A gyermekkori balesetek és azok megelőzése

Két éves korig az enyhébb, vagy súlyosabb kimenetelű balesetek igen gyakoriak. Ezek a balesetek leggyakrabban otthon, a lakásban, a kertben következnek be.

A legtöbb baleset a gyermek természetes fejlődéséből következik. A gyerekek 2 éves korukig nagyon gyorsan fejlődnek. Egyre többet mozognak, ülni, mászni, járni tanulnak, és nap, mint nap újabb részeket fedeznek fel a világból. Másrészt ők még nem képesek eléggé kontrollálni mozgásukat, ugyanakkor nincs elég veszélyérzetük, érdeklődők, aktívak és találékonyak. A kicsik napról, napra újabb dolgokra képesek, amik a szülőket, a gyermekre vigyázókat is váratlanul érheti. Izgalmas, ám elég megerőltető, felelősségteljes időtöltés annak, aki az ilyen korú gyerek felügyeletét ellátja. A balesetek kockázata akkor a legnagyobb, amikor a gyermek az egyik fejlődési fokról a másikra lép át. Egy gyermek viszont nem nőhet fel úgy, hogy ne érjék kihívások és izgalmak, és ne legyen lehetősége tanulni a saját hibáiból. De azt természetesen meg kell akadályozni, hogy súlyos baleset érhesse őket. Amennyire csak lehet, biztonságossá kell tenni a gyermek környezetét, oly módon, hogy a gyermek felfedezhesse a környezetét anélkül, hogy folyamatos tiltásokba ütközne.

Megelőzés

A balesetek megelőzésének két kulcskérdése van. Biztosítsanak a gyermek korának megfelelő biztonságos környezetet, amelynek kialakítása, fejlesztése nem anyagi kérdés. Másrészt a mindennapi életben próbáljanak a gyermek fejével, eszével előre gondolkodni.

Minden évben gyermekek ezreit éri olyan baleset, ami megelőzhető lett volna, ha a szülők tisztában vannak a veszélyforrások természetével. Megnyugtató érzés tudni, hogy megtettek minden lehetségest a gyermek biztonsága érdekében.

Leggyakoribbak az esés, leesés következtében létrejövő balesetek, ezt követik a forrázásos-égéses balesetek, illetve mérgezések.

Ezen bevezető után néhány jó tanács:

A gyermek környezetében lévő potenciális „veszélyforrások”.

Esés, leesés, beszorulás, fulladás, egyéb sérülések.

