Hogyan éljünk együtt a cukorbetegséggel?

Diabétesz és mentális egészség

Dr. Nagy Péter

 


Dr. Nagy Péter
gyermekpszichiáter főorvos

Nem könnyű, amikor a cukorbetegség megjelenik a családban, sem az érintett gyerekek, sem a szüleik számára. Sok év tapasztalata és bőséges szakirodalom alapján azonban egyértelműen kijelenthetjük: a cukorbetegség megfelelő odafigyeléssel jól kézben tartható. Egy idő után azt tapasztalják majd, hogy nem a cukorbetegség uralja a családot, hanem a család „irányítja” a cukorbetegséget. Nem küzdeni kell a cukorbetegséggel, hanem megtanulni együtt élni vele.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) sok évtizeddel ezelőtt, 1948-ban úgy határozta meg az egészség fogalmát, hogy az „a teljes testi, mentális és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. Annak ellenére, hogy ez a megközelítés már több mint 60 éves, sokan mégis úgy gondolják: a betegség tüneteket vagy rendellenes vizsgálati eredményeket jelent, a gyógyulás pedig a tünetek elmúlása vagy az értékek rendeződése. Gyakran háttérbe szorul az egészség, a gyógyulás mentális része, pedig a betegségek mindig hatnak a lelkiállapotunkra is: még egy influenzafertőzés is levertté, kedvetlenné, fáradékonnyá, mogorvává képes tenni minket.
Mennyivel inkább igaz ez a diabéteszre, egy olyan állapotra, amely az egész életünket végigkíséri majd. A gyerekek egészségéért szüntelenül küzdő szakemberekként nagyon fontosnak tartjuk, hogy kis pácienseink és családjaik ne csak a betegség tüneteitől mentesen, hanem boldogan, elégedetten és kiegyensúlyozottan élhessenek. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány javaslatot a sok-sok év tapasztalata alapján; ezalatt a gyerekek és szüleik többet tanítottak nekünk ezen a téren, mint bármelyik tankönyv.

A cukorbetegség megjelenése és az első lépések

Nehéz először szembesülni azzal, hogy a sokféleképpen magyarázható tünetek hátterében az orvos cukorbetegséget állapított meg. Ezek szerint nem adnak majd egy gyógyszert, ami 1-2Diabétesz és mentális egészség hét alatt megoldaná a problémát. Ez egy egész életen át tartó állapotot és kezelést jelent. Nagyon jó hír, hogy a cukorbetegség ma már jól kézben tartható, megfelelő odafigyeléssel nem akadályozza a gyerekeket semmiben – de ennek nehéz az első napokban örülni, amikor azt reméltük, hogy csak átmeneti, múló tünetekről van szó. Ne igyekezzünk a szőnyeg alá söpörni ezeket az érzéseket!

Nem baj, ha a gyerekek „kiakadnak” az első napokban vagy hetekben. Ilyenkor ne szóljunk rájuk, hogy ezt nem szabad, hanem adjunk nekik erre lehetőséget: mondjunk valami olyasmit nekik, hogy „teljesen igazad van, ez most nagyon nehéznek tűnik. De együtt megoldjuk.” A szülőknek máshogy, de legalább annyira nehéz a cukorbetegség diagnózisával szembesülni, mint a gyerekeknek. Három nagyon fontos dolgot tapasztalunk ezen a téren:

Az egyik: kifejezetten jó, ha a szülők is megengedik maguknak az elkeseredést vagy a kétségbeesést az elején. Mindenki máshogy fogadja a nehéz híreket: van, akit semmi nem visel meg, van, aki ezt kevésbé viseli könnyedén. Nem számít, hogy más mit gondol erről, akármit is érzünk egy ilyen helyzetben, jogunk van hozzá, ez a mi életünk, ezek a mi érzéseink!

