Gyakorlati tanácsok a fejtetvességről

A fejtetvesség gyakori probléma zárt közösségekben, különösen az általános iskolás gyermekek között. Hogyan tudjuk megelőzni és mit tehetünk, ha gyermekünk hajában fejtetvet találunk?

Hiába vagyunk gondos szülők, sajnos a mi gyermekünkkel is bármikor előfordulhat, hogy összeszedi ezeket a kis vérszívókat, melyektől aztán igen nehéz megszabadulni.  Amikor pedig már azt hisszük, végérvényesen kiirtottuk őket, hetek múlva újra jelentkezik a probléma.

Miről ismerhetjük fel a fejtetveket?

A fejtetű egy 2-4 mm hosszú, ovális alakú, szárnyatlan, átlátszó rovar, ami emberi vérrel táplálkozik. Kizárólag a hajas fejbőrön képes szaporodni, de egy ideig egyéb környezetben is túl tud élni. Színe a tápláltsági állapotától függően változik. 

Az érett tetvek fejlett kapaszkodási képességgel rendelkeznek, és bár sem repülni, sem ugrani nem tudnak, viszonylag gyorsan képesek vándorolni hajas fejbőrt keresve. Kedvenc helyük a tarkótájék, illetve a fülkagylók mögötti terület − főleg a hajszálak tövénél −, de bárhol előfordulhatnak a hajban.

Mind az érett tetveket, mind a serkéket nehéz észrevenni: méretük és a színük miatt is beleolvadnak a környezetükbe, ráadásul a fényt is kerülik. Legkönnyebb a fekete, sötétbarna hajban felfigyelni rájuk, a világosbarna és szőke illetve ősz hajban jobban el tudnak bújni.

Hogy szaporodik a fejtetű?

Az érett tetvek kb. 1 hónapig élnek a hajban. Naponta 3-10 apró, kb. 0,5 mm-es, csepp alakú petét, vagyis serkét raknak le, cementszerű anyaggal a hajszálakhoz ragasztva őket. A serkék 7 naponta kelnek ki, és újabb egy hét után válnak ivaréretté. A serkék igen ellenállóak (csak néhány tetűirtó szer képes a serkéket is kiirtani), a haj bármely részén előfordulhatnak.

Táplálék nélkül legfeljebb két napig életképesek.

A fejtetű terjedése

A fejtetvesség könnyen terjed egyik gyermekről a másikra, ehhez elegendő, ha a gyermekek feje szorosan érintkezik (pl. játék, sport vagy beszélgetés közben), de használati tárgyak (törölköző, fésű, plüssállatok vagy párna) közvetítésével is átkerülhetnek a másik fejbőrére. 

A fejtetű nem terjeszt fertőző betegséget, ám tünetei meglehetősen kellemetlenek. 

A fejtetvesség tünetei

A tetvesség általában erős vakarózással, nyugtalansággal jár. Előfordulhat, hogy hosszabb idő is eltelik, mire a viszketés megjelenik, többszöri fertőzöttség után azonban ez a tünet előbb fog jelentkezni.

A viszketés oka, hogy a vérszívók szívás közben nyálukat – ami véralvadás-gátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmaz – a szövetek közé fecskendezik, ez pedig bőrizgalmat, helyi gyulladást és duzzanatot vált ki. Mivel a gyermek erősen vakarózik, felsebzi fejbőrét, melynek következtében bakteriális felülfertőződés, gennyesedés alakulhat ki. Ez már jelentősen rontja a komfortérzetét, előfordulhat, hogy nem tud nyugodtan pihenni vagy aludni sem. Ha a fejbőrén vörös, kiütésszerű foltokat fedezünk fel, forduljunk orvoshoz!

Fejtetű, serke vagy korpa?

Ha gyermekünk fejét vizsgáljuk, fontos, hogy a haj teljesen kifésülhető legyen (gumit, csatot távolítsuk el). A szétbontott hajban elsősorban a fülek mögötti részt, valamint a tarkótájékot érdemes megfelelő világítás mellett átnézni. Egy jó tetűfésű könnyebben azonosíthatóvá teszi a fejtetvességet.