Jó tanácsok

  • KiságyA gyermek sok időt tölt a kiságyban, ezért nagyon fontos, hogy a kiságy biztonságos és jó minőségű legyen. Ellenőrizzék, hogy a rácsok közötti távolság ne legyen nagyobb, mint 6 cm, ennek révén lehet elkerülni, hogy a kicsi feje beszoruljon, és végzetes esetben megfulladjon. A kiságy oldalainak magassága minimálisan 60 cm magasnak kell lennie. Ha az oldalmagasság állítható, a csecsemő, kisded ne férjen hozzá a zárószerkezethez. Az ágy alján a lécek 2,5 cm-nél ne legyenek távolabb.A gyermekpaplan, ágytakaró könnyű legyen, és igazodjon a gyermek nagyságához. Párna használatára nincs szükség, mert eltömheti a gyermek orrát és száját. Inkább csak egy textilpelenkát vagy puha kendőt használjon helyette, amely megvédi a lepedőt.
  • PelenkázóasztalMég az újszülött is nagyon élénk lehet. Egy hirtelen mozdulat, és a figyelem egy pillanatnyi hiánya is balesetet eredményezhet, a gyermek a pelenkázóasztalról leesik a földre. A pelenkázóasztal akkor biztonságos, ha legalább 3 oldalról kb. 10 cm magas perem veszi körül, és akkor praktikus, ha minden, amire a gyermek tisztázásakor, fürdetésekor szükséges az édesanya keze ügyében van. Ha valami okból kifolyólag mégis ott kell hagynia a pelenkázót, a gyermeket sose hagyja  őrizetlenül.
  • Gyerek-etetőszékMinden magas széket fel lehet dönteni, a gyermek kifejezettebb mozgásakor felborulhat. Ha a gyerek fel tud állni, használjanak biztonsági övet. Soha ne hagyják a gyereket magára az etetőszékben. Ha a szék összecsukható, jó, ha az összehajtás helyén pótlólag hevederrel is megerősítik Legyen egy pánt a gyermek lába között is, hogy a lecsúszást megelőzzük.
  • Bébiszék, bébihordozóA csecsemő két hónapos korától már használható, de alkalmanként legfeljebb 15-20 percig, leginkább etetések után érdemes beletenni a gyermeket. A bébiszéket mindig a földre helyezzék le. Ha asztalra, székre, padra teszik, a gyermek egy hirtelen mozdulatára könnyen megbillenhet, és a bébiszék gyerekestől a földre esik.
  • FürdetésA legtöbb kicsi élvezi a vizet és a fürdetést. Ügyeljen arra, hogy a víz hőmérséklete ne haladja mag a 35-37°C-ot. Ezt hőmérővel, vagy könyökével ellenőrizze. Az egyik karját a gyermek feje alatt tartsa, és fogja meg a gyermeknek az ellenoldali felsőkarját. Ilyen módon a kicsi stabilan és biztonságosan fekszik a vízben.
  • Elektromos vezetékek és kapcsolókNézzék meg, milyen elektromos készülékek, vezetékek, tárgyak vannak a gyermek számára elérhető magasságában. Arra is vigyázzanak, hogy semmiféle vezeték ne lógjon bele a gyermek játszóterébe. Különösen figyeljenek azokra a vezetékekre, amelyek nehéz tárgyakban végződnek, ezeket ugyanis a gyermek magára ránthatja. A vasaló és a vízforraló ilyen szempontból is különösen veszélyes. Ha az elektromos dugaszoló aljzat nem „gyermekbiztos” gondoskodjanak arról, hogy a gyerek ne nyúlhasson bele, tegyenek bele „vakdugót”, amelyet gyerek nem tud könnyedén kiszedni.
  • Lépcsők, könyvespolcokA gyermekeket amint elkezdenek mászni, nagyon vonzzák a lépcsők. Ezért tegyenek védőkorlátot a lépcső aljára és tetejére is. Ugyancsak nagy csábítás a gyermek számára a könyves polcok, amire fel lehet mászni, sok színes könyv található rajtuk. Ezért a polcokat rögzítsék a felső részüknél a falhoz, nehogy ráboruljon a polc a gyermekre.
  • Kések, ollókValóban igaz az a mondás, hogy „kés, villa, olló gyerek kezébe nem való”. Tartsák az ollókat, késeket, olyan helyen, hogy a gyerek ne férjen hozzá. Nézzék át a fiókos szekrényeket, amelyeket a gyermek elérhet, és kinyithat, és vegyenek ki mindent, ami megsértheti őt. Jó, ha a „tiltott dolgokat” tartalmazó fiókok biztonsági zárral is záródnak.
  • JátékokEllenőrizzék, hogy a játékokról nem törnek-e le bizonyos részek, amiket a gyermek a szájába vehet, lenyelhet, félrenyerhet. Különös gonddal nézzék meg a játékok szemét és orrát. Tartsák távol a nagyobb testvérek játékait a kicsitől. Ugyanis a nagyobbaknak való játékok apró részeket tartalmazhatnak, amiket a kicsi könnyen lenyelhet, félrenyelhet (szétszedhető játékok, lego)
