Mágnes gyermekünk bélrendszerében

A mágnestartalmú térbeli építőjátékok és a hűtőmágnesek elterjedésével gyermekeink egyre gyakrabban találkozhatnak kisméretű mágnesekkel, ezzel párhuzamosan a mágnes mint idegentest is egyre gyakoribb jelenség.

Amennyiben légútba kerül, természetesen azonnal el kell távolítani, idegentest ügyeleten, gégész segítségével, úgy, mint bármilyen más légúti idegentestet – de ez most nem témánk.

Mi a teendő, ha a gyermek lenyelte a mágnest, mely így a béltraktusába került?

  • 1. Ha bármely idegentest, így a mágnes is megakad a béltraktus kezdeti szakaszán, vagyis a nyelőcső területén, annak általában komoly tünetei vannak: szúró mellkasi fájdalom, kényszertartás, nyelésképtelenség, nyálfolyás. Ezekből a tünetekből lehet a kórképre következtetni akkor is, ha a gyermek még nem tudja elmondani, hogy mi történt, mert kicsi hozzá és a balesetet épp nem látta senki. A gyanút egy egyszerű röntgenfelvétellel lehet igazolni; megoldása pedig gégész segítségével, idegentest ügyeleten, altatásban történik.
  • 2. Ha a lenyelt idegentest nem akad el a nyelőcső valamelyik szűkületében, akkor általában már könnyen végighalad az egész gyomor-bél traktuson, hiszen a további szakaszokon normál esetben nincsenek szűkületek. Ezért általában azt szoktuk mondani, hogy ha már a gyomorba magától lejutott az idegentest, akkor – néhány kivételtől eltekintve – beavatkozást nem, csak megfigyelést igényel. (Az említett kivételekhez, speciális esetekhez tartozik pl. az ólomtartalmú idegentest és a gombelem, mert ezek anyaguk révén a gyomorban és a belekben is bajt okozhatnak, ezért mindent meg kell tenni azonnali eltávolításuk érdekében és nem szabad a spontán távozásukra várni.) Azonban amint látni fogjuk, nem csak a fentiek, hanem a mágnes is speciális helyet foglal el a béltraktus idegentestei között. Ha kiderül, hogy mágnest nyelt a gyermek, nagyon fontos pontosítani, hogy egy vagy több darabról van szó. A kettő között ugyanis alapvető különbség van a kórkép komolyságát és a teendőt illetően, amint azt számos esettanulmány bizonyítja.
  • 2/a. Egy darab mágnes általában minden gond nélkül végighalad az egész béltraktuson, ezért ha biztos, hogy csak egyet nyelt le a gyermek, akkor kórházi felvétel nem is szükséges. Ambulánsan készített röntgenfelvétel igazolja a kórképet és egyúttal azt is megmutatja, hol halad az idegentest. A széklet figyelése szükséges és amíg nem jelenik meg benne a mágnes, addig fémtartalmú, fémzippzáros ruházatot a gyermek ne hordjon, nehogy az akadályozza a mágnes béltraktusban való haladását. További, ismételt vizsgálatra akkor van csak szükség, ha a balesettől számított ötödik napon még nem távozott el az idegentest, ill. ha bármi tünet jelentkezne, akkor természetesen korábban is – de ez nem jellemző.
  • 2/b. Egészen más azonban a helyzet, ha több mágnest, vagy a mágnes mellett valamilyen (alumíniumtől különböző) fémet nyelt le a gyermek. Ilyenkor ugyanis a különböző bélkacsokban haladó mágnesek ill. a fémidegentest egymáshoz vonzódva a bélfalakat maguk közé szoríthatják. Ekkor természetesen akadályozzák egymás haladását is, de ennél még nagyobb baj az, hogy korlátozzák a közéjük szoruló bélfalrészletek vérellátását. Ha ez az állapot hosszan fennáll, akkor bélelhalás is lehet a következmény, bélátfúródással. Világszerte számos esetleírás bizonyítja, hogy ez a kórkép sokszor milyen alattomos és nehezen felismerhető. Többszörös mágnesnyelés miatt számos gyermek esett már át műtéten, melynek során az érintett bélszakaszokat ki kellett iktatni. Néhány fatális eset is előfordult, mikor a kórképet nem ismerték fel időben és a gyermek a bélátfúródás miatti hashártyagyulladásba belehalt.

Ha tehát a kezdeti röntgenfelvétel többszörös mágnes-idegentestet igazol, akkor nem elégséges az ambuláns ellátás, hanem kórházi megfigyelés szükséges gyermeksebészeti osztályon, mert csak így biztosítható, hogy az alattomos szövődményeket időben felismerik. Ha szükséges, itt naponta is lehet újabb röntgenfelvételt készíteni, amivel az idegentestek haladását lehet követni. A döntő azonban a gyermek állapotának, hasi statusának folyamatos nyomonkövetése, így a körülírt hashártyagyulladás is azonnal felismerhető és még kezdeti stádiumban be lehet avatkozni.

A többszörös mágnesnyelés szövődményei miatt sokan a mágnest tartalmazó térbeli építőjátékok betiltását követelik, de mivel ezek egyúttal remek, fejlesztő, ötletes játékok, szerintem eltiltás helyett jobban tesszük, ha vigyázunk kisdedkorú gyermekünkre, hogy ne juthasson a bátyus Geomag doboza közelébe.

Szerző: Dr. Szabó Cecília

Megjelent a Képmás című magazinban

Kapcsolódó tartalmak:

  • Gyermeksebészet
  • Sebészeti szakrendelés
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support