„Anyák háza” átadási ünnepség

November 19-én adtuk át a tíz édesanyának otthont adó „Anyák házát” a kórház területén álló, az egykori diakonissza-anyaház neve után elkeresztelt, a versenyszféra és a civilszféra összefogásával részben felújított épületben. Egy higiéniai termékeket előállító svéd vállalat (SCA) 30 millió forintot adományozott, 30 millió forint pedig lakossági gyűjtésből, adó 1%-ból és egyéni adományokból gyűlt össze, így a Bethesda Kórház Alapítvány is jelentős összeggel finanszírozta az újjáépítést.

„Annál nagyobb tragédia nem érhet embert, mint amikor egy gyerek hirtelen életveszélybe kerül” – hívta fel a figyelmet az átadási ünnepségen elhangzott beszédében Velkey György főigazgató. „Az egész család küzd ilyenkor a gyermek életéért, ám az egésznek bizonytalan a kimenetele, a sérülés maradandó elváltozást okoz, és mindezt tetézi az önvád” – számolt be tapasztalatairól az orvos. A baj megtörténtét a szabadeséshez hasonlította az intézmény vezetője. „Mi, akik itt vagyunk, valamennyien védőhálót alkotunk az elődök hagyományát is folytatva. Ennek a védőhálónak részét képezi az ötlet, a megvalósítás és a fenntartás egymásba fonódó folyamata, amelyben számíthattunk néhány vállalatra. A múltból a jelenbe, majd a jövő felé haladó időskála szintén részei a hálónak. Azelőtt az itt szolgálatot teljesítő diakonisszák anyaháza volt a közelmúltban felújított épület. A védőhálót alkotja az a munkatársi kör is, amely nemcsak orvosból és nővérből áll, hanem szociális munkásból, pszichológusból, gyógytornászból, dietetikusból, kórházlelkészből, tanárból és sok segítőből, akik valódi otthont szeretnének teremteni a gyerekeknek. Biztos és jó csomói vannak ennek a hálónak, amely meg tudja fékezni a szabadesést és meg is tudja tartani a sérült gyermekeket. Az elmúlt években példaértékű volt az anyák háza körüli munka, ám amikor megállunk, ezekre a fájdalmat hordozó édesanyánkra gondoljunk azzal az alázattal, amelyet a diakonisszák jelmondata is kifejez: „Jutalmam, hogy tehetem.”
„Jó érzés ide jönni a Bethesdába. Fáról leesés, biciklis borulás, zárt balkonajtón keresztüli megérkezés – rendszeres vendégek voltunk itt a három gyerekkel, akik néhány kedves szó után megnyugodva tekintettek a doktor bácsira vagy nénire” – idézte fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke. „Százötven éves a Bethesda. A ma itt dolgozók méltó utódai az elődöknek – jól mutatja ezt, hogy a Bethesda hazánk egyik legnépszerűbb kórháza, pedig sokan vannak, akik hasonlóan áldozatos és színvonalas munkát végeznek. Ami mégis kiemeli ezt a kórházat a többi közül, az a lelkisége.”
„A beteg gyermeknek joga van arra, hogy a szülő mellette maradhasson, csakhogy a lehetőségek igen korlátozottak, a kórházak nagy része nem mondható családbarátnak. A Bethesda Közép-Európában az egyetlen egyházi fenntartású gyermekkórház, viselve annak minden előnyét és hátrányát. Bár a baloldali kormányzat nem támogatta, kötelességünknek tartottuk, hogy biztosítsuk számára az egyenlő finanszírozást. A gyógyuláshoz azonban nem elég az orvosi szakértelem, a lélek gyógyításához is hozzá kell járulni. A Bethesda ez irányba tett lépése betegközpontú és családbarát, a betegség és a rehabilitáció ideje alatt egyaránt lelki támaszt nyújt” – fogalmazott Semjén Zsolt.
