Laborlelet: mi mit jelent?

Laborlelet az első lépés. Nagyon sok esetben, ha bármilyen problémával orvoshoz fordulunk, szükség lehet laborvizsgálatokra.

Ez jelenthet vérvizsgálatot, amihez akár akarjuk, akár nem, hozzátartozik a vérvétel, vagy vizsgálhatjuk a vizeletet, székletet, ill. egyéb testnedveket is.

Laborvizsgálatokat alapvetően négyféle célból kér az orvos:

  • szűrés – cél a még fel nem fedezett betegség keresése Pl. tünetmentes cukorbetegség
  • diagnózis megerősítése vagy elvetése – pl. tünetekkel járó cukorbetegség
  • követés – a kezelésre adott válasz követése pl. kezelt cukorbetegség
  • prognózis – információ ismert betegség kimeneteléről pl. krónikus veseelégtelenség

A mintavétel után a laboratóriumban megtörténnek a megfelelő mérések, vizsgálatok, végül elkészül a lelet.

De kié is tulajdonképpen a lelet? A páciensé? Vagy a vizsgálatot elrendelő orvosé? Természetesen a lelet a betegé, de értelmezni az elrendelő orvos tudja, hiszen ő vizsgálta meg a beteget, ő kérdezte ki a tünetekről, az ő fejében született meg, hogy milyen laborvizsgálatokat kérjen. Így teljesen természetes, hogy az eredményeket is ő tudja a teljes klinikai kép ismeretében értelmezni. Fontos tisztázni, hogy mindig a beteget kell kezelni, sosem a laborleleteit!

Manapság az interneten számos információ kering, a betegek, szülők többsége onnan is tájékozódik, akár a laboreredményekről is. Rendben van ez így, de fontos, hogy csak szakmailag hiteles oldalokon tegyük ezt. Az egyik, magyar nyelven is elérhető, magyar laborszakemberek által fordított és a hazai viszonyokra adaptált oldal a Labtestonline. (Elérhető a https://www.labtestsonline.hu/ linken). Ezt jó szívvel ajánlom mindenkinek.

De nézzük is meg, mit tartalmaz egy bethesdás laborlelet!

A fejlécen találhatóak az általános adatok és információk, itt a „validálás” kifejezés lehet talán ismeretlen, ez annyit jelent, hogy a laboratóriumban dolgozó diplomás (orvos, biológus, vegyész, gyógyszerész stb.) szakember meggyőződött arról, hogy a laboratóriumban zajló minden munkafolyamat rendben volt, így az eredmény valid, azaz érvényes, és kiadható.

Következik az érdemi rész, itt felül a M.e. rövidítés a mértékegységet jelenti. Ennek ismerete nagyon fontos, mert sajnos nem mindegyik vizsgálatnál van úgy, hogy csak egy mértékegységet használunk: Főleg a hormonvizsgálatoknál lehetséges, hogy az egyik laboratórium használ egyfajta mértékegységet, a másik laboratórium viszont más mértékegységben adja meg az eredményeit. Így a számértékek önmagukban nem összehasonlíthatók.

A „referencia értékek” megnevezés azt a tartományt takarja, amely az egészséges populáció 95%-ának mért értékei alapján a „normál tartomány”-t mutatja az adott vizsgálat vonatkozásában. Ez egyben azt is jelenti, hogy a teljesen egészségesek 5%-ban már a referencia tartományon kívül eső értékeket mérünk, akár alacsonyabbat, akár magasabbat, de ez számukra biztosan nem kóros. Az eltérés oszlopban a referencia tartománynál magasabb értékeknél „ + ” jelekkel jelezzük az eltérést, ill. „ –  ” jelekkel az alacsonyabb értékeket. Az előbbiekből következik, hogy ez nem feltétlenül jelent kóros eltérést. Ennek megítélése a kezelő orvos feladata. Mi itt a Bethesda Kórházban törekszünk arra, hogy ahol szükséges, életkornak és nemnek (fiú-lány) megfelelő referencia tartományokat adjunk meg. Előfordulhat, hogy a csak felnőtt ellátást végző laboratóriumokban csak a felnőtt referencia tartomány kerül a leletre, így ez is adhat félreértésre okot.

Vannak egyébként olyan esetek is, ahol kifejezetten kívánatos, ha az adott érték megemelkedik a referencia tartomány felső határa fölé, ezt is a kezelő orvos tudja helyesen értelmezni.

A megjegyzés rovatban az eredményt befolyásoló jelenségekről szoktunk tájékoztatást adni, vagy az eredmény értelmezését segítő szöveges értékelést írunk.

A lelet alján lehetőségünk van hosszabb szöveges megjegyzés adására is. Jelen esetben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az erősen hemolitikus minta (azaz a vörösvértestek a vizsgálati csőben szétestek) esetén mely vizsgálatok azok, amelyeket már nem lehet értékelni, ill. mely vizsgálatokat zavarja még.

Remélem, rövid írásom segítséget jelent eligazodni a néha nehezen értelmezhető kifejezések és számok világában.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support