A mandulaműtétről

Mi a mandulaműtét?

A garatmanadulák eltávolítását orvosi szakszóval tonzillektómiának nevezzük.

Gyermekkorban a tonzillektómia javallatai nem egységesek, kórházanként is eltérőek lehetnek. Míg régebben nagyon gyakran történt mandula kivétel, addig napjainkban sokkal jobban körülírt esetekben kerül sor műtétre.

Miért lehet szükség a mandulaműtétre?

A jelentősen megnagyobbodott, megviselt, kráteres felszínű mandulák gyakran beszűkítik a garatot, ezáltal légzési akadályt, nyelési nehezítettséget okozhatnak. A visszatérő felső-, alsólégúti megbetegedések hátterében is állhat a megnagyobbodott mandula.

Mandulaműtétre általában a gyakran visszatérő gyulladások, -tüszős mandulagyulladás- tályogképződés esetén kerül sor. Az ismétlődő tüszős mandulagyulladások veszélye az, hogy a mandulákban megtelepedett kórokozók a szervezet más részeit, szerveit is megtámadhatják.

Ezek a baktériumok okozhatnak többek között izületi, szívbelhártya-, vesegyulladást stb. Tulajdonképpen a mandula ilyen esetben egy gennyes góc, ezért mindenképpen el kell távolítani. Az a legjobb megoldás, ha a garatmandulák eltávolítására gyermekgyógyász és orr-fül- gégész közös döntése alapján kerül sor.

Műtét alatt és után

A mandulaműtét ma már intubációs altatásban történik. Ez azt jelenti, hogy a műtét alatt a gyermek alszik, a légcsövébe egy tubust vezetnek, amelyen keresztül lélegeztetik. Az intubációs narkózis védi az alsó légutakat attól, hogy oda a műtéti sebből vér kerüljön be.

A műtétet követő órákban javasolt a vér aspirációjának elkerülése miatt a beteget oldalára fektetni.

Az első néhány napban a fekvés, ill, nyugalom, valamint a nyakra helyezett hideg borogatás jelenti az utókezelést. A táplálék a műtétet követő 10 napig folyékony-pépes jellegű. Fájdalomcsillapításra a legtöbb esetben kúp ajánlott.

A mandula kivétel leggyakoribb szövődménye a vérzés. Ez felléphet közvetlenül a beavatkozás után is, vagy jóval a műtétet követő napokban, amikor a seb helyén képződött lepedék leválik. Ezek a vérzések jelentősek is lehetnek, ezért azonnali orvosi ellátás szükséges.

A mandulaműtét utáni sebgyógyulás a kórházból való távozás után 8-10 nap múlva fejeződik be.

Ezen idő alatt a gyermek kíméletre és szülői felügyeletre, diétás étrend betartására szorul. A gyermeket a műtét utáni 1-2. napon szobában kell tartani, mozgását korlátozni kell, de nem szükséges ágynyugalmat rendelni számára. Lehetőleg ne kiabáljon, ne sírjon. Darabos, forró és fűszeres ételt ne fogyasszon, a torok-mandulaműtéten átesett gyermeknél a fogmosást is kerülni kell, 8-10 napig csak toroköblítést végezzenek csak. A fülbe kisugárzó fájdalmak előfordulhatnak, főleg evés közben és nyelés kapcsán. A fájdalmak csillapításra az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítót alkalmazzuk. Fülészeti vizsgálat abban az esetben indokolt, ha a fájdalmak ezekkel a szerekkel önmagukban nem csökkenthetők.

A gyermek a műtét utáni 3. naptól a szabadban is tartózkodhat.

Külön felhívom a figyelmet, ha gyermek véreset köpne, vagy az orrból folyékony vér ürül, a gyermeket azonnal a műtétet végző osztályra vissza kell vinni, erre a célra az Országos mentőszolgálat segítségét is igénybe lehet venni. Ha gyermek panaszmentes- mint ahogy az legtöbbször lenni szokott, a műtét után egy héttel közösségbe – iskolába,  óvodába, bölcsödébe – járhat, azonban kívánatos testnevelés alól még két hétig a felmentése, úszás alól pedig három hétig. Étkezésnél a gyermek se forrót, se fűszereset, se darabosat ne fogyasszon. Bőséges folyadékbevitel viszont nagyon fontos. A gyermek a műtét után fagylaltot fogyaszthat.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support