A „nagyobb” csecsemőmirigy

A nagyobb csecsemőmirigyre általában véletlenül derül fény. Csecsemőkorban alsólégúti fertőzések, tüdőgyulladás gyanúja miatt gyakran készül mellkas-röntgen felvétel. Ezeken felvételeken sokszor látjuk, hogy a csecsemőnek az átlagosnál nagyobb a csecsemőmirigye.

Ezen tényt a mellkas röntgen leleten rögzíteni kell. Amennyiben mérete az átlagost lényegesen meghaladja, akkor követése szükséges, amely ultrahang vizsgálattal is lehetséges, amely nem ártalmas, többször ismételhető.

A „nagyobb” csecsemőmirigy gyermeke 5 hónapos korában derült ki. Ugyanis minden fiatal csecsemőnek ábrázolódik a csecsemőmirigye, – ezért is nevezik csecsemőmirigynek – amely azután a kisdedkorra – tehát egy/másfél éves korra – visszafejlődik.

Thymus

Mi is az a csecsemőmirigy, orvosi nevén thymus? A normális méretű és szerkezetű, a mellkas középső-felső részében elhelyezkedő csecsemőmirigy az immunrendszer egészséges és tartósan jó működéséhez nélkülözhetetlen.

A csecsemőmirigy fontos szerepet tölt be az immunológiai (a szervezet védekező rendszere) funkcióinak fejlődésében, érésében, a különböző, immunológiailag aktív sejtek képzésében.

Az immunrendszernek egyik nagyon fontos sejttípusa az ún. T-lymphocyták érnek itt.

Bizonyos rendellenességek esetén a csecsemőmirigy kisebb, vagy a szerkezete kóros, vagy az nem is a megfelelő helyen található. Mindezek következménye lehet az említett T-lymphocyták csökkent száma, illetve funkcióinak zavara, hiánya.

Ez előbb-utóbb súlyos következményekkel, elsősorban az immunhiányos állapotok valamelyikének a megjelenésével jár, amely a fertőzésekkel szembeni csökkent védekezésben nyilvánul meg.

Kóros megnagyobbodását okozhatja benne növő daganat is, amely köhögést, nehézlégzést, nyelési zavart okoz az elhelyezkedése miatt.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support