A másik: legyünk őszinték a gyerekkel, ismerjük el a cukorbetegséggel járó nehézségeket – de ennek terheit, a kétségeket, a félelmeinket mással osszuk meg, ne vele! Mondjuk el barátoknak, a párunknak, az orvosnak, lelkésznek, pszichológusnak – bárkinek, akiben megbízunk. Sokszor elég, ha valaki meghallgat és együttérez velünk. A gyerekek nagyon érzékenyek a szüleik lelkiállapotára. Ha úgy érzik, hogy az ő tüneteik megijesztik, túlterhelik a szülőt, igyekeznek majd minél több terhet levenni a szülő válláról. Ez viszont azt jelenti, hogy olyan terhet vesznek magukra, amit csak rövid ideig lehet bírni egyedül. Hadd maradjanak ők gyerekek, és hadd tegyék ők a mi vállunkra a terheiket.

Végül a harmadik: nagyon hasznos, ha ezeket a félelmeket, aggodalmakat megpróbáljuk megfogalmazni. Gondoljuk át, sőt, kifejezetten segít, ha le is írjuk: mik azok a pontok
a családunk életében, működésében, amelyek számunkra eddig sziklaszilárdnak, mozdíthatatlannak tűntek? Ezek közül melyik borulhat meg gyermekünk cukorbetegségével? Ha szánunk időt ezek átgondolására, legtöbbször kiderül, hogy a családi életünk sok fontos eleme érintetlen marad.
Sok közös tevékenység, közös örömforrás, közös érték követése ugyanúgy folytatódhat, mint a cukorbetegség megállapítása előtt.
Bizonyos területeket azért óhatatlanul érint majd a diabéteszhez való alkalmazkodás: ezeket beszéljük meg az orvossal, a dietetikussal vagy a szakmai csoport egy tagjával. Rengeteg be szélgetés során tapasztaltuk, hogy a kilátástalannak tűnő jövőtől való félelmek jelentős része megoldható, kezelhető problémává alakul majd át.

Egészségesebb élet az egész családnak

Igaz ugyan, hogy maga a cukorbetegség elnevezés is magában hordozza a „betegség” szót, ennek minden társuló negatívumával együtt – mégis a tünetek kézbentartásához szükséges
életviteli módosítások jelentős része valójában az egészséges életmód elemei!

Régóta tudjuk, hogy napi többszöri (5-6), de kisebb mennyiségű étkezés jóval egészségesebb, mint a rendszertelen táplálkozás. Aki valaha próbálkozott már fogyókúrával, pontosan tudja,Egészséges vércukorszint hogy a koplalás sosem vezet tartós eredményre. A diétával és fitnesszel foglalkozó szakemberek mind a napi többszöri étkezést javasolják. Ezt talán eddig is tudtuk, de a hétköznapokban
sosem sikerült megvalósítani – most pedig mindenképpen szükség lesz rá. Az elején nehéznek tűnhet az alkalmazkodás, de rövidesen a család minden tagja érezni fogja az egészségesebb életmód jótékony hatásait.

A diéta során ügyelni kell a szénhidrátbevitelre. Tudják, hogy mi az egészséges táplálkozás egyik alapköve? A szénhidrátbevitel kontrollálása. Ez az étrend, amit majd tartani kell, igazából
mindenkinek jót tenne, cukorbetegségtől függetlenül is.

Azzal, hogy a cukorbetegség most bekerült a családba, egy olyan egészséges, tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást követnek majd, amire máskülönben talán soha nem lett volna elég elhatározás – de így, hogy most megvalósul, mindannyian tapasztalni fogják az előnyeit. Sok családtól kapott visszajelzés alapján mindenképpen azt javasoljuk, hogy ne legyenek a cukorbetegséggel élő gyerekek külön diétán, ne egyenek mást, mint a család többi tagja. Egyrészt fontos, hogy minél kevésbé érezzék magukat a gyerekek „másnak”, kívülállónak,
fogyatékkal élőnek – pont elég az a sok vércukorszintmérés és inzulinbeadás. Másrészt pedig, ahogy írtuk is: minden embernek hasznára válik az az étrend, amit gyermekének követnie
kell majd.

Megjelent: Gyógyító Magazin – 2021. Július

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support