, és a mosást hosszabbítsuk meg plusz egy öblítési ciklussal, hogy bizonyosan minden mosószer maradványt eltávolítsunk. Ne használjunk textilöblítőket.
  • Allergének – Az ekcémásoknál nagyobb valószínűséggel vannak jelen vagy alakulnak ki bizonyos élelmiszerekkel szembeni allergiák (tej, tejtermékek, csokoládé, apró magvas gyümölcsök, olajos magvak), illetve a levegőben terjedő allergénekkel szembeni allergia (poratkák, penészfélék, állati szőr) Mindenképpen oda kel figyelni minden olyan allergénre, amelyről tudott, vagy gyanús, hogy súlyosbítja az ekcémát. Érdemes allergológiai kivizsgálást is végezni.

Kezelés

  • Rendelkezésre álló kezelési módok – Nem biztos, hogy a kiváltó faktorok kerülése önmagában elegendő a fellángolás kivédéséhez. Nincs speciális gyógyszer az ekcéma kivédésére, de sok olyan termék létezik, mely képes enyhíteni, vagy megszüntetni a viszketést, csökkenteni pirosságot, a bőr berepedezettségét.
  • Hidratáló krémek, kenőcsök: A hidratálók napi használata az első lépés a bőr ápolása terén. A hidratálók rendszeres használata ugyanis segíthet megakadályozni a bőr kiszáradását, és már ez önmagában is elegendő lehet az ekcéma bizonyos enyhébb esetinek kézben tartására.
  • Viszketés elleni szerek: Antihisztaminokat is felírhatunk az ekcéma fellángolásait kísérő tünetetek enyhítésére.
  • Lokális szteroidok: A szteroid tartalmú krémek és kenőcsök segítenek abban, hogy a gyulladt bőr pirosságát és viszketését gyorsan enyhítsük, különösen súlyos fellángolások esetén. A szteroidok gyorsan csökkentik az ekcéma tüneteit, azonban hosszú távú (néhány hetet meghaladó időtartamú) alkalmazásuk nem ajánlatos. Amennyiben a szteroidokat hosszabb időszakon keresztül használják, megjelenhetnek olyan mellékhatások, mint pl. a bőr elvékonyodása vagy az egész szervezetet érintő általános hatások. Ezért szteroid tartalmú kenőcsöt csak az orvosi utasításnak megfelelően alkalmazzuk.
  • Antibiotikumok: Az ekcémás bőrfelületen nagyobb valószínűséggel fordul elő bakteriális fertőzés. Ha ez kialakul antibiotikus kezelés válhat szükségessé.
  • Új terápiák: Mivel az ekcéma kórfolyamatában a szervezet immunrendszerének, az immunrendszer szabályozásának jelentős szerepe van, olyan helyileg alkalmazható kezelések is vannak, amelyek meggátolják az ekcéma fellángolását, enyhítik a gyulladt bőr pirosságát, és a viszketést, de hosszú távú kezelés során sem okoznak mellékhatást. Fellángolás esetén hatásuk nem olyan drámaian gyors, minta szteroidok esetén, de mivel hosszabb időszakon keresztül alkalmazhatók, így hosszabb fellángolás-mentes időt, és az ekcémás állapot jobb kontrollját biztosítják.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Kapcsolódó cikk: Újszülött-, és csecsemőkori bőrelváltozások

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support