Aludjunk jól!

Tippek a minőségi alváshoz az alvás világnapján

Minőségi alvás, erős elme, boldog világ – végtelenül egyszerűnek tűnik a képlet, hisz életünk közel harmadát kitevő, alapvető tevékenységünkről van szó. Emiatt azonban ritkán tudatosul bennünk, hogy milyen szokásaink vannak az alvás terén, vajon jól csináljuk-e?

Az alvás világnapja

Az alvás világnapja minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntek, így idén március 18-án tartjuk. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás és az egészség közti összefüggésekre, és minél tudatosabb életmódra, alvási szokásaink javítására inspiráljon. Az idei év jelmondatára alapozva összegyűjtöttünk a minőségi alvással kapcsolatos legfontosabb szempontokat, melyek segítenek áttekinteni saját és gyermekeink alvási szokásait. Amennyiben pedig változtatásra szánjuk el magunkat, a cikk végén található tippek, kihívások teljesítése nyújthat motivációt.

A jó alvás fontos!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás (alváshigiéné) minden életkorban elengedhetetlen szervezetünk – különösen az ideg- és immunrendszerünk – számára. A különböző korosztályok alvásigénye természetesen más és más, nemzetközi ajánlások szerint a tinédzser korosztálynak például naponta 8-10 óra pihentető alvásra van szüksége. Napjainkban a tinédzserek átlagosan ennél jóval kevesebbet alszanak, melynek egyik fő oka az elektronikus eszközök túlzott használata.

A nem megfelelő alvás veszélyei

A nem megfelelő alvás következményeként kialakuló fáradtság, a kialvatlanság megnehezíti a mindennapi feladatokkal való megküzdést, emellett fokozhatja a depresszió, a viselkedési problémák, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Tippek a minőségi alváshoz:

 • Alakítsunk ki gyermekünk számára egy állandó esti rutint (pl. vacsora, fürdés, pizsama, esti mese) elalvás előtt! Az esti rutin ne legyen túl bonyolult, különben a fektetési időszak elhúzódik!
 • Fontos, hogy a lefekvés ideje mindig ugyanakkor legyen! Lehetőség szerint hétvégén, iskolai vagy óvodai szünetben se nagyon térjünk el a megszokott időponttól!
 • A különböző elektronikai eszközök kékfénye élénkítő hatású, ezért nehezíti az elalvást. Lefekvés előtt 1 órával kerülje gyermekünk a telefon, számítógép, tablet, TV használatát! Ehelyett bátorítsuk gyermekünket olvasásra, ez segít a szervezetnek lenyugodni.
 • TV-nézés, számítógépezés, házi feladat megoldása és egyéb nappali tevékenységek ne az alvóhelyen történjenek! Az ágyat csak alváshoz használja a gyermek!
 • A mozgás, a szabad levegőn töltött idő javítja az alvás minőségét. Sportoljunk, mozogjunk rendszeresen!
 • A túlságosan kipihent gyermek nehezebben alszik el este, így fontos, hogy a délutáni alvások időpontja ne tolódjon túl későre!
 • Koffein- és cukortartalmú italok és édességek fogyasztása hátráltatja az elalvást. A kamaszoknál különösen fontos, hogy a késő délutáni, kora esti időszakban már ne fogyasszanak kávét, kólát, energiaitalt, illetve cukrozott termékeket!
 • A túlzottan teli has megnehezíti az elalvás folyamatát. Lefekvés előtt közvetlenül kerüljük a nehezen emészthető ételeket!
 • A tiszta levegőjű, csendes, sötét szoba, a hűvös levegő, a megfelelő páratartalom mind-mind elősegíti a megfelelő minőségű alvást. Fordítsunk figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására.

Kihívások, ötletek az alvás minőségének javítására

Már apró változtatásokkal is rengeteget tehetünk alvásunk minőségének javításáért. Próbáljunk az alábbi ötletekből minél többet megvalósítani!

 • Elalvás előtt 1 órával kikapcsolom a telefonom.
 • Este relaxáló zenét hallgatok képernyőbámulás helyett.
 • Elalvás előtt nem nézek filmet se laptopon, se számítógépen, se a TV-ben.
 • Igyekszem este 22 óra előtt ágyba kerülni, kerülöm a külső ingereket. Inkább olvasok.
 • Applikációt keresek és annak segítségével meditálok este elalvás előtt.
 • Délután vagy kora este sétálok egy nagyot vagy futok a szabad levegőn.
 • Már délutántól nem fogyasztok sem koffein-, sem cukortartalmú italokat, kerülöm az édességeket és a nehéz vacsorát.

További, kifejezetten az elalvást segítő ötleteket az alábbi cikkben olvashatnak!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support