Fülfájás, középfül-gyulladás

Csecsemőknél és kisdedeknél életkori sajátosságok következtében gyakori a fülfájás. A fülfájást leggyakrabban a külső hallójárat, vagy a középfül gyulladása okozza. Ebben az életkorban észlelhető gyakoribb előfordulása részben a fül anatómiai felépítésével magyarázható.

Külső hallójáratnak a fülnyílástól a dobhártyáig terjedő részt, középfülnek a dobhártya mögötti részt nevezzük. A középfül garat hátsó részével áll összeköttetésben. Ezen a viszonylag rövid, széles összeköttetésen – a fülkürtön – keresztül az orrból, garatból kórokozók juthatnak a középfülbe.

Mivel a csecsemő általában hanyatt fekszik a kórokozók könnyebben bejuthatnak a fülkürtön keresztül a középfülbe. Másrészt, mivel a csecsemők, kisdedek még nem tudják az orrukat fújni, az orrban, garatban felhalmozódó váladék szintén elősegíti a középfül fertőződését. Ezért fontos annyira az orrváladék eltávolítása, amely ebben az életkorban csak gondos orrszívás révén lehetséges.

Ha a gyermeknek középfülgyulladása van – a fájdalom miatt – a gyermek sírós, nyűgös. A betegséget általános tünetek is kísérik. Magas láz, étvágytalanság, bágyadtság, hányás is előfordulhat. Ilyenkor feltétlenül forduljunk orvoshoz. A fülészeti vizsgálatnak fontos része a külső hallójárat, ill. a dobhártya megtekintése, amelyet fültükörrel végeznek el. A fültükri kép elsődleges fontosságú a középfülgyulladás diagnosztizálásában. Középfülgyulladás esetén az orvos erezett, vérbő, elődomborodó dobhártyát lát. A dobhártya domborodását a gyulladás következtében, a dobhártya mögött felszaporodott gennygyülem vagy savós váladék okozza. Az orvos ebben az esetben, előzetes érzéstelenítés után a dobhártya megfelelő részén egy hegyes „lándzsa” segítségével éles szélű nyílást ejt, amelyen keresztül a genny, a váladék a külső hallójárat felé szabadon távozik. Ezt a gennyes váladékot bakteriológiai tenyésztésre küldjük, hogy megtudjuk, milyen kórokozó okozta a betegséget. Néhány nap alatt a dobhártyán keletkezett seb gyógyul.

Amennyiben a dobhártya magától, a dobhártyát feszítő genny miatt „kifakad”, a dobhártyán szabálytalan repedés keletkezik, amely sokkal lassabban, sokszor hegesedve gyógyul. Természetesen középfülgyulladás esetén is, a fülészeti vizsgálat mellett egyéb kiegészítő vizsgálatok is szükségesek. A középfülgyulladás kezelése egyrészt tüneti, amely a során fájdalmat csillapítjuk, a nyálkahártya duzzanatot csökkentjük, az orrban, garatban felszaporodott váladékot gondosan eltávolítjuk. Amennyiben bakteriális fertőzés igazolódik akkor antibiotikus kezelés is szükséges.

Idővel, a gyermek növekedésével párhuzamosan a középfülgyulladás gyakorisága valóban csökken, – a fülkürt kevésbé tátongó, a gyermek kevesebbet fekszik hanyatt, megtanulja az orrát fújni – tehát „kinőheti” a betegséget. Óvodás, iskolás korban a középfülgyulladás jóval ritkábban fordul elő, mint fiatalabb életkorban.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea 

Kapcsolódó cikk: A kisgyermekkori középfül- és arcüreggyulladások

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support