Koragyermekkori Táplálási és Regulációs Zavar Ambulancia

Koragyermekkori Szomatomentális Ambulancia

Elérhetőség: H épület, Hungária Krt. 200.
Időpontegyeztetés a következő email címeken:

Az élet első öt éve kitüntetett jelentőségű a gyermekek testi és lelki egészsége  alakulásának szempontjából, kórházunkban ezért kiemelt figyelmet és fontosságot kap az 5 év alatti gyermekek mentális egészsége.

Az idegrendszer ebben az érzékeny időszakban fejlődik a legintenzívebben. Az utóbbi évtizedek jelentős felfedezése, hogy már a legkisebbek lelki állapota is meghatározó az egészségük és jóllétük szempontjából, a csecsemő- és kisgyermekkori lelki egészség támogatásának szükségességét az utóbbi évtizedek idegtudományi és pszichológiai kutatásai egyértelműen bizonyították.

A csecsemő és a kisgyermek nem képzelhető el gondoskodó felnőtt nélkül, hiszen a fejlődés mindig szoros emberi kapcsolatokban és tapasztalatokban történik a születéstől, sőt a magzati kortól  kezdődően.

A gyermek születését követően számos esetben léphet fel szoptatási, csecsemőtáplálási bizonytalanág, kérdés, probléma. Szoptatási ambulanciánk gyermekgyógyász-szoptatási tanácsadó munkatársai ezen prolémák megoldásában állnak a családok rendelkezésére.

Regulációs képességnek nevezzük, amikor a csecsemő vagy a kisgyermek szülői segítséggel szabályozni, „regulálni” tudja önmagát, vagyis fizikai és lelki állapota egyensúlyban van. Ilyenkor táplálása, alvása,  napközbeni játéktevékenysége, viselkedése, közérzete  életkorának megfelelően, harmonikusan alakul.  Előfordulhatnak azonban  olyan állapotok, amikor valamilyen okból – stressz, trauma, a család élethelyzetében bekövetkező változás – kisiklik az egyensúly, melyet a csecsemő, kisgyermek regulációs zavarok kialakulásával jelez. A gyermek kimutatható testi ok nélkül lehet étvágytalan, fogyhat, el-átalvási nehézsége jelentkezhet, sokat sírhat, székletürítési zavarokat mutathat, előfordulhat, hogy nem tud az életkorának megfelelően játszani vagy pihenni. A  testi betegségek, vagy az idegrendszeri fejlődés eltérései ezen zavarok  kialakulására hajlamosítanak, ezért ahhoz, hogy megértsük egy–egy probléma összetett hátterét, egyaránt ismernünk kell a gyermek fizikai és idegrendszeri sajátosságait, és fel kell tárnunk  a pszichoszociális hátteret is.

Hogyan dolgozunk?

Inter-multidiszciplináris szemléletű részlegünkben a különböző szakterületeken dolgozó kollégáink közös szemléletben, team-munkában térképezik fel a nehézségeket és kínálnak egyénre szabott, komplex terápiát. Munkatársaink állandó konzultációs lehetőséget biztosítanak a belgyógyászati és neurológiai  osztályainkon ápolt betegek és családjaik számára.

Bejelentkezés 

Ambulanciánkon az egész ország területéről várjuk a családok jelentkezését.

Az 5 év alatti, táplálási nehézségekkel küzdő gyermekek számára egy speciális diagnosztikus és intervenciós programot dolgoztunk ki szoros együttműködésben a Bethesda KIDSz korai fejlesztő központtal.
A bejelentkezés emailen történik: taplalas@bethesda.hu

Ha kifejezetten szoptatásban szeretne orvosi segítséget kérni  ITT megnézhet Szoptatási Ambulanciánk oldalát.
Bejelentkezés: szoptatas@bethesda.hu

A részleg munkatársai:

Dr. Szalkay Krisztina főorvos, gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, családkonzulens, szoptatási tanácsadó
szalkay.krisztina@bethesda.hu

Hazay Tímea  integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens
hazay.timea@bethesda.hu

Mag Judit pszichológus, családterapeuta
mag.judit@bethesda.hu

Dr. Mészáros Andrea Phd., neuropszichológus
meszaros.andrea@bethesda.hu

És a Szoptatási Ambulancia munkatársai

Munkatársak

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support