Miért csak az én gyerekem keze száraz? Az atópiás bőrtípusról…

Szerző: Dr. Csitos Ágnes, gyermekbőrgyógyász

Beköszöntött az ősz. Elkezdődött az iskola, óvoda, és ezzel együtt sajnos jelentősen lerövidült a napfényes, szabadban töltött órák száma is. Ilyenkor saját és gyermekeink ruhatárát is felkészítjük a hideg időre. Zárt cipőt, hosszú ruházatot, kardigánt, kabátot bogarászunk elő a szekrény mélyéről, vagy a már kinőtt darabok helyett „vadászunk” újakra szabad óráinkban.

Figyelmet azonban nem csak a ruhatárunk érdemel. A csípős, hideg kinti levegő, illetve a fűtésnek köszönhetően a szobákban az alacsonyabb páratartalmú, száraz, belső levegő is fokozottan szárítja a bőrt. Ősszel az immunrendszerünk is fokozott terhelésnek van kitéve. Élednek a vírusok, baktériumok és velük együtt a megfázások, felfázások, közösségi járványok is. Mivel bőrünk immunrendszerünk első védelmi vonala, nagyon is igényli az odafigyelést.

Fürdés helyett tusolás

Általános szabály, hogy őszi-téli időszakban hosszas fürdőzések helyett javasolt a gyors meleg, azonban nem túl forró vizes zuhanyozás, mely óvja a jótékony bőrfelszíni lipidréteget. Bőrünk elvesztett nedvességtartalmának pótlásáról is gondoskodnunk kell, ezért tusolás után hidratáló testápoló használata javasolt. Az ajkakra és kezekre célszerű külön odafigyelni.

Vannak érzékenyebb, atópiás alkatú gyermekek és felnőttek, akik napi „rutin” testápolással nem tudják egyensúlyban tartani bőrük állapotát. Kisebb stressz hatására (pl. iskolaváltás, apróknál a fogzás), betegség következtében, vagy „csak” hűvösebb időben foltokban vörös, száraz területek jelennek meg bőrükön, és a kínzó viszketés megkeseríti hétköznapjaikat. Nekik a napi egyszeri gyors, langyos vizes zuhanyozás indokolt higiénés okokból. Sportoló gyermeknél is célszerű a napi egyszeri tusolást tartani, lehetőleg az edzés után elvégezni. Gyakori zuhanyozás bőrszárító hatása miatt nem ajánlott. Ezzel szemben a testápolások számát kell növelni. Hidratáló krémezés során a bőrfelszíni „hézagok” szépen telítődnek, így a száradás, gyulladás napról-napra csökken.

Nagyon fontos a kitartó ápolás, ugyanis az eredményt csak hetekkel később látjuk. A „tűzoltásra” használt szteroidos készítmények gyönyörűen megnyugtatják a bőrt, azonban csak rövid távú megoldást jelentenek, mert a panasz okát – a bőrben lévő víz és zsírok védőrétegét nem pótolják.

Milyen készítményeket válasszunk?

Számos termékcsalád áll rendelkezésünkre, általános szabály nincs.  Nyáron gyorsan felszívódó, lágy, télen tápláló, zsírosabb készítmények közül célszerű mazsolázgatni. Atopiás alkatú személyek azonban lehetőleg illó- és illatanyag-, valamint konzerválószer mentes termékek közül válasszanak. A termékek tartalmazzanak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat – pl. linolsav, ceramidok-, illetve gyulladáscsökkentő vitaminokat. Gyógyszerész kollégák segítségét érdemes kikérni. Választásunkat a cégek termékmintákkal is segítik. Így lehetőség van tesztelni, hogy számunkra, gyermekünknek melyik termék a legideálisabb (kellemes az állaga, gyorsan felszívódik, nem irritál, stb).

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support