  • Víz, fürdõkád, kerti tavacska, szökõkútA víz remek dolog, de ne feledjük el, hogy a gyerek akár 10 cm-nél sekélyebb vízbe is belefulladhat. Mindig legyenek a gyerek mellett, ha vízben pancsol. Ne hagyják a kicsit nagyobb testvéreivel sem. Ha vízparton nyaralnak, az úszógumi, karúszó használata mellett is tartsák folyamatosan figyelemmel gyermeküket.
  • BabakocsiFontos, hogy stabil babakocsit válasszanak. A nagyobb kerék megkönnyíti a manőverezést a járdaszegélyeknél. Tegyen fényvisszaverőket a babakocsira, így az szürkületben, sötétben is jól látható a járművek számára. Rendszeresen ellenőrizze, hogy a felső levehető részt jól rögzítette-e az alsó vázhoz. Legyen a babakocsiban kengyel, vagy biztonsági öv, ami a gyereket megvédi a kicsúszástól. Óvakodjanak attól, hogy nehéz terhet akasszanak a kocsi fogantyújára, mert a kocsi felborulhat. Tegyék a csomagot a babakocsi alsó rakodójára. Ne feledjék, amikor a gyermeket szabad „tiszta” levegőre viszik, hogy a gyermekülés magassága az autók által kibocsátott kipufogógáz szintjén van, kerüljék ezért a forgalmas utakat.
  • Az autós gyermekülésSoha ne tartsa ölében a gyermeket az autóban. Hirtelen fékezésnél vagy kanyarodásnál nem tudná megtartani. A gyermeket biztonsági övvel rögzíteni kell a saját kis ülésébe.
  • BicikliülésMerev gyerek bicikliülést válasszanak, amely védi a gyerek lábát, a támlája a nyakmagasság fölé ér, és van benne biztonsági öv.
  • Forrázás, égésAz égéssel kapcsolatos balesetek leggyakrabban csecsemő, és kisdedkorban fordulnak elő. Fajtái: forrázás, lángégés, kontaktégés, elektromos égés, vegyi égés, robbanás következtében bekövetkező égési sérülések. Különösen csecsemő és totyogó korban gyakoriak a napozással kapcsolatos enyhébb égési sérülések, amelyek az égési sérülések kb. 3%-át teszik ki.
  • Miért gyakoriak az égési sérülések csecsemő,-és kisdedkorban? Ezt az életkori sajátosságokkal tudjuk magyarázni. A kis gyermek utánoz, fantáziál, nem ismeri a veszélyérzetet, mindent fel akar fedezni, kíváncsi, ugyanakkor még ügyetlenebb, mozgáskoordinációja kevésbe fejlett.Az égés szempontjából a gyermek számára a legveszélyesebb a konyha, fürdőszoba, kert.
  • Megszívlelendő tanácsok:Soha ne vegye ölbe a gyermeket, amikor Ön forró italt iszik, mert a gyermek gyorsan és váratlanul mozog. Egy újszülöttnek, fiatal csecsemőnek a bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtté. Már 40°C hőmérsékletű ital elegendő ahhoz, hogy forrázásos égési sérülést okozzon.A konyha, sütés, főzés: A gyermekben tudatosítani kell, hogy a konyha nem játszótér, nem lehet labdázni, ugrálni, szaladgálni stb. Ezt fokozottan be kell tartani, különösen, ha több gyermek is van a családban.A tűzhely, a sütő magától értetődő veszélyforrás. Mindig győződjenek meg arról, hogy a tűzhely stabilan áll, nem borul fel akkor sem, ha a gyermek esetleg rácsimpaszkodik a sütő ajtajára. Váljék szokássá, hogy minden edényt a fülével befelé tegyenek a tűzhelyre, és inkább a belső főzőhelyeket használják. A mikrosütőből kiszálló gőzök is súlyos égési sérülést okozhatnak. Kevésbé gondolunk arra, hogy az asztalra, a konyhai pultra helyezett forró étellel, levessel telt edényeket, poharakat könnyen magára ránthatja a gyermek – forró kávé, tea-. Az ünnepek különösen veszélyes időszakok. Egyrészt nagy lázban van az egész család, felfokozottabb a hangulat, a figyelem is jobban megoszlik. Másrészt az édesanya ünnepi finomságokat készít, süt, főz. Télen falun gyakran történik disznóvágás, amely a kis gyerek számára nagy veszélyforrás. Sose feledjék, forró levest, forró vizes üstöt stb. ne tegyenek a padlóra, vagy a földre, a gyermek könnyen beleeshet.A fürdőszoba is veszélyes hely. A fürdés a legtöbb gyermeknek a nap tetőpontja. Pancsolni nagyszerű, de feltétlenül ellenőrizzék a víz hőfokát, mielőtt a gyereket a kádba teszik. (Tehetik ezt hőmérővel, bizonyos gyakorlat után a könyökükkel.) Szereltessenek fel hőszabályozó csapokat, a bojlert állíttassák be. Fürdésnél, zuhanyozásnál mindig a hideg-vizes csapot nyissák meg először, csak ezután a melegvizes csapot. A csapok elzárása természetesen fordítva történjék. A kisgyermeket sohase hagyják magára a fürdőszobában!Az úgynevezett kontakt-égések is gyakoriak. Erről akkor beszélünk, ha a bőr valamilyen izzó tárgyhoz ér, vasaló, hajsütővas, kályha, kipufogócső. Ebben az esetben leggyakrabban a kéz, az arc sérüléseivel kell számolni.

