Bartl János, Zugló (Herminamező), Bethesda: koszorúzás a 168. évfordulón

A Bethesda legrégibb épületszárnyának kert felé eső oldalán emléktábla hirdeti, hogy Herminamező első civil „honfoglalója” Bartl János, a „kávés”, telket vásárolt e helyen, s még ebben az évben Hild József mesterrel elkészíttette egy nyaralószállónak szánt épület tervét.

Május 14-én a Civil Zugló Egyesület, a Herminamező Polgári Kör és a Bethesda – mint minden évben – idén is megemlékezéssel, az emléktábla megkoszorúzásával ünnepelte az évfordulót.

Az ünnepség szónokai Dr. Buza Péter, a Civil Zugló Egyesület elnöke és Milisits Máté, művészettörténész-múzeológus voltak. Tőlük hallhattuk, hogy Bartl János és az általa e helyen emeltetett szanatórium-fogadó Herminamező és a későbbi Bethesda történetében is meghatározó. Az ausztriában született(Rückersdorf) Bartl már 1823-ban Pesten szerez polgárjogot, ahova házas emberként érkezett. Nevéhez kötődik a két korabeli híressé vált kávéház-szálló: a Magyar Királyhoz (Vörösmarty tér), később az Angol Királnyé, ahol Deák Ferenc is lakott. A városon kívülre a környező gyógyfürdők és az erdős liget miatt terjeszkedett, József nádor engedélyével még utat is nyitottak szállójához, ahol a szálló alig 30 éves története alatt több híres vendég megfordult. Megözvegyülve, örökbefogadott gyermekeit elveszítve e szívének kedves helyre vonult el a városból. A Bethesda az 1870-es években kapott itt helyet, ahol az 1950-es évekig működött, mint diakonissza kórház, az államosítás után Apáthy István néven gyermekkórházzá alakult, majd 1992-től ismét egyházi tulajdonba került az épület, újra szolgálhat a Bethesda.

Az egykori Bartl-fogadó híres vendégei közt tudhatjuk Liszt Ferencet is, aki zongorázott is e falak közt. Most zeneiskolások, nevezetesen a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei gyönyörködtették az ünneplő közösséget. Elsőként Dobszay Rita és Kuti Róbert adtak elő hegedű-duókat, utóbbi virtuóz szóló darabot is játszott.

A Hild tervezte épület homlokzata még viharvert állapotában is szemet gyönyörködtet, de teljes felújításra vár. Csak több 10 Mft-os beruházás árán lenne megvalósítható a terv, egyelőre bár a Bethesda és fenntartója a Magyarországi Református Egyház jószándéka megvan, a beteg gyermekeket kiszolgáló terek, osztályok, a műszerezettség és gépészeti korszerűsítés előnyt élveznek a felújítások listáján. Ám talán ismét jobb idők jönnek, és a 170. évfordulón már igazi szépségében mutatkozhat az épület és ünnepelhet Herminamező és a Bethesda.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support