LÁZGÖRCS

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája, típusosan a láz felszálló szakaszában jelentkezik, akár már 37 fok körül bekövetkezhet.

A lázgörcsöt- rendszerint valamilyen a láz hátterében álló fertőzés kiváltotta bonyolult biokémiai, kórélettani folyamat okozza, és nem maga a láz. Tehát a lázgörcs elnevezés elég szerencsétlen, hiszen így oki tényezőként egyből a lázra gondolunk, helyesebb volna fertőzéshez kapcsolódó görcsnek nevezni. Tehát mivel nem a láz a kiváltó tényező lázcsillapító adásával a lázgörcs nem előzhető meg.

A lázgörcs 6 hónapos és 6 éves kor között fordul elő leggyakrabban. A gyermekek kb. 3-4%-a ebben az életkor időintervallumban átél egy lázgörcsöt. Ennek hátterében állhat genetikai ok, előfordulhat családi halmozódás, egy gyereknél több alkalommal is jelentkezhet. A lázgörcs a gyermek tanulási képességét, viselkedését, értelmi és érzelmi intelligenciáját nem befolyásolja.

A LÁZGÖRCS LEFOLYÁSA

A lázgörcs hirtelenül kezdődik, riasztó tünetekkel jár: a gyermek elveszti eszméletét, teste megfeszül szemei fennakadnak, pár másodpercig nem vesz levegőt, ennek kapcsán ellilulhat, majd a végtagokon ritmikus rángatózás lép fel. Általában néhány percig tart, de a rémisztő tünetek miatt egy egyörökkévalóságnak tűnhet. Az időérzék elvesztése miatt a szülők nem is tudják megmondani pontosan meddig tartott a görcsroham. A görcsroham lezajlása után a gyermek tudata egyből nem mindig tisztul fel, kábának tűnik, sok esetben mély alvásba zuhan. A roham alatt a gyermek nyelvét elharaphatja, sérülhet, bepisilhet, bekakilhat. Nagyobb gyermek a történtekre pedig nem emlékszik.

Az úgy nevezett egyszerű lázgörcs esetén. a görcsroham néhány perc alatt megszűnik, de 10 percen belül mindenképpen. Komplikált lázgörcsről akkor beszélünk, ha a fenti jelenségek 10-15 percnél tovább tartanak, ismétlődnek, illetve egyéb idegrendszeri eltérések is észlelhetők.

A lázgörcs nem epilepsziás roham, de ahhoz hasonlóan zajlik le, csak igen ritkán lesz az ilyen gyermek a későbbiekben epilepsziás. Amennyiben egy gyermeknél több alkalommal fordul elő lázgörcsös epizód, illetve egyéb idegrendszeri eltérések észlelhetők neurológia gondozása, követése javasolt. A neurológus gondos mérlegelés után antiepileptikumot- epilepszia elleni gyógyszert –  javasolhat az ismétlődő lázgörcsös epizódok megelőzése céljából.

Lázcsillapító adásával nem előzhető meg a lázgörcs, hőemelkedés esetén lázcsillapítót adni felesleges és káros.

MIT TEGYÜNK OTTHON LÁZGÖRCS ÉSZLELÉSE ESETÉN?

 • Fontos, hogy amennyire lehet, őrizzük meg nyugalmunkat, lélekjelenlétünket.
 • A gyermeket fektessük oldalra, és védjük az esetleges sérülésektől, távolítsunk el minden veszélyes tárgyat a közeléből.
 • A görcsroham alatt figyeljük a gyermek légzését, bőrszínét. Görcsroham esetén ugyanis rövid ideig tartó légzéskimaradás, gégeizomgörcs is bekövetkezhet, emiatt a gyermek elsápadhat, leszürkülhet.
 • Amennyiben a ismétlődő lázgörcsről van szó, akkor a gyermekorvos utasításának megfelelően a korábban receptre felírt, hűtőszekrényben tárolt végbélbe adható görcsoldó oldatot a görcs kezdetén a végbélnyílásba kell nyomni.
 • A görcs ideje alatt, illetve amíg teljesen nem tisztul fel a gyermek tudata, a félrenyelés veszélye miatt semmit ne adjunk neki szájon át (gyógyszert, folyadékot sem
 • Ha a gyermek elalszik a lázgörcs végén, akkor hagyjuk nyugodtan pihenni, ne rázogassuk, pofozgassuk.
 • Ha kéznél van egy okostelefon, videóra is vehetjük a folyamatot, amelynek visszanézése sokat segíthet majd a vizsgáló orvosnak!
 • Próbáljuk meg visszaidézni, hogy mennyi ideig tartott a rosszullét.
 • A roham lezajlását követően mérjük meg a gyermek hőmérsékletét.

MIKOR KELL ORVOSHOZ FORDULNI, MENTŐT HÍVNI LÁZGÖRCS ESETÉN?

 • A gyermek életének első lázgörcse után kórházi felvétel és kivizsgálás javasolt. A lázgörcs ugyanis egy utólagos orvosi diagnózis. Ezt a diagnózist csak akkor állíthatjuk fel, ha egyéb kórfolyamatokat gondos vizsgálatokkal kizártunk. Az epilepszia, idegrendszeri gyulladásos megbetegedés is kezdődhet lázgörcs képében. Amennyiben a vizsgálatok alapján a tünetek hátterében lázgörcs igazolódik akkor a gyermekorvos a szülőket részletes tanácsokkal látja el és emellett a görcsroham jelentkezésekor a végbélbe adandó, gyorsan ható görcsoldó oldatot ír fel.
 • ha a görcs 10 percnél tovább tart.
 • ha a görcs lezajlása után nem rendeződik a gyermek állapota.
 • Ha megsérült a görcs közben.

ÖSSZEFOGLALÁS:

 • A lázgörcs ijesztő, ám alapjában véve ártalmatlan, megfelelő lélekjelenléttel könnyen uralható jelenség, amelynek nincs hosszú távú káros következménye
 • 6 éves kor alatt fordul elő leggyakrabban. Általában „nagyroham”, rángógörcs képében jelentkezik.
 • Nem a magas láztól, testhőmérséklettől lesz a gyermeknek lázgörcse, hanem a láz hátterében álló fertőzés provokálhatja ki a görcsöt. Lázcsillapító adásával nem előzhető meg a lázgörcs!

Kapcsolódó anyagok: 

A lázról és a lázcsillapításról

Szerző:
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support