Aktív tetvesség esetén a tetveket többféle állapotban – serkeként, mozgó lárvaként és kifejlett egyedként is –  megtalálhatjuk a hajban. Mivel a mozgó alakok kereséskor könnyen eltűnnek a hajban, így legkönnyebben a helyhez kötött serkéket fedezhetjük fel. Ezek kb. 0,5-1 mm-esek, a hajszálak tövétől kb. 6 mm-re vannak, fehér és piszkossárga színűek, és gyakorlatlan szem könnyen összetévesztheti őket a korpával. Elsősorban onnan tudhatjuk, hogy serkével van dolgunk, hogy míg a korpa könnyen eltávolítható, kirázható a hajból, addig a serke szorosan hozzátapad a hajszálhoz. Biztosan élő serkét találtunk, ha az a körmeink között összenyomva pattanó hangot ad.

Néhány gyakorlati tanács a fejtetvesség kezelésére

Fejtetvesség esetén a legfontosabb a haj kezelése, ugyanakkor nem elég csak a gyermeket kezelni, a család valamennyi tagját be kell vonni a kezelésbe. Ne tévesszen meg bennünket, ha valakinek nem viszket a fejbőre vagy nem tűnik tetvesnek a feje − ez nem garancia arra, hogy az illető nem tetves!

Tetűirtó szerek, samponok gyerekeknek

A haj kezeléséhez szükségünk lesz tetűirtó szerre, valamint egy sűrű fogazatú, ún. serkefésűre is. A drogériákban és gyógyszertárakban számtalan olyan készítmény (hajszesz, sampon, spray és oldat) közül választhatunk, amelyek a serkéket és a tetveket is rövid időn belül elpusztítják. 

Ezeknek két fő csoportját különböztethetjük meg: a fizikai úton ható készítményeket (pl. Hedrin, Paranit), illetve a kémiai úton ható szereket (pl. Novoped, Pedex).

Kémiai tetűírtó szerek

A hagyományos kémiai szerek a rovarok idegrendszerét károsítják, valamint tetű fulladását okozzák, ugyanakkor gyakrabban okoznak irritációt, és hosszú idő után az állatok is rezisztensek lesznek az összetevőkkel szemben. Használatukkor feltétlenül fedjük le vattával a gyermek szemét, mert a szembe jutó készítmény kötőhártya-gyulladást okozhat! Kisebesedett bőrfelületen ne használjuk ezeket a szereket!

Fizikai tetűirtó szerek

A fizikai úton ható tetűirtó készítmények ásványi olajat, viaszt tartalmaznak, ezek blokkolják a tetvek légzőrendszerét, így az állatok megfulladnak és kiszáradnak. Előnyük, hogy nincs kellemetlen illatuk, nem allergizálnak és nem alakul ki rezisztencia sem a készítményekkel szemben.

Fontos, hogy a legjobb tetűirtó szer is csak akkor tudja kifejteni hatását, ha a címkén lévő használati utasítás szerint alkalmazzuk!

Elhalt serkék eltávolítása

A serkék kiirtása és teljes körű eltávolítása türelmet és alaposságot igényel. Bár a tetűírtó szer hatékonyan pusztítja el a serkéket, az életképtelen példányokat nehéz megkülönböztetni a még élő serkéktől. Emiatt fontos, hogy a kezelés befejezése után feltétlenül távolítsuk el a serkéket!  Erre többféle módszer is létezik.

Érdemes a sűrű fogazatú serkefésűvel átfésülni a hajat a következőképp:

 • Olyan helyen végezzük a kifésülést, ahol utána könnyen végezhetünk fertőtlenítő takarítást!
 • Erős fényű lámpánál húzzuk át a fésűt a gyermek haján, és vizsgáljuk meg, mi maradt fenn a fésűn!
 • Fontos, hogy minden fésülés után öblítsük le forró vízzel a fésűt! 
 • Szisztematikusan, fürtről fürtre vizsgáljuk és fésüljük át az egész hajas fejbőrt!
 • Hosszú és sziszifuszi munkára készüljünk, de muszáj alaposnak lenni, mert ha csak egyetlen élő serke is  a hajban marad, az ki fog kelni, és kezdődik elölről a probléma! 
 • A fésülés végén (mielőtt más haját kifésülnénk) forró vízzel öblítsük le a fésűt vagy alkoholban fertőtlenítsük ki, nehogy átvigyük a fertőzést a többi családtagra!