„Az égési sérült gyermekeknek nemcsak hosszú napokat, de az éjszakákat is egyedül kell tölteniük félelem és fájdalom közepette. Egyetlen gyereknek sem szabadna ettől szenvednie. Szükség van a szülőre, aki letörli a könnyeit, aki megöleli, és akitől megkérdezheti, mi vár rá” – emlékeztetett Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete. „A gyerekek szükségletei nem változnak meg attól, hogy kórházba kerülnek. Ugyanúgy biztonságra vágynak, szülői jelenlétre, barátokra, szeretnének visszatérni az iskolába, újra biciklizni. Mindez nem lehetséges a kórházban, de amennyire lehet, fontos, hogy fenntartsuk apró világukat. A műtétek és az orvosságok lenyűgözőek, de ennél többre van szükség – a lélek gyógyulására –, hogy visszatérhessenek az életbe. A család ebben különösen nagy szerepet játszik az együttérzés, a gondoskodás, a biztonságérzet megadásával. Ezért nagy öröm, hogy a Bethesda vállalta, hogy felépíti az anyák házát, ami lehetővé teszi, hogy az édesanyák a sérült gyermekek mellett maradhassanak napról napra, éjszakáról éjszakára.”
Rendhagyó módon a gyermekeket köszöntötte Bogárdi Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke az átadóünnepségen. „Mindannyian voltunk gyermekek, és átélhettünk olyan helyzeteket, amikor az édesanyai ölelés fontosabb volt, mint a fehér köpenyes doktor bácsi szakértelme. Rendkívül boldogok és büszkék vagyunk arra, hogy az MRE Bethesda Gyermekkórháza kibővíthette szolgálatát” – fogalmazott. A püspök felidézte egy gyermekkori balesetének körülményeit. Éppen az iskolaudvaron jégkorongoztak kezdetleges eszközökkel, amikor elesett és elájult. „Föltettek egy szánkóra és kis töprengés után eldöntötték, hogy nem a körzeti orvoshoz húznak el szánkón, hanem hazavisznek. Bölcsen belátták, hogy az ájult gyermeket mégis először az édesanya kezébe kell letenni. Isteni titkot értettek meg, a Szentírás ugyanis sokat beszél Isten fölkaroló, irgalmazó, életbe visszasegítő szeretetéről, amelyet az édesanyák szeretetéhez hasonlít.”
„Sok bába közt elvész a gyerek – tartja a mondás. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de az biztos, hogy a Bethesda működése és ez a nap is olyan kivétel, ami ezt a szabályt erősítheti, mert a jó ügyért való együttműködés csodákra képes” – mondta Karácsony Gergely, Zugló polgármestere. A kórháznak helyet adó kerület lakosai és a zuglói önkéntes tűzoltók egyesülete is felajánlásokat tettek az anyák háza támogatására. „A kórház az a hely, ahová egy gyerek utoljára szeretné betenni a lábát” – tette hozzá Karácsony Gergely. Mint mondta, családjával ő is megfordult az épületben párszor. „Szülőként gyakran jobban meg voltunk ijedve, mint amekkora a probléma. Tudom, milyen fontos, hogy szólnak ilyenkor a gyerekhez, mi van a falon, milyen a légkör, megjelenik-e a szeretet a falak között. Nincs más, ami jobban gyógyít, mint a szeretet” – összegezte a polgármester.
Az anyák házának felépítését jelentős összegekkel támogató német, svéd és magyar vállalatok vezetői is köszöntötték a jelenlévőket. Az anyák házának megnyitását jelképező szalagot Velkey György főigazgató, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete vágták át.
Végül a ház és az anyaszobák megtekintése előtt a Bethesda munkatársaiból alakult kórus énekelte el a 89. zsoltár egy kórusfeldolgozását: „Az Úrnak irgalmát örökké éneklem…”

A Parokia.hu hírportál szövegének felhasználásával -rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support