A vizeletvizsgálatról

Sok betegségben hasznos tájékozódást jelent a vizelet vizsgálata, melyet mindig az orvos végez vagy kezdeményez. Csecsemő vizeletét felfogni nem könnyű feladat, némi türelemmel, esetleg megfelelő eszközzel ez megoldható vizelet nyerése csecsemőkorban.

A vizeletvizsgálat során a vizelet mennyiségét megmérik, megállapítják színét, küllemét, szagát.

Kóros alkotóelemeket keresnek benne (fehérje, cukor, vérsejtek, baktériumok stb.).A vizelet zavarossága nem feltétlenül kóros, semmiképpen nem jelenti azt, hogy fehérje vagy genny van benne, legtöbbször ártalmatlan sókicsapódásról van szó.

Fehérje található a vizeletben számos lázas betegségben, a vese és a hólyag megbetegedéseiben.

Cukor megjelenése majdnem mindig cukorbetegségre utal, de csak a cukorvizelésre nem lehet a diagnózist alapítani. A cukorbetegség csecsemőben és kisgyermekben rendkívül ritka.

Mikroszkóppal láthatóak az ún. alakos elemek: vörösvértestek, fehérvérsejtek; jelenlétük legtöbbször gyulladásos folyamatra utal. A vizeletben néha olyan sok vér van, hogy szemmel láthatóan vörös, húslészerű.Ha a beteg gyermekhez orvost hívunk, vizeletét fogjuk fel előzetesen gondosan kitisztított üvegedénykében, a vizelet nyerésével nem vesztünk időt az orvosi vizit után.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support