Balatoni csendes napok

A borús napok ellenére lelkes kíváncsisággal indult bethesdás csapatunk Füred felé, bevenni a református üdülőt. Van, aki korábbi évek tapasztalataival, sokunk először járta be a firenzei stílusban épült csinos kis épületet. Hivatalos kezdő áhítatot Steinbach József, Dunántúli egyházkerület püspöke tartott nekünk, mellyel segített a hétköznapok sűrűjéből elcsendesedni és ráhangolódni a ránk váró beszélgetésekre, játékokra, élményekre. Ezt követően meleg ruhába burkolózva vágtunk neki az idegenvezetéssel egybekötött vonatozásnak, megcélozva egy finom füredi pincészetet. A boros pince mélyén aranyló fehérbor mellett megtudhattuk az idei borok csínját-bínját, kóstolgattuk a zamatát, majd a korgó gyomroknak eleget téve könnyen indult a beszélgetés minden asztalnál.
Másnap délelőtt a hétvége központi témáját, a „boldogság” sokféle jelentését jártuk körbe. Elsőnek dr. Balla Péter professzor, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora bibliai alapokra építve mutatott rá a keresztény hit és boldog mondásokban rejlő boldogságra. Majd dr. Komlósi Piroska bethesdás pszichológus és a Károli Gáspár Református Egyetem docense vezetett minket a boldogság pszichológiájának rejtélyeibe. A hallottakat megemésztve kis csoportokban vezetett beszélgetésekben magunk is véleményt formálhattunk, megoszthattuk gondoltainkat.
Délután szabad program volt, mely lehetőséget adott pihenésre, Balaton parti sétára, kirándulásra egészen fel a szigligeti vár csúcsára, ahol lenyűgöző kilátás fogadta a kitartó lépcsőzőket. Vacsora előtt egy magát „született vőfélynek” valló úriember látogatott meg bennünket és táncra perdültünk ritmusos magyar nótákra.
Személyes kedvencem az esti játékos vetélkedő volt, ahol 4 csapatban (biztosítótő-tű, gém-kapocs, rajz-szög és jancsi-szög) mértük össze tudásunk ügyességi feladatokban, rejtvényekben. Ezen az estén a kreativitásnak semmi sem szabott határt, és rengeteget nevetve szurkoltunk minden egyes megszerezhető pontért. Nem is akaródzott elengedni az estét, így többen éjjeli sétának indultunk végig a kivilágított Tagore sétányon és a mólón.
Szombat reggel hétvégénk záróalkalmát kedves lelkészünk, Rideg Gyula tartotta, ekkor a kiscsoportos beszélgetések is szóba kerültek. Majd végül együtt bontottunk vitorlát és szálltunk a habos Balaton hullámain egy sétahajókázás keretében, gyönyörködve és vacogva egyszerre, telve a táj szépségével.
Szeretnénk megköszönni a szervezők gondos munkáját, az alapítvány támogatását és a vendéglátók kedvességét, melyek mind hozzájárultak, hogy ilyen kellemes csapatépítő csendes napjaink lehessenek!

Dr. Erdélyi Fruzsina

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support