Ápolók hete a Bethesdában

Február 19.-e az Ápolók napja. Ebből az alkalomból a Bethesda Gyermekkórház egy egész hetet szentel az ápolóik szerepének bemutatására a betegellátásban. De nem csak a tájékoztatás a célunk, kemény munkájuk elismeréséül 230 munkatársunkat egyedi ajándékokkal is meglepjük.

Az 1848-49-es szabadságharc idején (1849. április 16-án) Kossuth Lajos kinevezi húgát, Zsuzsannát országos főápolónőnek. Rövid idő alatt több mint 172 tábori kórházat állít fel, korát megelőzve megszervezi a sebesültek szakszerű ápolását, és általános érvényű szabályokat fogalmaz meg. Főápolónőként elsőként vont be önkénteseket az ellátásba és betegápoló egyleteket alakított, ráadásul mindezzel a világ által is elismert Florence Nightingalet 4 évvel megelőzve, elsőként foglakozott szervezett keretek között az ápolás ügyével. 2014-ben a születése évfordulóját – február 19.-ét – nyilvánítottak a Magyar Ápolók Napjává.

Az ápolói munka mindig is kiemelt jelentőségű volt a betegellátásban, és ez még inkább igaz napjainkban. A Covid járvány hatalmas kihívás elé állította az egészségügyi ellátást, de az orvosok és szakdolgozók emberfeletti teljesítményt nyújtanak ezekben a nehéz időkben is. Legyen szó világjárványról, vagy szabadságharcról az ápolók minden esetben a frontvonalban küzdenek a betegeikért.

„Ők azok, akik nélkül nincs gyógyítás. A betegágy mellett végzett érzékenyen odafigyelő, szolgáló attitűd semmivel nem pótolható. Ők a biztos pont, akik megvalósítják az orvosok utasításait, akik észlelik és továbbítják a betegek igényeit, ők az egészségügy folyamatosan, mindig jelenlevő valósága. A Bethesdában 1866-ban állt be az első ápoló, azóta folyamatosan jelen vannak a betegágy mellett, egymásnak átörökítve a szolgálatot. Ehhez az évszázados lánchoz csatlakozni a mai fogyasztói szemléletű világban nagyon bátor és minden elismerést megérdemlő vállalás.” – vallja dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Ezt a kemény munkát és annak szépségeit szeretné bemutatni a kórház, a társadalom és a szülők számára, akik a legféltettebb kincsüket bízzák a dolgozókra. Gyermekkórházunk hiteles, igaz képet szeretne mutatni erről a hivatásról, annak minden szépségéről és nehézségéről, ezért az intézmény közösségi oldalain és honlapjukon ápolóikról szóló képsorozatokat, videós tartalmakat, podcasteket tesznek elérhetővé.  Csütörtökön  és pénteken (február 18-án és 19-én) pedig Instagram storyban követhetik végig az érdeklődők egy rehabilitációs és egy sebészeti osztályon dolgozó ápoló egy napját, munkájának minden részletét.

Mindezek mellett a kórház egy olyan apró ajándékkal is meg szeretné köszönni a szakdolgozók áldozatos munkáját, ami megkönnyítheti számukra a mindennapokat. Ezért a kórház arra gondolt, hogy minden szakdolgozóját megajándékozza egy minőségi lábbelivel, hogy az egész napos műszak során legalább egy kicsit kényelmesebben dolgozhassanak. Apróságnak tűnhet, de az intézmény ápolói gyakran 15.000 lépést is megtesznek egy nap alatt a kórházban, így egy lábkímélő papucs praktikus ajándék számukra. Az ötlet megvalósítására a Batz Hungary Kft.-vel együttműködésben kerülhetett sor.

Ezt egészíti ki a kétszeres Év-szalonja díjas Vintage Beauty Szépészeti Nőintézettel kötött különleges megállapodás is, akik vállalták, hogy  fél éven át minden hónap utolsó munkanapján egész nap a kórház ápolóinak nyújtanak szépészeti kezelést, amit az adott hónapban minden osztályon a leginkább leterhelt ápolóknak ajánlanak fel ajándékul. 

Podcastjaink az ápolókkal itt érhetők el: 

https://soundcloud.com/bethesdagyermekkorhaz

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support