A „kiszáradás”-ról

Hányás, hasmenés leggyakrabban a gyomor- bélrendszer heveny fertőzései miatt alakul ki, szövődményeként  kiszáradás jöhet létre. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, különböző paraziták.

Vizsgálat

A bakteriológiai széklettenyésztési vizsgálattal, – amit az ANTSZ-ben végeznek – csak bizonyos baktériumok által okozott megbetegedéseket tudjuk kimutatni. Azt is tudni kell, hogy a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések nagy részét különböző vírusok okozzák, amelyek rutin széklettenyésztéssel nem mutatható ki.

Szövődmény

A hányás, hasmenés következménye, szövődménye lehet a kiszáradás. Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt és az ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el. Hányásos, hasmenéses betegség esetén a bevitt mennyiséget rögzíteni kell, pontosan le kell jegyezni mikor és mennyit evett, ivott a gyermek. A veszteséget csak megbecsülni lehet, de a pelenkás gyermeknél mérése itt is segítség lehet. (természetesen egy jó digitális mérleg is szükséges, amelyet minden mérés után gondosan fertőtleníteni kell.)

Azt általában minden szülő tudja, hogy minél több a hasmenés vagy a hányás, annál nagyobb az esély a kiszáradásra.

Fontos tudni még három dolgot a kiszáradásról:

  • Az egyik, hogy a ha láz is csatlakozik a tünetekhez, akkor az is jelentős folyadékvesztést okoz.
  • A másik az, hogy a hányás veszélyesebb a hasmenésnél, pusztán azért, mert folyamatos hányingernél, hányásnál a folyadék felvétele akadályozott. Tehát a legjobb helyzet, ha csak hasmenése van és a gyermek jól itatható. Hányás esetén csak óvatosan szabad folyadékot itatni, a gyermeket gyakran kb. 10 percenként kínáljuk meg néhány korty, vagy néhány kanál folyadékkal. A sokszor keveset elv eredményes lehet, természetesen nagy türelmet, odafigyelést igényel. Nagyobb mennyiségek a hányást provokálhatják.Léteznek olyan készítmények „rehydráló” porok, vagy italok, amelyek optimális koncentrációban tartalmaznak ásványi anyagokat, és az energia bevitel szempontjából fontos cukrot. Ezek a készítmények is segítenek az enyhébb lefolyású kiszáradásnál a folyadék és elektrolit egyensúly helyreállítását. Persze minél több úton következik be folyadékvesztés, annál gyorsabban léphet fel a kiszáradás. A betegség súlyosságát, elhúzódását befolyásolja a gyermek életkora is, minél kisebb a beteg, annál veszélyeztetettebb.
  • Nagyon fontos ismerni a kiszáradás jeleit: karikás szemek, száraz ajkak, ráncolható bőr, acetonos lehelet. Súlyos jel ha nem vagy alig pisil a gyermek, száraz a pelenka ill. a kifejezett bágyadtságot, aluszékonyságot észlelünk. Legfontosabb annak eldöntése meddig mehet el a szülő az önálló otthoni ápolásban. Ez nem mindig könnyen eldönthető, de itt is érvényes az alapszabály: ha kétségei vannak inkább bízza az orvosára. És még valami: a hányós, hasmenéses gyerekek állapota gyorsan változhat. Lehet, hogy az orvosi vizsgálat után egy-két órával lesz rosszabbul, ilyenkor értesíteni kell őt a fejleményekről.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support