A normál bélflóra

A gyomor és béltraktusban élő mikroorganizmusok komplex, sokszínű és dinamikusan változó közössége – az úgynevezett bélflóra – szervezetünkkel szoros egységet alkotva működik és fejti ki biológiai aktivitását, már a születés első pillanataiban megkezdődik a bélflóra kialakulásának bonyolult folyamata.

Szülés

Normál szülés esetén, a szülőcsatornán áthaladva az újszülött tápcsatornájába az anyai végbél- és hüvelyi flóra baktériumai jutnak be először, melyek igen intenzív anyagcserét folytatnak, megteremtve ezzel a megfelelő környezetet a kezdeti bélflórát alkotó bifidobaktériumok és laktobacillusok számára. A kialakuló flóra mennyiségi és minőségi összetételét az előtej -kolosztrum- immunológiai anyagai is kedvezően befolyásolják.

A bélflóra kialakulása

A bélflóra kialakulása kb. 2-4 hetet késik, és/vagy tökéletlenül zajlik a császármetszéssel született, a korai antibiotikum kezelésben részesülő, a nem anyatejjel táplált és a mesterségesen steril környezetben (inkubátor) tartott újszülötteknél.

Az egészségesen kialakult bélflóra számszerinti adatai is megdöbbentőek. (A következő számadatok felnőttre vonatkoznak). A normál bélflóra közösségét mintegy 400-500 faj alkotja, melynek egy része állandó, másrészük csak átmenetileg tartózkodik a bélben. A csíraszám a gyomortól a végbélig haladva egyre emelkedik. Ha tömegüket lemérnénk, kb. 1-1,5 kg-ot nyomna! Ez a baktérium tömeg az anyagcsere folyamatokban is jelentős aktivitást képvisel. Egyrészt serkentik a bélhámsejtek működését, olyan anyagokat termelnek, melyek másodlagos módon védelmi funkciót töltenek be. Részt vesznek a meg nem emésztett és az emészthetetlen szénhidrátok lebontásában. Segítik számos ásványi anyag felszívódását (kalcium, magnézium, vas), emellett vitaminokat is termelnek a szervezet számára (B-vitaminok, K-vitamin).

A flóra egyik legfontosabb élettani szerepe az emésztőtraktus védelme a kóros, káros bélbaktériumok megtelepedésével szemben. Ezt számos összehangolt mechanizmus biztosítja. A legegyszerűbb az, amikor a flóra baktériumai a bélhámsejtekhez tapadnak, és nem engedik a kóros baktériumok megtelepedését. A normál bélflóra egyes tagjai a kóros bélbaktériumok növekedésének direkt gátlására is képesek.

Bélflóra

A Laktobacillusok pl. baktériumölő anyagokat termelnek. A Bifidobaktériumok és a Laktobacillusok által termelt savanyító hatású vegyületek gátolják a kóros – patogén – bélbaktériumok szaporodását. Az ép bélnyálkahártya számos toxin, allergén bejutását, felszívódását akadályozza meg.

Természetesen az ép nyálkahártya szerepet játszik az egyes kórokozók (pl.: Salmonella) behatolása elleni védelemben is. Az ép bélflóra a bélmozgásokra is pozitív, szabályozó hatást gyakorol. Pusztulásakor a bél mozgásai lassulnak, és rendezetlenebbé válnak. A bélbaktériumok és az immunrendszer folyamatos és kölcsönös kommunikációja egész életünkön át megmarad. Az egészséges bélflóra nagyban függ a táplálkozástól is.

A szopós csecsemőnek „bifiduszos” bélflórája van. A tápszeres, majd vegyes táplálkozású csecsemők, gyermekek bélflórája egyre jobban hasonlít a felnőtt kor bélflórájához. Ezt a mindennapokban is érzékeljük. A szopós csecsemő széklete aranysárga, kenőcsös állagú, savanykás szagú. A tápszeres csecsemők széklete barnás, bűzösebb.

Amennyiben valamilyen betegség miatt antibiotikus kezelés szükséges, a normál bélflóra is kiirtódhat, megváltozik a széklet színe, állaga, szaga, gyakran lép fel hasmenés. Ilyen esetekben a kóros bélbaktériumok is könnyebben megtelepedhetnek. Ezért fontos, hogy antibiotikus kezelést csak indokolt esetben, bakteriális fertőzés esetén alkalmazzunk. A gennyes középfülgyulladás esetén az antibiotikum adása indokolt. A bélflóra megváltozása jelentősége miatt a normál bélflóra helyreállítása az utóbbi időben fontos szerepet kapott. A gyógyszertárakban számos ilyen készítmény kapható. A megfelelő táplálkozás is segítségre lehet (bifidusz baktériummal dúsított joghurtok, kefírek)

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support