PIMS, avagy a COVID utáni sokszervi gyulladásról

A koronavírus utáni sokszervi gyulladás a korábbi vírusfertőzésre adott kóros immunreakció következtében alakul ki ritka, de súlyos szövődményként.

A PIMS

A PIMS (Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome) egy sokszervi gyulladás, ami a koronavírus-fertőzést követően jelentkezik hetekkel később. Ez a betegség elsősorban az 5 évnél idősebb gyermekeket érinti, előfordulása azonban változó lehet.

A Bethesda Gyermekkórház legfiatalabb érintett páciense 8 hónapos, míg a legidősebb 9 és fél éves volt.

Léna története

Léna egy hétvégi napon lázasodott be, és láza annyira makacsnak bizonyult, hogy édesanyja lázcsillapítókkal sem tudta lejjebb vinni. Két nappal később háziorvosuk antibiotikumot írt fel számára, amire azonban szervezete nem reagált. Idő közben a kislánynak kötőhártya-gyulladása lett, hányt és a tenyere is bevörösödött. Ami azonban igazán aggasztónak bizonyult, hogy a gyermek nagyon zavarodottnak tűnt.

Egy – a szervezetében zajló – magas gyulladást igazoló laboreredményt követően kórházi ultrahangot is elvégeztek, ami vesegyulladásra derített fényt. Léna ezt követően került a Bethesda Gyermekkórház intenzív osztályára.

Itt már aznap este elkezdték a megfelelő terápiát, amire szerencsére jól reagált, így pár napon belül gyógyultan távozhatott. Lénának koronavírus utáni sokszervi gyulladása volt.

A PIMS tünetei

Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály osztályvezető főorvosának tapasztalata szerint a koronavírus-fertőzéssel összefüggő sokszervi gyulladás során számtalan tünet jelentkezhet, ám ezek nem specifikusak. Ez azt jelenti, hogy kizárólag az erre a betegségre jellemző egyértelmű tünetekkel nem számolhatunk. Emiatt is fontos, hogy a szülők tudjanak erről a betegségről, hiszen az alábbi tünetek megléte utalhat akár a PIMS-re is:

  • Tartósan magas láz
  • Változatos bőrkiütések (a végtagokon, a törzsön és a pelenka alatti területen)
  • Kötőhártya-gyulladás (váladékozás nélkül)
  • Nyaki nyirokcsomó-duzzanat
  • Gyengeség, elesettség (babáknál aluszékonyság)
  • Terhelés során jelentkező korai kifáradás
  • Izomfájdalom, végtagfájdalom
  • Erős hasi fájdalom, hányás, hasmenés
  • Vörös, cserepes ajkak, a nyelv elváltozása (málnanyelv és epernyelv)
  • A tenyerek és talpak duzzanata

Ne feledjük! Előfordulhat, hogy a gyermek korábban már tünetmentesen esett át a koronavírus-fertőzésen, a szövődményekkel pedig csak a fertőzés lefolyását követően szembesülünk! Ez történhetett Lénánál is, akinél a rögtön elvégzett teszt negatív volt, és családja tudomása szerint környezetében sem esett át senki a koronavírus-fertőzésen.

A PIMS szövődményei

Léna esetében gyorsan felismerték a betegséget, és idejében elkezdődhetett a kezelés is, ám szívét és veséjét is érintette a gyulladás. Jelenleg hetente járnak vissza kontrollra, és a kislánynak gyógyszert is kell szednie. Léna édesanyja bizakodik, hogy gyermeke lassan visszatérhet az iskolába is, bár fizikailag még nagyon gyenge.

Dr. Mikos Borbála is hangsúlyozza, hogy az esetek többségében egy enyhe lefolyású betegségről van szó, ami jól reagál a kezelésre, és pár nap alatt lecseng. Fontos azonban, hogy a szülők a gyanús tüneteket tapasztalva mihamarabb forduljanak orvoshoz, hogy időben elkezdődhessék a teljes gyógyulást biztosító terápia.

Ugyanakkor tudni kell arról is, hogy a PIMS súlyosan érintheti a szívet (szívizomgyengeséget vagy szívritmuszavart okozva), és kiválthat vérnyomás csökkenést is, ami rontja a szervek vérkeringését. Ilyenkor szükség lehet a keringés és a légzés támogatására is oxigénadással vagy  gépi lélegeztetéssel.

A koronavírus-fertőzésen átesett gyermekek esetében – ha már kialakul ez a kórkép -, akkor 2-6 százalék a tragikus kimenetel előfordulása.

Azöveg: Kiss Virág, egészségügyi újságíró

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support