A lázról és a lázcsillapításról

Mi a láz?

A 38 Cº feletti testhőmérsékletet tekintjük láznak. A láz gyermekkorban gyakran előforduló, emelkedett testhőmérséklettel járó állapot. A láz nem maga a betegség, csupán kísérő tünet! A láz a szervezet fertőzéssel szembeni védekezésének részeként akár hasznos is lehet.

Normális testhő: hónaljban mérve 36-37 Cº, végbélben mérve 36,5-37,5 Cº

Láz: hónaljban mérve 38 Cº felett, végbélben mérve 38,5 Cº felett

Hogyan mérjünk lázat?

Többféle lázmérő van forgalomban, amelyek használat, és leolvasás szempontjából is különböznek. A hagyományos, higanyos hőmérők használata nem ajánlott, Magyarországon már nem is forgalmazzák.

A digitális lázmérőkön jól olvasható kijelző van, ezek a lázmérők megbízhatók, hónaljban és végbélben is használhatók.

A homlokra helyezhető “műanyag tapasz” nem elég pontos, csak tájékozódásra alkalmas.

A “fül- hőmérő” használatához megfelelő technika szükséges. Fontos tudni, hogy fülgyulladás esetén a tényleges testhőmérsékletnél magasabb hőmérsékletet mér, illetve fájdalmat okozhat.

Csecsemők, kisdedek esetén a lázmérés legbiztosabb módja a végbélben való hőmérőzés. Fektessük a gyermeket a hátára, és emeljük fel a lábait. Kenjük be vékonyan a lázmérő végét popsi krémmel, és helyezzük a lázmérőt a végbélnyílásba, kb. 1,5- 2 cm mélyen. Végbélben mérve a testhőt, mivel az úgynevezett maghőmérsékletet mérjük, 0,5 Cº magasabb értéket kapunk, mint hónaljban mérve. Nagyobb gyermek lázát hónaljban is mérhetjük, óvodás kortól ez az általánosabb. Figyeljünk arra, hogy a lázmérő nehogy elcsússzon, illetve a gyermek hónalját összeszorítva tartsa.

Mikor kell láz esetén azonnal orvoshoz fordulni?

A lázas állapot fokozott folyadékvesztéssel jár, ezért fontos, hogy a lázas gyermek megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon. Ha kiszáradás jeleit észleli (ezek: száraz száj, lepedékes nyelv, aláárkolt szemek, kevés vizelet, aluszékonyság), orvosától, ügyelettől kérjen segítséget! 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő láza esetén meg kell kezdeni a lázcsillapítást és azonnal orvoshoz kell fordulni, kórházi kivizsgálás szükséges. Ha a gyermeknek a láz mellett egyéb tünete (pl. aluszékonyság, epilepsziás görcs, egyéb szokatlan tünet, nehezített légzés) is van, vagy bágyadt, elesett állapotú, illetve ha a láz 3 napnál tovább tart, mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat. Általánosságban elmondható, hogy lázas gyermeknél fokozatosan romló általános állapot esetén késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

Lázcsillapítás

Lázcsillapítónak minden háztartásban lennie kell. A lázcsillapító gyógyszerek egyben fájdalomcsillapítók is, így a lázas beteg közérzetét is javítják. Fontos tudni, hogy a lázcsillapító tüneti szer, nem gyógyítja meg a lázat kiváltó betegséget. Ma már számtalan lázcsillapító van forgalomban, ezek nagy része recept nélkül kapható. Figyelnünk kell arra, hogy sok, különböző gyári néven forgalomban levő gyógyszerben ugyanaz a hatóanyag! Ezt fontos tudni, hogy elkerüljük a túladagolást!

Szalicilát tartalmú gyógyszert ne adjunk 10 éves életkor alatt!

A gyermek növekedésével a lázcsillapítás formája, és adagja is változik. Gyakori hiba, hogy a fiatalabb életkorban felírt, alacsony hatóanyag-tartalmú lázcsillapítót kapja az idősebb gyermek. Gyakran ez az oka a lázcsillapítás hatástalanságának. Egyszerre csak egyféle lázcsillapító gyógyszert adjunk a gyermeknek, ha ez nem hat, akkor később kaphat másik fajtát.

A lázcsillapító szerekről

Milyen fajtát használjunk?

A lázcsillapítóknak többféle formája létezik: A végbélkúpokat a legkisebbeknek adjuk, kb. óvodáskorig. A szirupokat is használhatjuk már általában 3 hónapos kortól. A tablettákat tapasztalat szerint már a kisiskolások is le tudják nyelni, de a lázcsillapító tabletták szét is törhetők.

Mit és mennyit?

Az alábbi táblázatból kiderül, hogy milyen korú és testsúlyú gyermeknek milyen gyógyszerből mennyit adhatunk alkalmanként. Fontos tudni, hogy a különböző nevű készítmények hatóanyaga sok esetben azonos, ennek ismerete lényeges a véletlen gyógyszermérgezések, túladagolások elkerülése érdekében. A táblázatban az azonos sorban szereplő gyógyszerek esetében azonos a hatóanyag. Ugyanazon sorban szereplő gyógyszert leghamarabb 6 óra múlva adhatunk újra, de naponta max. 3x kaphatja a gyermek.

Ha ennél gyakoribb gyógyszeradásra van szükség a gyorsan visszatérő vagy magas láz miatt, akkor másfajta hatóanyagú készítményt adjunk (másik sorból válasszunk)!

Kétféle gyógyszer kombinált használata, kiegészítve a lent említett hűtőfürdő vagy hűtőborogatás alkalmazásával, általában a legmagasabb láz esetében is hatásos.

Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek.

Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek.

 

Életkor és testsúly/kg szerint

 

 

A forgalomban lévő gyógyszerek neve szerint
adagolásuk: naponként maximum 3x

 

0-3 hónap (kb. 5 kg-ig)

 

Germicid 1/2 kúp
3-12 hónap (kb. 6-10 kg) Germicid 1 kúp / Supp. noraminophenazoni 100 mg-os 1 kúp / Supp. antipyreticum pro infante 1 kúp
Mexalen 125 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 3-5 ml
Nurofen 60 mg-os 1 kúp / Nurofen szirup (20 mg/ml) 3-5 ml
Cataflam 6-10 csepp
 

1-3 év (kb. 10-15 kg)

 

Supp. antipyreticum pro parvulo 1 kúp
Mexalen 250 mg-os 1/2-1 kúp / Panadol szirup 5-8 ml
Nurofen kúp 125 mg-os 1 kúp / Nurofen szirup (20 mg/ml) 5-8 ml
Cataflam 10-15 csepp
 

3-6 év (kb. 15-20 kg)

 

Supp. noraminophenazoni 200 mg-os 1 kúp
Panadol szirup 8-10 ml
Nurofen szirup (20 mg/ml) 8-10 ml
Cataflam 15-20 csepp
 

6-10 év (kb. 20-30 kg)

 

Algopyrin tabletta 500 mg-os 1/2
Rubophen/ Mexalen/ Panadol 500 mg-os 1/2 tabletta/Panadol szirup 10-15 ml
Nurofen szirup (40 mg/ml) 5-8 ml
Cataflam 20-30 csepp
 

10-14 év (kb. 30-40 kg)

 

Algopyrin tabletta 500 mg-os 3/4 tabletta
Rubophen/ Mexalen/ Panadol 500 mg-os 3/4 tabletta
 

Nurofen szirup (40 mg/ml) 8-10 ml – / Advil ultra lágykapszula 200 mg/ 1 kapszula

 

A fizikális lázcsillapításról

A fizikális lázcsillapítás a hőelvonás fizikai jelenségén alapszik.

A hőelvonásra épülő módszereknek két válfaja ismert, a hűtőborogatás és a hűtőfürdő. A fizikális lázcsillapítást magas láz esetén a gyógyszeres lázcsillapítással kombináltan, óvatosan, kíméletesen szabad végezni úgy, hogy az jóleső, kellemes legyen a gyermek számára. A didergést mindenképpen kerüljük el, mert az akadályozza a hőleadást!

Hűtőfürdő: Engedjünk a kádba fürdővizet, amelynek hőmérséklete megegyezik a lázas beteg testhőmérsékletével. Ültessük bele a gyermeket, a víz a mellkasáig érjen! Hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük le a fürdővizet, amíg nem kellemetlen, de 31°Cº alá ne menjünk! A gyermek kb. 8-10 percig ebben a vízben tartózkodjék, a langyos vízzel locsolgassuk a gyermek testét! Ezt követően töröljük szárazra!

Hűtőborogatás (priznic): egy lepedőt, vagy textilpelenkát langyos, állott vízzel átnedvesítünk, s azzal a beteg egész testét (nyaktól lefelé) becsavarjuk. Amint a borogatás átmelegszik, Cseréljük le! (Ezt a műveletet 2-3 alkalommal érdemes elvégezni). A hűtőborogatást követően vékony, jól szellőző pamutruhát adjunk a gyermekre és könnyű, vékony takaróval takarjuk be, hogy ne akadályozzuk a test hőleadását.

Mi a lázgörcs?

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája, általában a gyermek hirtelen felszökő láza esetén lép fel, sokszor még láztalan állapotban. A lázgörcs 6 hónapos és 6 éves kor között a leggyakoribb. A gyermekek kb. 4- 5 %-a öt éves koráig átél egy lázgörcsöt.

Hogyan zajlik?

A gyermek hirtelen elveszíti eszméletét, teste elernyed, vagy megfeszül, az izmok rángatózni kezdenek, amely az egész testre is kiterjedhet. A szemek fennakadnak, szájából nyál folyik. A görcs általában néhány perc alatt szűnik.

Mit tegyünk otthon lázgörcs észlelése esetén?

Fontos, hogy amennyire lehet, őrizzük meg nyugalmunkat! A gyermeket fektessük oldalra, és védjük az esetleges sérülésektől, távolítsunk el minden veszélyes tárgyat a közeléből, tegyünk puha alátétet a feje alá! Ruháit lazítsuk meg! A görcsroham alatt figyeljük a gyermek légzését, bőrszínét, görcsroham esetén ugyanis rövid ideig tartó légzéskimaradás is bekövetkezhet, illetve a gyermek elsápadhat, leszürkülhet.

A görcs ideje alatt, illetve amíg teljesen nem tisztul fel a gyermek tudata, ne adjunk neki semmit szájon át (gyógyszert, folyadékot sem!), mert félrenyelheti.

Az első lázgörcs lezajlása után, vagy lázgörcs hajlamban a gyermekorvos otthonra görcsoldó gyógyszert ír fel – leggyakrabban végbélbe adható görcsoldó oldatot -, amelyet a görcs kezdetén a végbélnyílásba kell nyomni.

Mikor hívjunk mentőt lázgörcs esetén?

Ha a görcs 5 percnél tovább tart.

Ha a görcs lezajlása után nem rendeződik a gyermek állapota.

Ha megsérült a görcs közben.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support