   Az elektromos égéseket, a háztartási 220 V is okozhatja. A nem használt konnektorokat dugaszolóval szereljék fel. Sajnos nyári időszakban gyakori, hogy kamasz fiuk, virtusból, vagányságból a magasfeszültségű póznára, vonat tetejére felmásznak. Súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szereznek, emellett általában még a leesés miatt, súlyos töréseket, belső sérüléseket is szenvedhetnek.

   A lángégések is gyakoriak. Ki ne szeretné nézni, hogyan ég a tábortűz, a gyertya, az adventi koszorú, stb. A kisgyermeket is elvarázsolja, aktív részese is akar lenni, el kezd tüzeskedni. A gyermeket ilyenkor véletlenül se hagyják magára. Ha megtörtént a baj, pl.: a gyermek ruhája lángra kapott, ne engedjék szaladni, állítsák meg, fojtsák el a tüzet egy pokróccal, öntsenek rá hideg vizet, illetve tartsák 10 percig hideg víz alatt.

   Vegyi égések: A háztartási tisztítószerek között sok veszélyes anyag található, – maró savak, lúgok.

   Ezek az anyagok a szembe, bőrre szájnyálkahártyára jutva súlyos égési sérülések okozhatnak. Ezért a tisztítószereket gondosan zárják el a már mászó, totyogó gyermek elől, illetve mindig ellenőrizzék, hogy a biztonsági záras kupakot jól felhelyezték. Ezen tisztítószerekkel való takarítás során a gyermek ne tartózkodjék ugyanabban a légtérben, illetve takarítás után jól szellőztessenek ki.

   Mit tegyenek, ha bekövetkezett az égési baleset bármelyik formája is?

   A megégett területet minimum 10 percig hideg vízzel hűtsék. A megégett, leforrázott ruhát csak ezt követően próbálják levenni, vagy levágni, ha nem akar lejönni ne erőltessék, mert még nagyobb sérüléseket okozhatnak. Mint fentebb is hangsúlyoztam az elsősegély legfontosabb része, a hideg vizes hűtés. Kerüljék a „népi gyógymódokat” – tejföl, vazelin, margarin, hintőpor, tojásfehérje-.

   A hűtés után az égett területet steril lappal fedjék, vagy vasalt tiszta textiliát helyezzenek rá. Égési sérülés estén a gyermeket azonnal vigyék orvoshoz, súlyosabb esetben értesítsék a mentőket, szükség esetén a tűzoltókat is. Mivel az égés kifejezett fájdalommal jár az orvosi ellátás megkezdéséig fájdalomcsillapítót, lehetőleg kúpot adjanak a gyermeknek. A gyermeket ülve szállítsák, súlyosabb égéssérülés esetén a gyermek ne egyen, ne igyon a kórházba szállításig, mivel sok esetben altatásra, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

  • MérgezésekMinden orvosságot zárt szekrényben tartsanak. Még a vitaminok is legyenek a gyermek számára elérhetetlen helyen. Ha ezekből túl sokat eszik, akkor is mérgezést szenvedhet. Figyeljenek rá, hogy a vendég táskáját se nyissa ki a gyerek, mert abban is lehet gyógyszer. Sok helyen fiókban, vagy az éjjeli szekrényben tartják a gyógyszert. Gondoljanak erre, ha vendégségbe mennek (idősebb rokonok, nagyszülők). Míg a rokonság beszélget, a gyermek kirámolhatja a fiókokat.A kozmetikumok, háztartási tisztítószerek is lehetnek mérgezőek. A legtöbb mérgezés ezek használata közben, vagy közvetlenül használat után következik be, amikor már nem figyelnek annyira a gyermekre, ő viszont jól megfigyelte, hova helyezték, hogyan nyitották ki a flakont, vagy dobozt. A háztartás vegyszereit, (tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, permetezőszerek) tartsák jól elzárt helyen. A cigaretta, cigarettavég, pipadohány szintén mérgező, ezek se kerüljenek a gyermek kezébe.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support