Sebgyógyító egyszeregy

A gyerekkor egyik szinte biztos velejárója a sebek, sérülések kialakulása.  A szerencsésebb vagy nyugodtabb csemeték megússzák pár horzsolással, míg másoknál akár nagyon komoly sérülések is kialakulhatnak.

Mikor és hogyan lehet ezeket otthon szakszerűen ellátni, és mikor kell orvoshoz fordulni velük?

Ha egy sebet – mérettől, fajtától függetlenül – folyó vízzel kimosunk, fertőtlenítünk, majd steril kötszerrel bekötünk, akkor már rosszat nem csináltunk. Fertőtlenítésre leggyakrabban a Betadine oldatot szoktuk ajánlani, ami könnyen beszerezhető, és a legtöbb típusú seb elsődleges ellátására alkalmas.  Amíg a sebet nem fedi pörk naponta javasolt a kötést cserélni, és addig víz se érje a sebe!

Ha a pörk megjelent, kötés már nem szükséges.

  • Vérzéscsillapításra ne használjunk olyan anyagot – vattát, papír zsebkendőt -, ami beleragadhat a sebbe!
  • A különböző sebhintőporokat érdemes elkerülni, ezek ugyanis olyan réteget, lepedéket képezhetnek a seben, melytől a seb nem tud tisztulni, így hamarosan gyulladás fog kialakulni. – Hasonló okok miatt a különböző kenőcsök sem alkalmasak a nyitott sebek kezelésére.
  • Ha a seb körül pír, duzzanat, fokozódó fájdalom alakul ki, az a fertőzés jele, ebben az esetben az addig otthon kezelt sebeket is meg kell mutatni orvosnak.

A felületes horzsolásokat, hámhiányokat is el lehet látni otthon, de minden esetben a sebet jól meg kell tisztítani folyóvíz alatt, hiszen ezek a sérülések gyakran esés következtében alakulnak ki, lehet bennük kavics, homok, föld, vagy egyéb szennyeződés.

A kisgyermekkor egyik sajátos sebfajtája, amikor a járni tanuló gyermek előre esik és általában az álla felreped vagy nyelvét harapja el. Ezek a sebek bár általában nem nagyok, mégis szakellátást igényelnek. A szájüregen belüli sebek gyógyulását elősegíthetjük, ha pár napig pépes étrendet biztosítunk a gyermeknek, illetve naponta 2-3 alkalommal kamillás ecsetelést végzünk, vagy kamillateát itatunk vele.

Metszett, vágott, szúrt sebek

A metszett, vágott, szúrt sebek a seb megtisztításán, fertőtlenítésén és fedőkötéssel való ellátásán túl orvosi ellátást igényelnek, nem otthon kezelendőek. Elsődleges sebellátásra a sérülést követő 6 órán belül van lehetőségünk, ezt túllépve számolni kell a fokozott fertőzésveszéllyel, illetve a gyógyulás időtartamának elhúzódásával. Nem utolsósorban pedig esztétikailag is sokkal szebben gyógyuló sebet kapunk, ha az ellátás időben megtörténik.

A kéz metszett és vágott sebeinek otthoni ellátására szinte alig van lehetőség, a sebek mélysége, esetleges ér-ideg képlet sérülése laikusok számára nem megítélhető. Ezen testtájék sérülésénél ne késlekedjünk szakorvosra bízni a kezelést!

Harapott seb

Sajnos nem ritka sérülési forma a harapott seb, főként az egyre inkább közkedvelt rágcsálók háziállatként való tartása miatt.

A harapott sebekre minden esetben igaz – állat fajtától függetlenül -, hogy mindig fertőzöttnek kell tekinteni, hiszen a szájüregben nagyon sok kórokozó található, így ennél a sérülésnél nem elegendő az otthoni ellátás! Az orvosnak kell eldönteni, hogy szükség van-e tetanuszfertőzés elleni oltásra, illetve fel kell mérni, hogy veszettség fertőzésének ki van-e téve a beteg.

Előnyt jelent, ha az állat oltási könyvét már az első ellátásnál be tudjuk mutatni.

Égési sérülések

Speciális ellátási terület, de sajnos nagyon gyakran találkozunk – általában figyelmetlenségből adódó égési sérülésekkel. Általános és legfontosabb szabály: „Hűtés, hűtés, hűtés.” Minden égési sérülést, teljesen mindegy, hogy enyhe vagy súlyos, felületes vagy mély, amilyen gyorsan csak lehet, hűteni kell. A hideg folyó vízzel történő hűtés mérsékli az égés kiterjedését, mélyülését. Égési sérülésnél nagyon fontos a fájdalomcsillapítás, tekintettel arra, hogy ez a sérülési forma nagyon nagy fájdalommal jár. Az otthon használt általános fájdalomcsillapítók (Nurofen, Panadol, Algopyrin, stb), első lépésben erre teljesen alkalmasak.  Az égési sebeket – akármilyen banálisnak is tűnnek , célszerű minden esetben orvosnak megmutatni!

  • Ha bármilyen sebgyógyulási zavart: gyulladást, váladékozást, fokozódó fájdalmat, lázat észlelünk, akkor még egy banálisnak tűnő sebbel is jelentkezzünk szakorvosnál!
  • Ha bizonytalanok vagyunk a seb megítélésében, inkább az enyhének tűnő esetekben is jelentkezzünk a megfelelő ellátóhelyen!
  • Ha a sérülést súlyosnak ítéljük meg, a végleges ellátásig ne itassuk, ne etessük a gyermeket, mert lehet, hogy az ellátásához el kell altatni, és így értékes órákat spórolhatunk meg!

Szerző: Szebeni Zita

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support