Astellas-díj – Az év orvosa 2014. – szavazás

Dr. Pácz Ferenc főorvosunkat az „Astellas-díj – Az év orvosa 2014” közönség szavazására idén is felterjesztették. Az internetes szavazáson mindenki részt vehet.

A díj kuratóriuma többek közt egy hitvallás megfogalmazását kéri a díjra felterjesztettektől, Pácz főorvos úrét alább olvashatják:
„Hitvallás:
Az orvosi pálya iránti szándék középiskolás koromban érett meg, bizonyára közrejátszott az is, hogy két bátyám is ezen a pályán dolgozik. Többgyermekes hívő családból származom, édesanyámat gyermekkori szemsérülés miatt Batthyányi – Strattmann László műtötte, így az ő hitvallása, élete, segíteni akarása a betegeken és gyengéken, valószínűleg szintén hozzájárult pályaválasztásomhoz. Harmadéves koromban határoztam el, hogy gyermekeket fogok gyógyítani, s bár kihívást jelentett a manuális szakma is, de íráson kívül abszolút balkezes lévén letettem erről.
Végzésem óta egy helyen dolgozom, jelenleg Bethesda Gyermekkórház, korábbi jogelődje Apáthy István Gyermekkórház volt. Szerencsésnek mondhatom magamat, mivel közkórház lévén hamar betegközelbe kerültem, nagyon változatos beteganyagot láttam, kórházunkban kiváló szakemberek dolgoztak az akkor már létező szubspeciális szakokon is.

Kiemelném Lukács V. Ferenc főorvos urat, akitől megtanultam a sürgősségi ellátást, a  didaktikus gondolkozást, a napi munkán túli szakirodalmazást, s a klinikai kísérletekben való jártasságot.
Kassai Pétertől, aki huzamosabb ideig kórházigazgató volt, megtanultam a precizitást, a mindenre kiterjedő figyelmet, alaposságot, a hozzátartozókkal való korrekt kapcsolatot. Részben tőle, részben Dénes János sebészfőorvostól tudtam tanulni onkológiai és alapvető sebészeti ismereteket. Bár nem nálunk dolgozott Tóth József urológus főorvos, de hozzá jártunk nephrológiai, illetve urológiai jellegű betegeinkkel, s ezek során rengeteg szakmai és emberségi ismeretekre tettem szert.
A teljes felsorolás nélkül is hálával tartozom mindazoknak, akiknél továbbképzés címén megfordultam, s a szakmai kapcsolatokon túl baráti ismeretséget sikerült kialakítani. Mindenképpen meg kell említenem Gyurkovics Kálmán Professzor urat, akinél gyermekpulmonológiai szakvizsgám előtt jártam Mosdóson, s benne egy rendkívül kiművelt, sok szakterületen jártas, család- és gyermekcentrikus kollégára leltem, aki azidőtájban történt egyik gyermekünk elvesztése okozta nehéz időszakban emberileg és lelkileg is segítségemre volt.
Munkámat nagyon megszerettem, örömteli és hálás feladat foglalkozni a gyermekekkel, megtalálni a megfelelő kontaktust, megtalálni rejtélyes betegségüket, segíteni rajtuk. Sajnos pályám során átéltem sok nehézséget is, nehezen felejthető, fájdalmas emlékek elveszett betegeink képe, de itt is pozitív volt, hogy méltósággá tudtuk tenni számukra az elmúlást, sok esetben lelki támogatást nyújthattunk nekik és szüleiknek.
Mindvégig igyekeztem azon lenni, hogy a gyermek ne érezze környezete okozta hátrányos helyzetét, ugyancsak próbáltam megvalósítani azt is, hogy a rendelés végén vagy ügyeletben éjszaka érkező se kapjon másabb ellátást, mint nappal, számukra is volt bátorító mosoly és türelem.
Koromnál fogva már 2., illetve 3. generációt is ellátok, ami nagyon jó érzés, főleg akkor, ha a gyermek szüleje súlyos betegség után gyógyult, s jelenleg már szülő vagy nagyszülő.
Öt gyermeket neveltünk, jelenleg 2 kis unokánk már van, remélem további unokákkal örvendeztetnek meg gyermekeink, gondoskodnak további munkámról.”
Támogassuk Pácz főorvos úr jelölését szavazatainkkal!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support