Milyen módszert alkalmazhatunk még a serkék eltávolítására?

Megpróbálkozhatunk ecetbe mártott sűrű fogazatú fésűvel is, de használhatunk elektromos tetűfésűt is: ez utóbbi előnye, hogy az eltávolított parazitákat egy zárt csapdába szívja, és ott megsemmisíti. Így nem kell attól tartanunk, hogy a szőnyegre vagy padlóra hullott példányok később gondot okozhatnak.

További sürgős teendők a háztartásban fejtetvesség esetén

 • A kezeléssel egyidőben a gyerek minden olyan ruhaneműjét és használati tárgyát, amivel érintkezhettek illetve, amiben akár hajszálakhoz tapadva serke formában túlélhettek a tetvek, érdemes legalább 60 fokon kimosni (ruha, sapka, kapucni, sál, ágynemű, törölköző).
 • Az ágyneműt, törölközőket magas hőfokon vasaljuk is ki! 
 • Hajráfot, fésűt, hajgumikat mártsuk forró vízbe!
 • A plüssállatokat áztassuk legalább 20 percig forró vízben!
 • Ami nem mosható, azt alaposan ki kell porszívózni! (pl. kabát, ágymatrac, bútor- és autókárpit) 
 • Szintén a kezeléssel egyidőben (az elszóródott hajszálak miatt) az egész lakást alaposan fel kell porszívózni.

Porszívózás után a porzsákot ki kell kidobni, mert a benne lévő serkék egy hét múlva kikelnek, és újra fertőzhetik az egész családot!

Mire figyeljünk még a fejtetvesség kezelése idején?

Érdemes 7-10 nap múlva az fentebb leírt teljes procedúrát – a fej kezelését, a fertőtlenítő mosást és porszívózást –  megismételni, az esetben is, ha a készítményen az áll, hogy a serkéket is elöli. Addig minden nap nézzük át a kezelt gyermek haját és távolítsuk el fesűvel a serkéket!  

Míg a gyermek kezelés alatt áll (a második lekezelésig – ez kb. 2 hét):

 • ne adja kölcsön tárgyait, ruháit másoknak,
 • ne ministráljon (a ministránsruhával is átvihető egyik gyerekről a másikra a kórokozó),
 • ne fonja, simogassa a többiek haját,
 • ne bújjon oda másokhoz.

Megelőzhető-e a fejtetvesség?

 • Elsősorban gondos szülői odafigyeléssel előzhető meg a probléma: időről időre vizsgáljuk át a gyermek haját és ellenőrizzük, hogy nem látunk-e serkéket vagy tetveket! 
 • Ügyeljünk a fej higiéniájára: a család minden tagja használjon saját fésűt/hajkefét és törölközőt!
 • Ha a gyermek közösségében fejtetvességről hallunk, akkor alkalmazhatunk megelőzésre javasolt készítményeket: ezek a hajra ismételten rákerülő fejtetveket még azok megtelepedése és elszaporodása előtt elpusztítják. Sajnos a megelőzésre szolgáló készítmények hatékonysága nem tökéletes. 
 • A házipraktikák közül a haj ecetes öblítését érdemes még kipróbálni, hiszen a selymesebb hajra nehezebben tudnak rátapadni a serkék.
 • A megelőzéshez gyógynövény-, és/vagy illóolaj kombinációkat tartalmazó készítményeket is vásárolhatunk: a rozmaring, a levendula, a teafa-és neemolaj is természetes segítséget nyújthat a vérszívó tetvek távoltartásához. Itt is ügyeljünk arra, hogy az egyes készítményekre érzékenyen reagálhat a gyermek! 
 • Egyszerű és kíméletes megoldást jelenthetnek a gyógynövény kivonatokat tartalmazó sapkák, amelyet – mint egy úszósapkát – a gyermek hajára kell húzni, és időnként be kell dörözsölni a hatóanyagokat a fejbőrbe.
 • A hosszú hajat célszerű összekötni, ha a gyermek közösségben van.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support