Ólom – avagy a szép is lehet veszélyes

Talán nem mindenki előtt ismeretes, hogy az erdélyi mázas cserépedények festékanyagának nem elhanyagolható az ólomtartalma. 

Ezzel még önmagában nem is volna baj. Ha a korondi edényünkben szárazvirágot tartunk vagy egyszerűen falra akasztjuk és gyönyörködünk benne, az összetétele senkit sem zavarna. Viszont ha ezekbe az edényekbe meleg vagy savas folyadékot öntünk, a máz oldódni kezd és elvegyül a benne tartott lével. Így ha ezt megisszuk, az ólom a szervezetbe kerülve mérgezést okozhat. 

A nem savas természetű, szobahőmérsékletű vagy annál hidegebb folyadékok nem indítják el ezt a folyamatot, ezekkel nincs gond, mint ahogy természetesen a korondi tálban tartott száraz ételekkel sem.

Nem arról van szó tehát, hogy váljunk meg ezektől az edényektől vagy helyezzük őket használaton kívül, sőt. Hiszen gyermekeinknek jó az, ha már kiskorukban szép tárgyak veszik őket körül, így talán felnőttként is tudják majd értékelni a szépet. Csak használjuk a helyén a korondi edényt és ismerve ezt az említett gyengéjét, ne öntsünk bele gyümölcslét, ne érleljünk benne bodzaszörpöt és ne készítsünk benne citromos teát.

Szerző: Szabó Cecília

Kapcsolódó cikkek: Balesetek, mérgezések gyermekkorban

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support